Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Postimuseo huolehtii nyt myös viestinnän, pelin ja digitaalisen elämän teemoista

Mirka Ylä-Mattila

Kuulitko jo siitä, että Postimuseo sai valtakunnallisen vastuumuseotehtävän yhdessä Tampereen historiallisten museoiden kanssa? Ehkä ihmettelit, mitä kummaa tuo termi edes tarkoittaa. Tässä kirjoituksessa selvennämme asiaa.

Saimme erittäin iloisia uutisia vuoden 2023 lopulla Opetus- ja kulttuuriministeriöltä, ja Postimuseo aloitti uutena valtakunnallisena vastuumuseona Tampereen historiallisten museoiden kanssa vuoden 2024 alusta. Yhteistyössä on mukana erityisesti Suomen pelimuseo ja Mediamuseo Rupriikki. Kaikki museot sijaitsevat museokeskus Vapriikissa Tampereella.

Museokeskus Vapriikki kuvattuna Finlaysonin katolta 17.8.2020. Kuva: Saarni Säilynoja

Postimuseo säilyy ja tekee yhteistyötä

Postimuseon käsittelemät teemat siis laajentuvat, mutta Postimuseo organisaationa ei katoa mihinkään. Palvelemme edelleen postihistorian ja viestinvälityksen asiantuntijana.

Olemme tehneet pitkään yhteistyötä museokeskus Vapriikissa sijaitsevien Tampereen historiallisten museoiden kanssa, kun Postimuseo muutti Vapriikkiin vuonna 2014. Nyt yhteistyömme syvenee viestinnän teemojen parissa. Tämä näkyy esimerkiksi kokoelmatyössä, näyttelyiden parissa ja pedagogisessa ohjelmassa. Tampereen historiallisilla museoilla on hieno viestintäkokoelma, joka yhdessä Postimuseon kokoelmien kanssa muodostaa oivallisen tavan tutkia viestinnän, pelin, postin ja digitaalisen elämän muutosta.

Tämä uusi yhteistyö tulee näkymään uudella nimellä kevään aikana. Yhteistyömuseoiden omat nimet, kuten Postimuseo, säilyvät. Saamme uuden nimen valtakunnallisen vastuumuseotehtävän parissa tehtävälle työlle.

Suunnitelmissa on myös uusi yhteinen näyttely Vapriikkiin, joka kertoo viestivän ihmisen tarinan. Se avautuu näillä näkymin vuonna 2026. Tulemme näkymään myös digitaalisissa kanavissa.

Maailma muuttuu – ja niin myös museo

Postimuseossa olemme jo pitkään pohtineet museon tulevaisuutta ja aihealueen laajentamista. Maailma muuttuu ja museon on pysyttävä ajassa mukana. Meillä oli MuseoX-hanke parin vuoden ajan, jonka tavoitteena oli laajentaa aihepiiriämme viestinnän muutosten pariin sekä saada museolle valtakunnallinen vastuumuseotehtävä. MuseoX-hanke pääsi siis tavoitteeseensa ja se päättyi vuoden 2023 loppuun. Tutustu MuseoX-hankkeen sivuihin.

Kaksi naista katsoo toisiaan ja pitelee ylhäällä käsissään puhekuplia.

MuseoX – kohti viestinnän, pelin, postin ja digitaalisen elämän museota -hankkeen kuvitusta. Kuva: Mielikuvittaja Tomi Aho

Kehitystyötä tehtiin, koska kommunikoimme radikaalisti eri tavoin nykyään kuin vaikkapa 20 vuotta sitten. Olemme siirtyneet fyysisistä viestintävälineistä, kuten kirjeistä ja postikorteista, sähköisiin, esimerkiksi tekstiviesteihin, WhatsAppiin ja Instagramiin. On tärkeää, että myös digitaalista viestintäämme käsitellään museossa.

Viestintä, peli, posti ja digitaalinen elämä

Valtakunnalliset vastuumuseot ovat asiantuntijoita kukin omalla erikoisalallaan. Meidän alaamme ovat viestintä, peli, posti ja digitaalinen elämä. Nämä teemat muodostettiin yhteistyömuseoiden teemoista; Postimuseon, Suomen pelimuseon ja Mediamuseo Rupriikin.

