Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Finnair 100 vuotta ja uudet postimerkit

Sanna Oikarinen

Finnair täyttää 100 vuotta, ja sen kunniaksi Posti julkaisee 6. syyskuuta Finnair 100 vuotta -postimerkin. Finnair, silloinen Aero, perustettiin 1. marraskuuta 1923, ja se on yksi maailman vanhimmista edelleen toimivista lentoyhtiöistä. Finnairin yhteistyö Postin kanssa alkoi jo hyvin varhaisessa vaiheessa, kun Aeron ensimmäinen lentokone, vuonna 1924 Saksasta hankittu vesilentokone Junkers F 13 kuljetti ensimmäisellä lennollaan postia Helsingistä Tallinnaan.

Vuosisadan varrella on aiemminkin julkaistu postimerkkejä Finnairin ja lentoliikenteen kunniaksi. Lentokoneaiheisia postimerkkejä tutkimalla huomaan jälleen kerran myös sen, miten postimerkkijulkaisuihin on tallentunut tarinaa aikansa tapahtumista. Olenkin useasti pohtinut sitä, miten tarkkaa ajankuvaa ja historiankirjoitusta on luettavissa rivien välistä postimerkkejä ja niiden taustatietoja tutkimalla. Se aihe vaatisikin ihan oman blogikirjoituksensa!

Junkers-postimerkki ensimmäisenä lentokoneaiheisena merkkinä

Postin 300-vuotispäivänä 6. syyskuuta 1938 julkaistiin neljä erilaista Postin historian etappeja kuvaavaa postimerkkiä kunnioittamaan juhlapäivää. Yhden merkin aiheena oli Aeron ensimmäinen lentopostia kuljettanut Junkers-kone. Muut merkit kuvasivat Ahvenkosken postitaloa, postinkuljetusta Ahvenanmerellä ja vuonna 1938 valmistunutta Helsingin pääpostitaloa. Merkit suunnitteli Signe Hammarsten-Jansson, HAM . Merkkisarjaa myytiin myös vihkona, joka muuten oli myös ensimmäinen julkaistu postimerkkivihko.

postimerkki Junkers-lentokoneesta

Junkers-aiheinen postimerkki

Douglas ja Convair -postimerkit

20. maaliskuuta 1944 julkaistulla Douglas DC2-aiheisella postimerkillä juhlistettiin Aeron 20-vuotista taivalta. Jatkosotaa käytiin vuosina 1941–1945, ja Aeron lennot olivat tuolloin sotilasviranomaisten alaisuudessa. Douglas-merkki on jälleen HAMin käsialaa. Vuonna 1944 julkaistiin myös Suomen Punaisen Ristin sarjassa ambulanssilentokonetta kuvaava, edelleen HAMin suunnittelema merkki.

Vuonna 1953 Aero hankki Convair 340/440 Metropolitan -matkustajakoneita, ja neljä seuraavaa lentokoneaiheista postimerkkiä kuvaavatkin Convair-konetta. Nämä merkit olivat Olavi Vepsäläisen käsialaa; kaikki muutoin samanlaisia, mutta nimellisarvo muuttuu. Ensimmäinen 31. lokakuuta 1958 ilmestynyt Convair-merkki oli nimellisarvoltaan 34 markkaa. 5. huhtikuuta 1959 34 markan nimellisarvo on muutettu lisäpainamalla 45 markaksi, ja 2. marraskuuta 1959 painettiin merkkiin suoraan arvoksi 45 markkaa. Viimeisen, 15. helmikuuta 1963 ilmestyneen Convair-merkin arvo oli rahauudistuksen myötä 0,45 markkaa.

45 pennin postimerkki Convair-lentokoneesta

Convair-postimerkki rahauudistuksen jälkeen

postimerkki Douglas-lentokoneesta

Douglas DC2

Postimerkki Convair-lentokoneesta, arvo 45 markkaa

Convair-lentokonemerkki lisäpainamalla

Aerosta Finnairiksi ja suihkukoneiden aika

Aero alkoi käyttää Finnair-nimeä markkinoinnissaan jo vuonna 1953. Virallisesti yhtiöstä tuli Finnair kuitenkin vasta 1968. Finnair-nimi oli iskostunut kansan päähän varmastikin jo 50-luvun puolella, ja 1. marraskuuta 1963 lentoyhtiön 40-vuotisjuhlaa kunnioitettiin kahdella, nimenomaan Finnair 40 vuotta -nimetyllä postimerkillä. Näistä toinen merkki esittää Convairia, tällä kertaa hieman eri perspektiivistä kuvattuna, ja toisessa merkissä on suihkukone Caravelle SE 210. Caravelleja hankittiin Aerolle vuonna 1960, ja ne olivat ensimmäisiä pienehkön lentoyhtiön hankkimia suihkukoneita. Merkit suunnitteli Pentti Rahikainen.

Postimerkki Caravelle-lentokoneesta

Caravelle-postimerkissä näkyy jo Finnairin tunnukseksi muodostunut siniristilippu.

Tasavuosien juhlistus postimerkein jatkuu

Vuonna 1969 nähtiin siviililentoliikenteelle omistettu, Pentti Rahikaisen suunnittelema postimerkki, jossa komeilee nykyäänkin tutut sinivalkoiset siivet. Tämä oli ensimmäinen lentoliikenneaiheinen merkki, joka painettiin monivärisenä 4-värioffset -painotekniikalla. Tällä kertaa konemallina on DC 8, joita Finnair hankki samaisena vuonna.

Neljä vuotta myöhemmin olikin jo aika lentoliikenteen 50-vuotisjuhlamerkille. Tämä Torsten Ekströmin suunnittelema merkki painettiin 5-värioffsetilla, ja sekin kuvaa sinivalkoista DC-konetta.

Muitakin ilmailu- ja lentokoneaiheisia postimerkkejä on vuosien varrella julkaistu. Voit selata niitä ja muita Suomessa julkaistuja postimerkkejä Postimuseon sivuilla olevasta postimerkkiselaimesta.

viisivärinen lentokone-postimerkki

5-värioffsetilla painetut sinivalkoiset siivet

lentokone nelivärisessä postimerkissä

4-värioffsetilla painettu DC8-postimerkki

Tämän vuoden Finnair 100 vuotta -postimerkki on siis jatkumo jo vuosikymmeniä jatkuneeseen sarjaan. Maailman myllerryksessä ei voi olla miettimättä, pääsemmeköhän näkemään vielä Finnair 150 vuotta -postimerkin? Aika näyttää.

Finnair-aiheinen postimerkki

6.9.2023 ilmestyvä Finnair 100 vuotta -postimerkki

Tutustu lisää

Tummahiuksinen nainen vaaleassa puserossaan ja kaulakorussaan.
Sanna Oikarinen Tutkija, filateeliset kokoelmat, postikorttikokoelmat, leimasinkokoelma
Uteliaana tutkijana Postimuseossa, vastuualueena erityisesti filateeliset kokoelmat sekä postikortti- ja leimasinkokoelmat. Olen kiinnostunut lähetysten tarinoista, postimerkkitaiteilijoiden luonnoksista ja postihistorian linkittymisestä maailmanhistoriaan. Postihistorian syövereissä vuodesta 2021!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Takaisin ylös