Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Mentorit, gurut vai hurmaavat huijarit? -mediataitotapahtuma

klo 10.00 - 15.00
museokeskus Vapriikki
Vapaa pääsy

Tule parantamaan mediataitojasi! Mentorit, gurut vai hurmaavat huijarit? -mediataitotapahtumassa hurmaavat huijarit kohtaavat fiksut netinkäyttäjät. Vapaa pääsy!

Tapahtumapäivän aiheina ovat dis- ja misinformaatio, mediakriittisyys, verkkohuijaukset ja tekoäly. Lisäksi voit osallistua työpajoihin. Mediataitotorilla on asiantuntijoiden esittelypöytiä ja kokeilupisteitä. Tapahtuman juontaa toimittaja, Perjantai-ajankohtaisohjelmasta tuttu Sean Ricks. Tapahtuma sopii erityisen hyvin senioreille ja nuorille, opettajille, opettajaksi opiskeleville ja mediakasvattajille sekä vanhemmille.

Tapahtuma on Oma ääni kuuluviin somessa! -hankkeen päätöstapahtuma. Katso hankkeen yhteistyökumppanit hankkeen sivuilta.

Kello 10-12.15 Seminaari

Hymyilevä nainen, jolla pitkät hiukset ja oranssi paita.

Laura Häkkinen

Auditorio, 1 kerros. Juontaja Sean Ricks. Esitysten kesto 20 min.

Oma ääni kuuluviin somessa! -hankkeesta

Laura Häkkinen, hankekoordinaattori, Postimuseo

Oma ääni kuuluviin somessa! -hankkeen koordinaattori Laura Häkkinen kertoo hankkeesta saaduista tuloksista sekä siitä mikä on kestävyysmentori? Miten senioreiden hiljainen tieto kestävyys-, kiertotalous-, resilienssi- ja selviytymistaidoista saadaan siirrettyä uusille sukupolville?

Laura Häkkinen on toiminut teatteriohjaajana, teatterialan kouluttajana, käsikirjoittajana ja esiintyjänä noin 20 vuoden ajan. Häkkinen on tehnyt pitkään kulttuurista nuorisotyötä yhteisöllisten ja demokraattisen teatterin menetelmien parissa.

Romanssihuijaus – riskinä rakastuminen

Helmi Korhonen, Sosped säätiö

Nainen, jolla musta paita ja keltaiset, puolipitkät hiukset seisoo kädet puuskassa kameraan katsoen ja vähän hymyillen.

Helmi Korhonen

Puheenvuorossa käsitellään romanssihuijauksen vaikutuksia sen kokijaan eli uhriin sekä suomalaiseen yhteiskuntaan. Samalla kuulet tietoa tekijöiden hyödyntämistä sosiaalisen manipulaation keinoista, ja kuka on vaarassa tulla huijatuksi. Entisajan “Auervaara” on tänä päivänä kasvava globaali kyberuhka, johon me kaikki tarvitsemme suojakeinoja ja kykyjä tunnistaa verkon vaaroja.

Helmi Korhonen auttaa työssään Nettideittiturva-hankkeessa romanssihuijauksen kokeneita sekä kouluttaa ammattilaisia tunnistamaan rakkauspetoksia ja puheeksi ottamaan sen uhrien kanssa.

Groomaus: Lapsiin kohdistuva seksuaaliväkivalta netissä

Nainen, jolla on pitkä, sininen tukka ja mustat vaatteet.

Maarit Mustonen

Maarit Mustonen, Pelastakaa lapset ry

Puheenvuorossa avataan, millaisia seksuaalirikoksia lapsiin kohdistetaan netissä ja miten lapsia voidaan suojella. Joka viides lapsi Euroopassa joutuu seksuaaliväkivallan kohteeksi. Yhä suurempi osa lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista tapahtuu netissä.

Maarit Mustonen toimii asiantuntijana Pelastakaa Lasten Nettivihje-tiimissä, jonka tavoite on ennaltaehkäistä ja torjua lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa. Nettivihje-palvelu on matalan kynnyksen ilmoituspalvelu, jonne kuka tahansa voi ilmoittaa lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta. Nettivihje tekee tiivistä yhteistyötä Keskusrikospoliisin kanssa.

Mis- ja dis-informaatio

Keski-ikäinen nainen, jolla vaalea lyhyt tukka ja silmälasit.

Sirkku Kotilainen

Sirkku Kotilainen, Tampereen yliopisto

Professori Sirkku Kotilainen (Tampereen yliopisto), tutkii pääasiassa nuorten kansalaisosallistumista verkossa ja kriittisiä digitaalisia medialukutaitoja mukaan lukien ymmärrys tekoälystä viestinnässä. Tällä hetkellä hän on mukana kahdessa kansainvälisessä tutkimushankkeessa, joissa näitä teemoja tutkitaan (EUKids Online ja TADAM Tools and awareness about disinformation, algorithms and media). Kotilaisen opetus ja ohjaus sijoittuu kansainväliseen maisteriohjelmaan Sustainable Digital Life, ja tohtoriopiskelijoiden ohjaukseen.

HUOM! Seminaari live-striimataan Postimuseon Youtube-kanavalla ja siitä jää tallenne. Live-striimausta voi seurata Helsingissä Median museo ja arkisto Merkissä.

Kello 11-15 Työpajat

Kello 11-13 Erätauko-keskustelu: Mikä mietityttää somessa juuri nyt?

