Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Romanssihuijareista kestävyysmentoreihin – mediakasvatushanke museossa

Laura Häkkinen

Aloitin viime vuoden lopulla hankekoordinaattorina Postimuseon uudessa ”Oma ääni kuuluviin somessa!”-hankkeessa. Hankkeen tarkoituksena on vahvistaa senioreiden ja nuorten toimijuutta somessa kahden testattavan mediakasvatuksellisen menetelmän ja Sitran kehittämän Erätauko-keskustelun avulla.

Nuori ja vanhempi ihminen ovat tietokoneen ääressä piirretyssä kuvassa.

Kuva: Laura Häkkinen

Tarjoamme osallistujille kolme työpajapäivää. Ryhmiä perustetaan kolme Tampereelle ja kolme Helsinkiin. Nuoret ja seniorit ovat näin yhteisissä kotiryhmissään jokaisella kolmella kokoontumiskerralla. Lisäksi hankkeen puitteissa järjestetään mediataitoihin liittyvä mielenkiintoinen seminaari syksyllä 2024.

Piirretyssä kuvassa vanhahko nainen kerää villiyrttejä.

Kuva: Laura Häkkinen

Senioreista kestävyystaitovalmentajiksi

Hankkeen ensimmäisessä työpajassa ”Kestävyysmentorit ja Digimentorit” seniorit pääsevät pohtimaan omia kiertotalous- ja kestävyystaitojaan. Näitähän ”elämän maratoonareille” on voinut kertyä harrastuksista sekä työn kautta vaikka kuinka monia.

Joku osaa korjata rikkinäisiä esineitä, valmistaa terveellistä lähiruokaa yksinkertaisista aineksista, tehdä laavun, kalastaa itse, tai on voinut toimia työelämänsä aikana terapeuttina, joogaohjaajana, tai vaikkapa puolustusvoimissa. Joku on myös voinut löytää elämäänsä tasapainottavan ulkoilu- tai marjastusharrastuksen. Joku seniori voi olla taitava hankkimaan ystäviä. Seniorin oman taidon ympärille nuoret ”digimentorit” voivat auttaa häntä rakentamaan nuoriakin kiinnostavan sosiaalisen median tilin.

Seniori voi omalla sometilillään jakaa nuorille vinkkejä siitä, miten elämässä selvitään pitkälle. Nuoret digimentorit voivat auttaa senioreita tekemään sosiaalisen median tilistä mielenkiintoisen ja rakentamaan sille kiinnostavan ulkoasun. Näin ensimmäinen työpajapäivä keskittyy sisällöntuotantoon ja omaan luovaan tekemiseen sosiaalisessa mediassa. Yhteiskunta vanhenee ja senioreilla on paljon hienoja taitoja, jotka kannattaa jakaa nuorille niin somessa kuin sen ulkopuolellakin.

Eläydytään netti-AuerVAAROIHIN

Toisena työpajapäivänä ryhmissä käsitellään voimaannuttavan huumorin kautta netissä yleistyneitä romanssihuijauksia sekä groomingia, eli nuorten houkuttelua somessa. Ryhmät pääsevät rakentamaan hassuja romanssihuijari- ja groomaajahahmoja AuerVAARA -nimisessä työpajassa ja tutkimaan oman tekemisen kautta sitä, miten romanssihuijarit lähestyvät uhrejaan netissä.

Piirrettynä tummahko henkilö etualalla ja takana värikäs henkilö.

Kuva: Laura Häkkinen

Lopuksi vakavoidutaan

Keskustelemme työpajan lopuksi aiheesta myös vakavoituen ja pohdimme todellisia seurauksia, mitä romanssihuijauksilla ja groomingilla voi olla. Pajan nimi tulee kuuluisasta romanssihuijarista, Ruben Oskar Auervaarasta, joka riivasi naisia katteettomilla lupauksillaan 1900-luvun puolivälissä.

Piirretyssä kuvassa tummahko henkilö kädessään puhelin, josta nousee valkoinen savu.

Kuva: Laura Häkkinen

Erätaukokeskusteluja luvassa

Kolmannella kerralla jatkamme edelleen saman kotiryhmämme kanssa ja työmetodina meillä on tällöin Sitran kehittämä Erätaukokeskustelu. Ryhmät saavat itse valita asian, joka heitä tällä hetkellä mietityttää sosiaalisessa mediassa. Keskustelemme aiheesta toisia kuunnellen sekä kunnioittaen ja kertoen omista kokemuksistamme sosiaalisen median äärellä.

Kohtaamispaikka Kupla. Kuva: Wille Nyyssönen

Hanke liittyy Postimuseon uuteen valtakunnalliseen vastuumuseotehtävään, jossa viestinnästä ja mediasta tulee laajemminkin osa museon aihepiiriä, joten näin mediakasvatus linkittyy olennaiseksi osaksi museon uusia tehtäviä.

Olen toiminut yli 20 vuoden ajan teatteri-ilmaisun ohjaajana ja vetänyt mitä erilaisimpia draama-, ilmaisu- ja vuorovaikutustyöpajoja eri-ikäisille ihmisille. Hauskaa päästä laajentamaan osaamistani mediakasvatuksen ja erätaukokeskustelujen puolelle tänä keväänä. Pajojen aiheet kuulostavat hurjan jännittäviltä ja välillä varsin koomisiltakin, joten hauskoja hetkiä pajalaisten kanssa on varmasti tiedossa!

Haluatko päästä mukaan?

Ilmoittaudu Tampereen pajoihin su 3.3. ja Helsingin pajoihin ke 20.3. mennessä: Laura Häkkinen, laura.hakkinen(at)postimuseo.fi / 050 551 7669

Lue lisää

Ruskeatukkainen nainen tummanvihreäss puserossa katsoo pois kuvasta.
Laura Häkkinen projektikoordinaattori
Mediakasvattaja ja teatteri-ilmaisun ohjaaja. Aloittanut Postimuseolla Mediakasvatus-hankkeen parissa vuonna 2023. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Takaisin ylös