Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Ohjeita Agathon Fabergé-tietokannan käyttöön

Tietokannan kieli

Tietokannan laatimiskielenä on Fabergé-elämänkerran (Kaj Hellman, Jeffrey C. Stone, Agathon Fabergé: Portrait of a Philatelist, 2017) tapaan englanti. Näin ollen muun muassa filateelisten kohteiden kuvaus ja maiden nimet ovat englanniksi. Myös hakutoiminnossa esiintyvät sarakkeiden nimet ovat englanniksi.

Fabergé puolestaan teki merkintänsä pääosin saksaksi. Saksankielisiä merkintöjä esiintyy runsaasti sarakkeessa Myyjä/lähde.

Tietokannan sarakkeet

Maa/tyyppi: Kertoo kohteen julkaisumaan tai sen kuulumisen venäläisiin Zemstvo-merkkeihin.

Kohteen kuvaus: Kertoo kohteen filateeliset perustiedot, kuten julkaisuvuoden ja arvomerkinnän.

Maksettu hinta: Fabergé merkitsi hankkimansa kohteen ostohinnan omalla peitekoodillaan, missä kirjaimet vastaavat yksittäisiä numeroita. Zbgniew Mikulski on avannut koodin seuraavasti: p=1, r=2, z=3, e=4, d=5, m=6, i=7, a=8, t=9, y=0. Käytetty valuutta on ajoittain merkitty.

Hankintapvm (alkup.): Kohteen hankintapäivämäärä Fabergén merkitsemässä muodossa. Vaihtelevasti päivämäärä on merkitty joko täydellisenä, kuukauden ja vuoden tai ainoastaan vuoden tarkkuudella. Kuukausi on usein merkitty roomalaisella numerolla ja vuosi tyypillisesti kahdella viimeisellä numerolla.

Hankintapvm (muokattu): Hankintapäivämäärän perusteella tehtävän tietojen lajittelun mahdollistamiseksi tietokantaan on lisätty päiväys standardoidussa muodossa VVVV-KK-PP.

Myyjä/lähde: Sarakkeen tieto kertoo pääasiassa, keneltä Fabergé osti tai sai kohteen. Joskus nimiä on useita, tarkoittaen mahdollisesti aiempia omistajia tai myyntitapahtumaan liittyneitä muita henkilöitä. Fabergé merkitsi nimet usein lyhenteinä ja sama henkilö voi esiintyä useissa muodoissa (esim. Trapp-Holm, Tr.Holm, T-H). Fabergé merkitsi myös erillisellä punaisella FERRARI/FABERGÉ-leimalla useita Zemstvo-kohteita, jotka olivat kuuluneet toisen kuuluisan filatelistin, Philipp von Ferrarin kokoelmaan. Tässä sarakkeessa on lisäksi Fabergén mahdollisia lisämerkintöjä kohteesta ja sen hankinnasta sekä tietokannan kokoajien huomioita kohteessa olevista merkinnöistä.

Tietokannan selaaminen ja tietojen järjestäminen

Kohteet ovat lajiteltu ensisijaisesti sarakkeen Maa/tyyppi ja toissijaisesti sarakkeen Kohteen kuvaus mukaan. Vaihtoehtoisesti tiedot voi lajitella myös hankintapäivämäärän mukaiseen järjestykseen nousevasti tai laskevasti.

Haku tietokannasta

Etsi-ruudulla tapahtuvan tekstihaun voi kohdistaa valittuihin tietokannan kenttiin tai vaihtoehtoisesti kaikkiin tekstiä sisältäviin kenttiin. Tekstihaku ei kohdistu hintatietoihin tai hankintapäivämääriin.

Haulla on mahdollista etsiä esimerkiksi tietyltä myyjältä ostetut tai tietyn julkaisumaan kohteet. Hakutuloksia voi lajitella samaan tapaan kuin koko tietokannan tietoja kenttien Maa/tyyppi tai Hankintapvm (muokattu) perusteella.

Takaisin ylös