Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Vuoden kauneimmat postimerkit

Sanna Oikarinen

Suomessa on äänestetty vuoden kaunein postimerkki jo vuodesta 1986 alkaen. Yleisö on saanut äänestää suosikkiaan kaikkien vuoden merkkien ilmestyttyä, ja kaunein postimerkki on julkistettu yleensä seuraavan vuoden alussa.

Ylivoimainen voitto Jukka Risikon valokuville – taas

Vuoden 2022 kaunein postimerkki julkistettiin tänään 27.2. Ylivoimaisen kaksoisvoiton ottivat Jukka Risikon valokuvaamat tunnelmalliset Suomen talvea kuvaavat merkit Kuuraiset kukat ja Talven virta, jotka ovat molemmat samalla Talven valoa -yhdistelmäarkilla. Stiina Hovi vastasi arkin graafisesta suunnittelusta. Näistä enemmän ääniä keräsi Kuuraiset kukat, jossa on kuvattu talventörröttäjiä Lapuan Alajoella pellon reunalla. Aihe noudattelee samaa linjaa kuin aiempien vuosien voittajat: luonto ja suomalainen maisema koskettaa äänestäjiä vuodesta toiseen. Jukka Risikko otti kaksoisvoiton myös viime vuonna Syksyn kajo -pienoisarkin valokuvilla Metsämaisema ja Koivukuja.

Vuoden kaunein postimerkki 2022 Kuuraiset kukat

Toisen sijan äänestyksessä ottanut Talven virta

Postimerkkien kirjoa

Vuosien varrella hyvin moninaiset postimerkit ovat viehättäneet äänestäjien silmää. Vaikka voittajien joukosta erottuvat selkeänä enemmistönä luontoa ja eläimiä kuvaavat postimerkit, on joukkoon päässyt hyvin erilaisiakin aiheita. Yleisesti voisi voittajia kuvata suomalaisille tärkeinä aiheina. Voittoisien aiheiden joukosta löytyy esimerkiksi merkkihenkilöitä, klassista taidetta ja rakennuksia. Valokuvien voittokulku on alkanut vasta myöhemmin; toki valokuvatut postimerkit ovat muutenkin verrattain uusi asia.

Saimaannorpasta Kalevalaan

Ensimmäinen vuoden kaunein postimerkki on Pirkko Vahteron suunnittelema, 10.4.1986 ilmestynyt Saimaannorppa. Heti seuraavana vuonna kauneimmaksi postimerkiksi valittiin luontopostimerkkien voittokulusta poikkeavasti muotokuva, Eeva Oivon suunnittelema Arkkiatri Arvo Ylppö 100 vuotta. Molemmat edustavat aikansa kuvakieltä postimerkeissä. Mitenhän ne menestyisivät äänestyksessä nykypostimerkkien joukossa?

Ensimmäinen valittu vuoden kaunein, Eeva Oivon Saimaannorppa.

Arvo Ylpön kunniaksi julkaistu postimerkki voitti äänestyksen vuonna 1987.

Akseli Gallen-Kallelan Aino-triptyykki on suomalaisten rakastama teos, ja siitä tehty postimerkkivihko otti puolestaan voiton vuonna 1997. Aino-tarun vihkoarkille on ikuistanut Pentti Rahikainen.

Pentti Rahikaisen postimerkkiarkille vuonna 1997 sovittama Gallen-Kallelan Aino-triptyykki.

Eläinaiheet luonnosta ja lemmikkimaailmasta

Luontoaiheiden lisäksi voittajapostimerkeissä on kuvattu myös lemmikkieläimiä, kuten vuoden 1989 kauneimmassa postimerkissä, Torsten Ekströmin

Kenneltoiminta 100 vuotta-pienoisarkissa. Voiton on vienyt silläkin kertaa kokonainen arkki, jossa on kuvattuna neljälle merkille eri koirarotuja.

Kenneltoiminta 100 vuotta

Myös vuoden 1991 voittajan voisi mieltää kuvaavan lemmikkieläimiä, vaikka aiheena onkin Makeisteollisuus Suomessa 100 vuotta: Osmo Omenamäki on kuvannut Kiss Kiss-karkkia kissanpentuineen.

Makeisteollisuus Suomessa 100 vuotta

Seuraavan kerran kissat pääsivät postimerkkiin vuonna 1995, ja veivät myös silloin voiton Suomen kauneimpana postimerkkinä. Asser Jaaron suunnittelemasta Kissoja-postimerkkivihosta kauneimmaksi valittiin Kissanpentuja-postimerkki.

Kissanpentuja

 

Joulun tunnelmaa ja maisemakuvausta

Joulupostimerkitkin ovat äänestyksissä menestyneet: kahdeksana vuonna jouluaiheet ovat haalineet eniten ääniä. Niiden joukosta löytyy myös valokuvista toteutettuja postimerkkejä. Valokuvasta tehdyt postimerkit ovat menestyneet muutenkin. Vuoden 2017 voittaja Tyynen rauhallisesti – Pilviä saaristossa valittiin myös maailman parhaaksi postimerkiksi vuonna 2018 kansainvälisessä Nexofil The Best Stamps of the World -kilpailussa sekä seuraavana vuonna samassa gaalassa maailman parhaaksi postimerkiksi viisivuotisjaksolla 2013–2017. Voittoisaan merkkiin maiseman on valokuvannut Jari Hakala, ja Stiina Hovi on suunnitellut postimerkkiarkin graafisen ilmeen.

Tyynen rauhallisesti – Pilviä saaristossa oli menestyksekäs myös maailmalla.

 

Ken on heistä kaikkein kaunein?

Mikä sinusta on kauneimmista kaunein? Katso merkkien kuvat ja tiedot Postimuseon sivuilta postimerkkiselaimesta. Voit hakea merkkejä esimerkiksi niiden nimen tai julkaisuvuoden perusteella.

Kaikki valitut vuoden kauneimmat postimerkit

 

Postin tiedote vuoden 2022 kauneimmasta postimerkistä Postin sivuilla.

Vuoden 2023 kauneinta postimerkkiä äänestetään alkuvuodesta 2024 – muista antaa äänesi!

Tummahiuksinen ponihäntäinen nainen ovaalikauluksellisessa puserossa.
Sanna Oikarinen Tutkija, filateeliset kokoelmat
Tutkijana Postimuseossa, vastuualueena filateeliset kokoelmat. Kiinnostunut erityisesti lähetysten tarinoista ja postimerkkitaiteilijoiden luonnoksista.

Kommentit

Lea Spring 28.2.2023 klo 13:19

Olisi kiva kuulla minne osuivat kauneimman postimerkin äänestäjien palkinnot, jos nimiä ei julkaista.

Vastaa

Sanna Oikarinen 6.3.2023 klo 15:48

Hei Lea ja kiitos kommentista! Valitettavasti meillä Postimuseolla ei ole tietoa äänestäneiden palkinnoista. Posti todennäköisesti tiedottaa aiheesta omilla kanavillaan.

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Takaisin ylös