Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Hankkeet

Postimuseo ohjaa ja osallistuu aktiivisesti erilaisiin kotimaisiin ja kansainvälisiin hankkeisiin. Hanketyöskentelyllä tuotetaan mm. kokoelmiin, yleisötyöhön ja museopedagogiikkaan liittyvää tietoa, toimintamalleja ja käytännön toimintaa. Toimimalla aktiivisesti hankkeissa vaalimme historiaa ja kulttuuriperintöä sekä kehitämme suomalaista museoalaa.

Käynnissä olevat hankkeet

 

Viestintämuseo (2021-2023)

Kuva: Mielikuvittaja Tomi Aho

Postimuseon muutosmatka kohti uutta viestinnän valtakunnallista museota vuosina 2021–2023.

Postimuseo on käynnistänyt huhtikuussa 2021 uudistushankkeen, jossa selvitetään ja edistetään valtakunnallista viestinnän ja digitaalisen kulttuuriperinnön museota yhdessä museokeskus Vapriikin, erityisesti mediamuseo Rupriikin ja Suomen pelimuseon, kanssa. Viestintämuseohankkeen tavoitteena on kokonaan uudenlainen museo, jonka tehtävänä on keskittyä viestintään ja digitaaliseen kulttuuriperintöön.

Tulevaisuuden Viestintämuseon (työnimi) konseptia muotoillaan yhteistyössä Postimuseon sekä Vapriikin henkilökunnan ja strategisen muotoilun toimisto Pentagon Designin kanssa. 

Lisätietoja antaa mielellään projektipäällikkö Tiia Tiainen, 050 552 8667, tiia.tiainen@postimuseo.fi

 

DREAM – Digital Reality and Educational Activities in Museums (2021-2022)

DREAM on Erasmus+ -rahoitteinen yleiseurooppalainen hanke, jossa kehitetään uudenlaista augmentoituun todellisuuteen pohjautuvaa museopedagogista toimintaa. Hanke tähtää museoiden kulttuuriaineistojen avaamiseen teknologian keinoin ja sen puitteissa luodaan työkaluja, joilla augmentoitujen sisältöjen hyödyntämisestä tehdään kouluryhmille entistä helpompaa. Mukana hankkeessa on yhteensä seitsemän kulttuurilaitosta ja museota Italiasta, Kroatiasta, Portugalista ja Suomesta.

Lue lisää DREAM-hankkeen verkkosivuilta.

MASK – Museoiden arkistoaineistojen saavutettavuus ja käytettävyys  (2021)

Postimuseo, Mediamuseo Rupriikki ja Suomen pelimuseo käynnistivät helmikuussa 2021 puolivuotisen hankkeen, joka pyrkii edistämään museoiden arkistoaineistojen saavutettavuutta ja käytettävyyttä. Mukaan on valikoitu kolme arkistoaineistokokonaisuutta: Postihallinnon kiertokirjeet vuosilta 1812–1989, Tampereen Radioyhdistyksen arkistoaineisto vuosilta 1923–1934 sekä suomalaiseen postipelaamiseen liittyvää aineistoa 1990-luvun alkupuolelta. Hankkeessa mietitään arkistoaineistojen jatkokäyttömahdollisuuksia kiinnostuneiden sidosryhmien kanssa, parannetaan aineistojen kuvailutietoja sekä kokeillaan uusia näkökulmia tietosisältöihin esim. paikkatietojen hyödyntämisen kautta.

MASK-hanke on saanut Museoviraston valtionavustuksen ammatillisten museoiden innovatiivisille hankkeille.

Menneet hankkeet

Museojamit (2018-2019)

Postimuseon, Suomen Pelimuseon ja mediamuseo Rupriikin yhteinen Museojamit-hanke. Hankkeessa tavoitettiin ja tallennettiin lähihistorian ilmiöitä. Hanke sai rahoitusta Museoviraston Museoiden innovatiiviset hankkeet -avustuksesta.

Hankkeen tuloksena koottiin työmalli Museojamien pitämiseen. Se on käännetty myös englanniksi ICOM:n avustuksella. Tutustu työmalliin Julkaisuissa.

Takaisin ylös