Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Agathon Fabergé -tietokanta

Agathon Fabergé oli paitsi kuuluisan kultaseppäperheen jäsen ja antiikintuntija, myös huomattava filatelisti. Hänet muistetaan erityisesti suomalaisten ja venäläisten postimerkkien kokoelmistaan. Omintakeiseen tyyliin hän merkitsi hankkimiensa postimerkkien ja postilähetyksien taustapuolelle pienin, siistein lyijykynämerkinnöin tietoja kohteiden hankinnasta. Tyypillisesti merkinnät sisältävät tietoja ostohinnasta, -ajankohdasta sekä myyjästä.

Kun Agathon Fabergé -asiantuntijat Kaj Hellman ja Jeffrey Stone kirjoittivat tämän filateelisen elämänkerran (Agathon Fabergé: Portrait of a Philatelist, 2017), he kokosivat Fabergén kokoelmiin kuuluneiden kohteiden ja niillä olevien Fabergén tekemien lyijykynämerkintöjen tietokannan. Tiedot koottiin pääasiassa nykykeräilijöiltä sekä lisäksi museoilta ja huutokauppahuoneilta.

Postimuseo julkaisee yhteistyössä Jeffrey Stonen kanssa tämän tietokannan. Tietokanta tarjoaa tietoa paitsi Fabergén toiminnasta keräilijänä, myös hänen kokoelmiinsa kuuluneiden yksittäisten kohteiden provenienssista. Tietokannan sisältämien tietojen tarkempaan analyysiin kannattaa tutustua edellä mainitun Fabergé-elämänkerran avulla.

Agathon Fabergé -tietokanta sisältää julkaisuhetkellään tiedot 3.410 kohteesta, jotka ovat kuuluneet Fabergén kokoelmiin. Kohteet on hankittu vuosina 1898–1951. Tietokannan sisällössä korostuvat Fabergén kiinnostuksen kohteet Suomi (2.144 kohdetta), venäläiset Zemstvo-merkit (656) sekä keisarillinen Venäjä (423). Tietokannan sisältöön on vaikuttanut siihen tietoja luovuttaneiden informanttien keräilykohteet. Kaikki Fabergén laajan keräilykiinnostuksen osa-alueet eivät siis tule täysin esille.

Tietokantaa pyritään täydentämään siitä vielä puuttuvilla ex-Fabergé -kohteilla. Tietoja puuttuvista kohteista mielellään skannattuina voi lähettää osoitteeseen kirjasto@postimuseo.fi. Kohteiden nykyomistustietoja ei julkaista.

Ohjeita tietokannan käyttöön

Tietokannan alkuperäisversio (pdf)

Esimerkkejä Fabergén lyijykynämerkinnöistä

Takaisin ylös