Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Parhain terveisin – postikortti 150 vuotta

2. kerros
14 / 10 / 7

Parhain terveisin -näyttely esittelee suomalaisen postikortin historiaa ja käyttötapoja teemojen kautta.

Postikortti täyttää 150 vuotta Suomessa 2021. Ensimmäinen avoimena, ilman kuorta postitettava ehiöpostikortti otetiin käyttöön 1871. Se mullisti suljettuihin kirjeisiin tottuneiden ihmisten viestinnän. Postikortista tuli nopeasti aikansa pikaviestin.

Eräs ensimmäisistä postikortin käyttäjistä oli kirjailija Sakari Topelius, joka lähetti ehiökorttien ilmestymispäivänä 10.10.1871 kortin serkulleen Vaasaan. Kortissa hän kehuu uutta, mainiota viestintämuotoa. Kortti on Postimuseon kokoelmissa.

Postikortit olivat aluksi kuvattomia, mutta valokuvauksen ja painotekniikan nopea kehittyminen edesauttoi kuvapostikorttien markkinoille tuloa. Saman aikainen kirjoitustaidon kohentuminen ja kirjettä edullisempi postimaksu nostivat postikortin huippusuosioon noin 1920-luvulle asti.

Postikortti oli arkipäiväisen viestinnän ohella myös kätevä mielenilmauksen, uutisoinnin ja propagandan väline.

Postikortti oli tervehdysten, muistamisen ja onnittelun väline. Vielä 1960–70-luvuilla postikortti oli pikaviestin, jolla tiedotettiin tulemisista ja menemisistä muutaman päivän varoitusajalla.

Postikortin merkitys on muuttunut puhelimen ja internetin myötä. Enää postikorttia ei tarvita tiedonantoihin tai uutisointiin, vaan se on tunteiden tulkki ja välittäjä.

Näyttelyn postikortit on valittu Postimuseon 220 000 korttia kattavasta kokoelmasta 1800-luvun lopulta nykypäivään. Näyttelyssä on katsottavissa myös viisi postikortin historiasta kertovaa videota. Näyttelyä täydentää taideteos Viestivirta, jonka on luonut tamperelainen taiteilijapari BCE (Milla ja Petri Neuvonen). Reliefi koostuu noin 5000 kulkeneesta postikortista. Teos on esillä 6.6. asti.

Postikorttiharrastus on näyttelyssä esillä Postikorttiyhdistys Apollon jäsenten kokoelmien kautta. Kokoelmat esittelevät mm. Tampere- ja Päijänne -aiheita, saunaa, Kalevalaa, onnittelu- ja tervehdyskortteja, 1800–1900-lukujen taitteen vuosilukukortteja sekä yhdelle lapselle lähetettyjä somia lapsiaiheisia kortteja 1900-luvun alusta.

Parhain terveisin – postikortti 150 vuotta on esillä 19.2. – 2.5.2021 Postimuseossa museokeskus Vapriikin 2. kerroksessa, Alaverstaanraitti 5, Tampere. Keväällä ja syksyllä näyttely on esillä eri puolella Suomea. Postikorttiyhdistys Apollon jäsenten kokoelmat ovat esillä vain Tampereella.

Näyttelyn kiertopaikat

Alajärven kaupunginkirjasto, Raision kirjasto, Kokkolan kirjasto, Hangon kirjasto, Haminan kirjasto. Aikataulu tarkentuu.

Virtuaaliset avajaiset to 18.2.2021 klo 19

Tervetuloa juhlistamaan kanssamme Parhain terveisin -näyttelyn avajaisia torstaina 18.2. klo 19. Lyhkäisessä virtuaalitapahtumassa tutustutaan näyttelyyn ja kuullaan postikortin monista merkityksistä. Museolehtori Olli Nordling haastattelee viestintäsuunnittelija, tutkija Mirka Ylä-Mattilaa postikortin historiasta Suomessa sekä keskustelee postikorttiharrastuksesta Suomen postikorttiyhdistys Apollo ry:n Sirkka Merikosken ja Pentti Myllylän kanssa. Tapahtuman päätteeksi tamperelaisen BCEnsemblen Milla ja Petri Neuvonen esittelevät näyttelytilan oheen rakentamaansa Viestivirta-teosta.

Katso videotallenne virtuaaliavajaisista Postimuseon Youtube-sivulla

Parhain terveisin -verkkonäyttely

Tutustu postikortin historiaan näyttelyä syventävässä verkkonäyttelyssä.

Museojuttu-podcast

Kuuntele näyttelyyn liittyvä museokeskus Vapriikin Museojuttu -podcast Tampere vanhoissa postikorteissa.

Katso kuvia

Kortti 1910-luvulta. Postimuseon kokoelmat.
Ensimmäiset kuvakortit olivat pienien kuvien sommitelmia - usein kaupunkimaisemia. Viestille oli tilaa kuvapuolella. Osoitepuolelle ei aluksi saanut kirjoittaa viestiä. Kuva: Postimuseo
Postikortit esittelivät myös uusia keksintöjä. Postimuseon kokoelmat.
Kuva: Postimuseo
Äitienpäiväkortit vakiintuivat 1930-luvulla. Kuva: Postimuseo.
Paikkakuntakortti Tampereelta 1970-luvulta. Kuva: Postimuseo
Ensimmäiset seuramatkat tehtiin 1960-luvulla. Halvat matkat etelään alkoivat yleistyä, mikä näkyi ulkomailta tulleina Kanarian ja Espanjan kortteina.  Kuvan kortti 1980-luvulta. Kuva: Postimuseo
Takaisin ylös