Kello 13.15-14.15 Meemit kommentoivat

  • Tehdään omalla älypuhelimella tai tietokoneella meemejä ajankohtaisista teemoista.
  • Ohjaaja: Aikku Meura, Museo Merkki.
  • Paikka: kohtaamispaikka Kupla, 2. kerros
  • Ei ennakkoilmoittautumista.

Kello 13-15 Slow stitching

  • Työpaja sopii niin nuorille hurmureille, työelämässä pyörtyville, kuin selkiintyneille senioreille, kunhan vain neula ja lanka pysyvät kädessä. Opettelemme keskittymään ja rauhoittumaan samalla kun teemme sellaisia pistoja tai merkkejä langalla kuin sillä hetkellä hyvältä tuntuu. Työkaluina ovat kangaspala, neula, lanka ja sakset. Yhtä tärkeää kuin kädessä olevan neulan piirtämä jälki kankaalle on samanaikainen ajatustyö.
  • Käytössä kierrätysmateriaalit.
  • Ohjaajana toimii mentori, guru tai huijari, no joka tapauksessa ainakin seniori innostaja Raija Manninen https://www.tiinasmoko.fi/
  • Paikka: Viistokatu, 1 kerros

Kello 14-15 Kestävyys- ja digimentorit

    • Paikka: Rauta-kokoustila, 2. kerros

Kello 14-15 AuerVAARA

    • Paikka: Pellava-kokoustila, 2. kerros

Työpajat (ei meemityöpaja ja slow stiching) ovat lyhyitä versioita Oma ääni kuuluviin somessa! -hankkeen työpajoista. Lue lisää työpajojen sisällöstä Oma ääni kuuluviin somessa! -hankkeen sivuilta

ILMOITTAUDU TYÖPAJOIHIN: Työpajoihin mahtuu rajallinen määrä osallistujia, ilmoittauduthan mukaan (meemityöpajaan ei tarvitse ilmoittautua): laura.hakkinen(at)postimuseo.fi tai 050 551 7669

Kello 10-15 Mediataitotori

Auditorion lämpiö, 1. kerros

Mediakasvatusseura

Tule tutustumaan Mediakasvatusseuran toimintaan ja käytännön menetelmiin ja materiaaleihin. Pääset tekemään muun muassa HuruGuru-testin, joka paljastaa kuinka helposti olet huijattavissa? Oletko helposti höynäytettävä vai metkujen tunnistamisen mestari, pitäisikö mediataitojasi vielä treenata?

Median museo ja arkisto Merkki

Tule tapaamaan Merkin henkilöstöä ja kuulemaan museon ja arkiston toiminnasta mediataitojen edistämiseksi. Vuoden 2023 aikana uudistunut, Helsingin keskustassa sijaitseva Merkki tallentaa ja tulkitsee median ilmiöitä sanomalehtihistoriasta valeuutisiin. Merkki järjestää tapahtumassa myös meemityöpajan; katso tarkemmat tiedote ylempää Työpajat-kohdasta.

Tampereen ammattikorkeakoulu

Kokeilupisteillä pääset testaamaan erilaisia tekoälysovelluksia kuten ChatGTP, Midjourney ja Dall-e.

Nettideittiturva (Sosped-säätiö ja Maria Akatemia ry)

Tutustu romanssihuijauksen varoitusmerkkeihin, opi huijareiden manipulaatiotekniikoita tai jaa oma kokemuksesi verkon digihurmureista. Nettideittiturva tukee romanssihuijauksen kokeneita, ja se on Sosped-säätiön ja Maria Akatemia ry:n yhteinen kehittämishanke.

SeniorSurf – mediataitoja senioreille (Vanhustyön keskusliitto)

Mitä mediataidot ovat ja miten seniorit voivat harjoitella niitä? Miten kannustaa ja rohkaista kehittämään omaa mediataitojen osaamista, jotta osallistuminen digitaaliseen yhteiskuntaan olisi mahdollista ja turvallista? Tule tutustumaan ja juttelemaan Vanhustyön keskusliiton SeniorSurf-toiminnan esittelypisteelle.

Älyteko -hanke, Valo-Valmennusyhdistys ry

Tervetuloa esittelypisteellemme keskustelemaan ja oppimaan tekoälystä sekä sen vaikutuksista elämäämme! Keskustelujen lisäksi pääset paitsi tekemään, myös tunnistamaan ja arvioimaan tekoälyllä luotua sisältöä. Älyteko -hankkeessa kehitetään uusia toimintamalleja tekoälyn hyödyntämiseen nuorisotyössä. Tällä hetkellä työn alla on nuorisotyön ammattilaisille suunnattu opas tekoälystä.

Turvallisemman tilan periaatteet

Tapahtumassa noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita. Tutustuthan niihin museokeskus Vapriikin sivuilta.

Yhteistyössä

Päätoteuttajina ovat Postimuseo ja Vapriikin (Tampereen historialliset museot) Suomen Pelimuseo ja Mediamuseo Rupriikki. Pääyhteistyökumppaneina hankkeessa ovat Museo Merkki, Mediakasvatusseura, Tampereen yliopiston mediakasvatuksen oppiaine ja Eläkeliitto sekä kumppaneina Sosped -säätiö (Maria Akatemia, Nettideittiturva) ja Pelastakaa lapset ry.

Takaisin ylös