Leimakirjatietokanta
Leimakirjat ovat suomalaisia postileimasimia valmistaneiden yritysten tuottamia ja ne sisältävät valmistettujen leimasimien painanteet niiden valmistumisjärjestyksessä. Leimakirjoja on alettu koota niin sanottujen venäläisleimojen käyttöönotosta vuodesta 1893.
Postimuseossa säilytettävät leimakirjojen sisältämät leimapainanteet muodostavat leimakirjatietokannan, josta löytyy kolmen ensimmäisen leimakirjan sisältö. Tämä sisältää yli 3400 leimapainannetta vuosilta 1893–1935. Se kattaa suurimman osan venäläisleimoista, siltaleimat vuoteen 1935 sekä varhaisia erikoisleimoja sekä postipysäkkileimoja.
Leimakirjatietokanta on koottu leima-asiantuntija Kari Väkeväisen kanssa. Leimapainanteet ovat tietokannassa yksittäisten leimojen tietueina ja kuvina.
Leimakirjatietokannan käytöstä
Leimoja voit hakea leiman kaaren tekstin sekä nykymuotoon normalisoitujen postitoimipaikkojen nimien mukaan. Normalisointi on tehty vain leimojen aikaisesta muuttuneille paikannimimuodoille. Normalisointikenttää on myös osin käytetty kertomaan nykykunta, mihin toimipaikka sisältyy. Suomen- tai ruotsinkieliset toimipaikannimet on lisätty kaaren tekstistä puuttuneiden leimojen kohdalle, jolloin yhdellä nimihaulla saat esiin samaan paikkakuntaan liittyvät leimat riippumatta kaaren tekstistä.
Leimapainanteen päiväys ei ole leiman ensimmäinen käyttöpäivä. Päiväys on asetettu leimasimen valmistumisen yhteydessä. Usein se on hyvin lähellä leimasimen käyttöönottoajankohtaa, kuten uuden postitoimipaikan toiminnan aloituspäivä. Leimapainanteessa voi olla myös täysin sattumanvarainen päiväys.