Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Esineet

Postimuseon esinekokoelmaan kuuluu muun muassa postikilpiä, ajoneuvoja, sinetöintivälineitä, kirjelaatikoita, virka-asuja ja työvaatteita. Kokoelmassa on lisäksi postitoimipaikoissa käytettyjä esineitä, kuten postin käsittelyyn liittyviä työvälineitä ja toimipaikkojen sisustusta. Esinekokoelmaan kuuluu esimerkiksi Postin ensimmäinen auto vuodelta 1911 ja maailman ensimmäinen elektronisen postiliikenteen laitteisto vuodelta 1986.

Kokoelma on karttunut pääasiassa postitoimipaikoista saaduista esineistä, mutta myös yksityishenkilöt ovat lahjoittaneet erityisesti virkapukuja. Vanhimmat esineet ovat 1600-luvulta. Esineistö painottuu 1900-luvulle.

Osaan esinekokoelmista voit tutustua museoiden, arkistojen ja kirjastojen yhteisen Finna-hakupalvelun kautta. Lisäämme säännöllisesti tietoa kokoelmistamme Finnaan.

Postimuseon kokoelmiin kuuluu noin kaksikymmentä Postin käytössä ollutta ajoneuvoa, joita säilytetään tieliikenteen valtakunnallisessa erikoismuseossa Mobiliassa Kangasalla. Ajoneuvoihin voit tutustua Mobilian eKokoelmat –tietokannassa.

Kuvia esinekokoelmasta

Postitorvi 1800-luvun lopulta. Postitorvea soitettiin yleensä ratsain liikkuvan posteljoonin tai postivaunujen saapumisen tai lähtemisen merkiksi.
Postitoimipaikan valomainos 1990-luvulta.
Vuonna 1998 valmistunut Postin jakelukärry. Uuden kärryn suunnittelun lähtökohtana oli mm. keveys, käytännöllisyys, ergonomisuus ja kokoontaitettavuus ja siinä oli monipuoliset säätömahdollisuudet esimerkiksi käyttäjän pituuden mukaan.
Nopeustesti, jota Postin työntutkijat ovat käyttäneet soveltuvuuden testaamiseen esimerkiksi lajittelutyössä 1960- ja 1970-luvuilla. Testattava täyttää kummallakin kädellä yhtä aikaa tikut reikiin alkaen ylimmältä riviltä keskeltä kohti reunoja aina alimmalle riville saakka. Tavoiteaika testin suorittamiseen oli noin 30 sekuntia.
Kimputuskone, joka on ollut käytössä Savonlinnassa ja Rantasalmella 1950-luvulla. Koneella niputettiin postilähetyksiä.
Helsingin postikeskuksessa 1960-luvulla käytetty postipussiteline. Eri toimipaikkoihin lähtevät lähetykset heitettiin telineessä oleviin postipusseihin. Pussit ripustettiin telineeseen suuaukko avoinna, jotta niiden täyttäminen kävi helposti.
Postipussien ja pakettien kuljettamiseen käytetty työntökärry Helsingin pääpostitalon postitoimipaikasta.
Helsingin postikonttorin nimikilpi 1800-luvulta.
1800–1900-lukujen vaihteessa käytössä ollut kirjelaatikko.
Lukittava kimppulaatikko on ollut käytössä 1970-luvulla Helsingissä. Laatikosta postinkantaja otti postilähetykset jaettavaksi edelleen.
Takaisin ylös