Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Tietoa ja tarinoita

Tietoa ja tarinoita kokoaa yhteen postin ja viestinnän historiaan liittyviä digitaalisia lähdeaineistoja ja verkkosisältöjä. Löydät täältä aineistoja Postimuseosta ja muualta teemoittain ryhmiteltyinä. Rajaa itseäsi kiinnostavia teemoja oheisten avainsanojen avulla. Voit valita myös useita avainsanoja.

Kysy museolta

Kysy meiltä postin ja viestinnän historiasta, filateliasta ja postikorteista. Kysy kuvan kanssa tai ilman. Postimuseon henkilökunta vastaa ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Siirry Kysy museolta -palveluun
Avainsanat

Kiertokirjeet ja kirjelmät

Suomen postihallinnon kiertokirjeet ja kirjelmät 1812-1989 ovat keskeinen postihistorian lähdeaineisto. Aineisto on digitoitu ja siitä voi hakea tietoa kokotekstihakujen avulla.

Avainsanat:
 • Ihmiset
 • Paikat

Postitoimipaikat

Suomen postitoimipaikoista on Postimuseon ylläpitämä tietokanta, jonka perustiedot on julkaistu avoimena datana. Tarkempia tietoja tietokannasta saa ottamalla yhteyttä museoon. Postihallinnon kiertokirjeet ja kirjelmät kertovat myös yksittäisten toimipaikkojen toiminnasta. Postimuseon kuvakokoelmiin kuuluu runsaasti kuvia postitoimipaikoista.

Avainsanat:
 • Paikat

Postilla töissä

Posti oli pitkään Suomen suurin työnantaja. Postin palveluksessa olleista henkilöistä löytyy tietoja muun muassa matrikkeleista, valtiokalentereista sekä postihallinnon kiertokirjeistä.

Avainsanat:
 • Ihmiset

Postireitit

Postireittejä voi tutkia muun muassa karttojen ja aikataulujen avulla. Kiertokirjeissä on kerrottu uusien reittien perustamisista ja muutoksista.

Avainsanat:
 • Paikat

Postimerkkiselain

Postimerkkiselain kattaa kaikki suomalaiset postimerkit niiden ensimmäisestä ilmestymisestä 1856 lähtien.

Avainsanat:
 • Postimerkit

Postimerkkien erikoiskokoelmat

Postimerkkien erikoiskokoelmiin kuuluu Postimuseoon lahjoituksina saatuja tai muuten hankittuja erikoiskokoelmia.

Avainsanat:
 • Postimerkit

Postileimat

Postileimoja alettiin käyttää Suomessa 1800-luvun alussa. Postimuseon kokoelmiin kuuluu käytöstä poistettuja leimasimia sekä leimoista otettuja leimapainanteita.

Avainsanat:
 • Postimerkit

Kenttäposti ja sota-ajan kirjeet

Kenttäposti on sota-aikana toimiva, tavallisesta postinkulusta erillinen järjestelmä, jonka avulla postilähetykset kulkevat koti- ja sotarintaman välillä. Suomessa kenttäposti oli tärkeässä roolissa erityisesti viime sotien aikana. Sota-ajan kirjeenvaihtoa on tallessa monissa kodeissa ja siitä on koottu merkittäviä lähdekokoelmia julkisiin arkistoihin.

Avainsanat:
 • Kenttäposti
 • Kirjeet

Postikartat

Suomen aluetta kuvaavia postikarttoja säilytetään monen eri organisaation kokoelmissa. Postimuseon kokoelmiin kuuluu postikarttoja 1600-1900-luvuilta.

Avainsanat:
 • Paikat

Postin ajoneuvot

Suomen posti hankki ensimmäiset autot käyttöönsä vuonna 1911. Postilinja-autot olivat aikanaan tärkeitä paitsi postin myös ihmisten liikkumiselle. Posti on käyttänyt historiansa varrella erilaisia ajoneuvoja hevoskärryistä rautateiden postivaunuihin ja saariston postipalveluveneisiin.

Avainsanat:
 • Tekniikka
Takaisin ylös