Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Esineet

Postimuseon esinekokoelmaan kuuluu muun muassa postikilpiä, ajoneuvoja, sinetöintivälineitä, kirjelaatikoita, virka-asuja ja työvaatteita. Kokoelmassa on lisäksi postitoimipaikoissa käytettyjä esineitä, kuten postin käsittelyyn liittyviä työvälineitä ja toimipaikkojen sisustusta. Esinekokoelmaamme kuuluu esimerkiksi Postin ensimmäinen auto vuodelta 1911 ja maailman ensimmäinen elektronisen postiliikenteen laitteisto vuodelta 1986. Vanhimmat esineet ovat 1600-luvulta. Esineistö painottuu 1900-luvulle.

Kuvia esinekokoelmasta

Messinkinen käyrätorvi, jonka suuosa on oikealla ja käyrä kiertyy oikean kautta vasemmalle. Postitorvi 1800-luvun lopulta. Postitorvea soitettiin yleensä ratsain liikkuvan posteljoonin tai postivaunujen saapumisen tai lähtemisen merkiksi.
Neliönmallinen valkoisilla reunoilla oleva oranssipohjainen ja mustalla logolla varustettu Postin valomainos. Postin tyylitelty postitorvi-logo ja teksti Posti. Postitoimipaikan valomainos 1990-luvulta.
Kolmipyöräinen jakelukärry, jossa musta kansi ja oranssi pussi-osa. Päädyssä heijastavaa materiaalia oleva Postin logo 1990-luvulta. Vuonna 1998 valmistunut Postin jakelukärry, jonka suunnittelun lähtökohtana oli muun muassa keveys, käytännöllisyys, ergonomisuus ja kokoontaitettavuus. Jakelukärryssä oli monipuoliset säätömahdollisuudet esimerkiksi käyttäjän pituuden mukaan.
Neliön mallinen puukehikko, jossa viidessä rivissä kussakin kuusi pyöreää puutikkua pystyssä. Postin työntutkijoiden käytössä ollut nopeustesti, jota on hyödynnetty soveltuvuuden testaamiseen esimerkiksi lajittelutyössä 1960- ja 1970-luvuilla. Testattava täyttää kummallakin kädellä yhtä aikaa tikut reikiin alkaen ylimmältä riviltä keskeltä kohti reunoja aina alimmalle riville saakka. Tavoiteaika testin suorittamiseen oli noin 30 sekuntia.
Metallinen, pienillä pyörillä oleva kone, jossa on ylhäällä kaareva metalliverkkosuoja ja koukku. Savonlinnassa ja Rantasalmella 1950-luvulla käytössä olleella kimputuskoneella on niputettu postilähetyksiä.
Teline, jossa on viisi metallista kehikkoa, toisessa kehikossa on iso postitorvi-kuvallinen valkoinen pussi kiinni. Helsingin postikeskuksessa 1960-luvulla käytetty postipussiteline. Eri toimipaikkoihin lähtevät lähetykset heitettiin telineessä oleviin postipusseihin. Pussit ripustettiin telineeseen suuaukko avoinna, jotta niiden täyttäminen kävi helposti.
Oranssinen työntökärry, jossa sivut ovat auki ja päädyssä postitorvellinen Postin logo, sekä kyltti tekstillä "PK Helsinki 10/pakettipalvelu porras F". Postipussien ja pakettien kuljettamiseen käytetty työntökärry Helsingin pääpostitalon postitoimipaikasta.
Nimikilvessä postikonttori-teksti ruotsiksi, suomeksi ja venäjäksi allekkain, keskellä tekstiä ovaalin muotoisen kehyksen keskellä autonomia-akan kaksipäinen kotka -vaakuna, jonka keskellä Suomen leijona-vaakuna ja alla postitorvi. Helsingin postikonttorin nimikilpi 1800-luvulta.
Kulunut okranvärinen kirjelaatikko, jossa etualalla kirjeen kuva ja kaksi postitorvea. 1800–1900-lukujen vaihteessa käytössä ollut kirjelaatikko.
yhdellä jalalla betonirenkaan päällä seisova vihreä metallinen lukittava laatikko auki, jossa sisällä yhteen narulla sidottuja sanomalehtinippuja. Lukittava kimppulaatikko on ollut käytössä 1970-luvulla Helsingissä. Laatikosta postinkantaja otti postilähetykset jaettavaksi edelleen.
Messinkinen käyrätorvi, jonka suuosa on oikealla ja käyrä kiertyy oikean kautta vasemmalle.
Neliönmallinen valkoisilla reunoilla oleva oranssipohjainen ja mustalla logolla varustettu Postin valomainos. Postin tyylitelty postitorvi-logo ja teksti Posti.
Kolmipyöräinen jakelukärry, jossa musta kansi ja oranssi pussi-osa. Päädyssä heijastavaa materiaalia oleva Postin logo 1990-luvulta.
Neliön mallinen puukehikko, jossa viidessä rivissä kussakin kuusi pyöreää puutikkua pystyssä.
Metallinen, pienillä pyörillä oleva kone, jossa on ylhäällä kaareva metalliverkkosuoja ja koukku.
Teline, jossa on viisi metallista kehikkoa, toisessa kehikossa on iso postitorvi-kuvallinen valkoinen pussi kiinni.
Oranssinen työntökärry, jossa sivut ovat auki ja päädyssä postitorvellinen Postin logo, sekä kyltti tekstillä "PK Helsinki 10/pakettipalvelu porras F".
Nimikilvessä postikonttori-teksti ruotsiksi, suomeksi ja venäjäksi allekkain, keskellä tekstiä ovaalin muotoisen kehyksen keskellä autonomia-akan kaksipäinen kotka -vaakuna, jonka keskellä Suomen leijona-vaakuna ja alla postitorvi.
Kulunut okranvärinen kirjelaatikko, jossa etualalla kirjeen kuva ja kaksi postitorvea.
yhdellä jalalla betonirenkaan päällä seisova vihreä metallinen lukittava laatikko auki, jossa sisällä yhteen narulla sidottuja sanomalehtinippuja.
Takaisin ylös