Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Kuningatar Elisabet II:n postimerkkiaarteet Postimuseoon

27.04.2017

Postimuseo avaa ainutlaatuisia huippuharvinaisuuksia sisältävän näyttelyn Ensimmäiset postimerkit – Helmiä kuningatar Elisabet II:n ja Postimuseon kokoelmista 28.4.–28.5. museokeskus Vapriikissa Tampereella. Kuningatar Elisabetin omistamat mittaamattoman arvokkaat postimerkkiaarteet ovat nyt ensimmäistä kertaa esillä Suomessa. Omista kokoelmistaan Postimuseo esittelee harvoin nähtyjä kohteita, joita tunnetaan maailmalla vain muutamia. Näyttely on osa Tampere-talossa 24.–28.5. järjestettävää suurta kansainvälisistä postimerkkitapahtumaa FINLANDIA 2017, jonka suojelijana on tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Esillä on useita postimerkkejä, jotka ovat ainutlaatuisia ja lajissaan ensimmäisiä. Isossa-Britanniassa julkaistiin maailman ensimmäinen postimerkki Penny Black vuonna 1840. Merkkiin on kuvattu kuningatar Viktorian silhuetti. Ennen mustan pennyn julkaisemista valtiovarainministeriö järjesti vuonna 1839 avoimen suunnittelukilpailun, jolla etsittiin ratkaisua kysymykseen, kuinka maksettu postimaksu voitaisiin osoittaa lähetyksellä. Näyttelyssä on mukana myös näitä kilpailuehdotuksia.

Mauritius, ensimmäisenä brittiläisenä siirtomaana, julkaisi omat postimerkkinsä vuonna 1847. Näyttelyssä esiteltävä käyttämätön sininen kahden pennyn Mauritius Post Office -merkki vuodelta 1847 on yksi maailman harvinaisimmista postimerkeistä. Myös Bermudan kuvernöörin tilapäismerkit vuosilta 1848–1854 kuuluvat kuningattaren kokoelman aarteisiin.

Postimuseo esittelee omista kokoelmistaan kohteita, jotka liittyvät suomalaisten postimerkkien ensiaskeliin ja niitä edeltäviin vaiheisiin. Esillä on Suomen ensimmäisten, vuonna 1856 julkaistujen 5 ja 10 kopeekan postimerkkien sekä niitä edeltäneiden ehiöiden erikoisuuksia. Ehiöt otettiin käyttöön jo vuonna 1845. Suomen filatelian suurimpiin harvinaisuuksiin kuuluu Postimuseon 20 kopeekan mustalla arvoleimalla painettu ehiö vuodelta 1850. Niitä tunnetaan vain kaksi kappaletta. Molemmat ovat yhtä aikaa esillä Tampereella, toinen Postimuseossa ja toinen Tampere-talossa FINLANDIA 2017 -postimerkkinäyttelyssä.

The Royal Philatelic Collectionia pidetään hienoimpana ja laajimpana Ison-Britannian ja Kansainliiton postimerkkien kokoelmana maailmassa. Kokoelman keräämisen aloitti Edinburghin herttua, myöhemmin kuningas Yrjö V, 1890-luvulla. Kokoelman kartuttamista jatkoi kuningas Yrjö VI ja se on jatkunut edelleen kuningatar Elisabet II:n aikana. Viimeisimpiin kuningattaren hankintoihin kuuluu ns Kirkcudbright-ensipäivänkuori, joka on lähetetty Isossa-Britanniassa 6.5.1840. Siinä on kymmenen merkin ryhmä yhden pennyn mustaa merkkiä, mikä on suurin tiedossa oleva ryhmä ensipäivänkuorella, seuraavaksi suurin on pari.

Ensimmäiset postimerkit – Helmiä kuningatar Elisabet II:n ja Postimuseon kokoelmista 28.4.–28.5. Postimuseossa museokeskus Vapriikissa, osoitteessa Alaverstaanraitti 5, Tampere. Näyttelyyn liittyy runsaasti oheisohjelmaa, josta osa on englannin kielistä.

Lisätietoja antaa Postimuseon postimerkkikokoelmista vastaava amanuenssi Pirjo Mattila puh. 0400 626 727, pirjo.mattila@postimuseo.fi ja museonjohtaja Kimmo Antila puh. 050 563 9070, kimmo.antila@postimuseo.fi

Takaisin ylös