Kaksi henkilöä istuvat pöydän ääressä, jossa on pelejä, yksi kuvaa heitä.

Videon kuvausta yhteisen tapahtuman Museoconin viestintää varten. Kuvassa Suomen pelimuseon tutkija Niklas Nylund ja Postimuseon tuottaja Emilia Laulainen sekä Vapriikin markkinointiassistentti Heli Nousiainen.

Suomessa ei ole vielä ollut laaja-alaista ja modernin viestinnän alan valtakunnallista vastuumuseota. Sille on tarve maailmassa, jossa viestinnän muotojen ja merkitysten nopea muutostahti on koko ajan läsnä. On tarpeen käsitellä ja ymmärtää ilmiöitä vuorovaikutuksellisesti.

Museo on muutakin kuin näyttelyt ja kokoelma

Museo on erinomainen paikka käsitellä muutosta ja yhteiskunnan ajankohtaisia asioita. Museo tuo ilmiöiden historian esiin ja auttaa ymmärtämään, miten olemme tähän tilanteeseen päätyneet.

Museossa voimme myös yhdessä miettiä, mihin olemme menossa. Museot ovat yleisölle avoimia, saavutettavia ja inklusiivisia paikkoja. Ne tarjoavat monipuolisia oppimisen, ilon, pohdinnan ja tiedon jakamisen kokemuksia.

Kohtaamispaikka Kupla osana vastuumuseotehtävää

Kohtaamispaikka Kupla avautui 2.2.2024 Postimuseon toisessa kerroksessa. Kupla on uudenlainen museotila, joka yhdistää kävijöiden kohtaamisen ja näyttelyt. Kuplan avulla vahvistamme suomalaista keskustelukulttuuria, lisäämme osallisuutta ja kannustamme vuoropuheluun.

Kohtaamispaikka Kuplassa järjestämme keskusteluja, joissa käytämme Sitrassa kehitettyä Erätauko-keskustelun menetelmää. Se on tapa käydä rakentavaa yhteiskunnallista keskustelua, keino ymmärtää aihetta syvemmin ja saada erilaiset ihmiset kohtaamaan toisensa tasavertaisesti. Voit lukea Erätauko-keskusteluista lisää sivuiltamme.

Ihmisiä istuu tuoleilla ringissä.

Erätauko-keskusteluja järjestetään kohtaamispaikka Kuplassa museokeskus Vapriikissa Tampereella. Kuva: Wille Nyyssönen

Kohtaamispaikka Kuplan näyttelyt ovat kantaaottavia ja pohtivat viestinnän, pelin, postin ja digitaalisen elämän ilmiöitä eri näkökulmista. Tutustu näyttelyihin.

Valtakunnallinen vastuumuseokenttä Suomessa

  • 18 museota
  • toimialoina museoilla mm. metsä, auto- ja tieliikenne, käsityö, valokuvataide, muotoilu
  • tehtäviin kuuluu mm. ohjata museotoimintaa koko Suomessa omalla erikoisalallaan
  • toimivat kulttuuriperinnön valtakunnallisina asiantuntijoina omalla erikoisalallaan
  • saavat korotettua valtionosuutta
  • suunnitelma valtakunnallisen toiminnan tavoitteista
  • neuvottelevat painopisteistä ja tavoitteista Museoviraston kanssa

Jos jäit vielä ihmettelemään, mistä on kyse, kommentoi alle tai laita meille viestiä sähköpostilla (Siirry Yhteystiedot-sivulle) tai palautelomakkeella.

Kirjoittajina MuseoX-projektin parissa Postimuseolla aloittanut, nykyinen kehittämispäällikkö Tiia Tiainen ja viestintäsuunnittelija Mirka Ylä-Mattila.

Artikkelikuvassa kohtaamispaikka Kuplan yksi soppi: Wille Nyyssönen

Mirka Ylä-Mattila Viestintäsuunnittelija
Aloittanut projektitutkijana Postimuseossa 2015 ja siirtynyt viestinnän pariin 2020. Tutkinut postikorttien, postimyynnin ja verkkokaupan historiaa sekä Postin vastuullisuutta. Innostunut siinä samalla vanhoista postikorteista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Takaisin ylös