Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Parhain terveisin – postikortti 150 vuotta

2. kerros
14 / 10 / 7

Parhain terveisin -näyttely esittelee suomalaisen postikortin historiaa ja käyttötapoja teemojen kautta.

Postikortti täyttää 150 vuotta Suomessa 2021. Ensimmäinen avoimena, ilman kuorta postitettava ehiöpostikortti otetiin käyttöön 1871. Se mullisti suljettuihin kirjeisiin tottuneiden ihmisten viestinnän. Postikortista tuli nopeasti aikansa pikaviestin.

Eräs ensimmäisistä postikortin käyttäjistä oli kirjailija Sakari Topelius, joka lähetti ehiökorttien ilmestymispäivänä 10.10.1871 kortin serkulleen Vaasaan. Kortissa hän kehuu uutta, mainiota viestintämuotoa. Kortti on Postimuseon kokoelmissa.

Postikortit olivat aluksi kuvattomia, mutta valokuvauksen ja painotekniikan nopea kehittyminen edesauttoi kuvapostikorttien markkinoille tuloa. Saman aikainen kirjoitustaidon kohentuminen ja kirjettä edullisempi postimaksu nostivat postikortin huippusuosioon noin 1920-luvulle asti.

Postikortti oli arkipäiväisen viestinnän ohella myös kätevä mielenilmauksen, uutisoinnin ja propagandan väline.

Postikortti oli tervehdysten, muistamisen ja onnittelun väline. Vielä 1960–70-luvuilla postikortti oli pikaviestin, jolla tiedotettiin tulemisista ja menemisistä muutaman päivän varoitusajalla.

Postikortin merkitys on muuttunut puhelimen ja internetin myötä. Enää postikorttia ei tarvita tiedonantoihin tai uutisointiin, vaan se on tunteiden tulkki ja välittäjä.

Näyttelyn postikortit on valittu Postimuseon 220 000 korttia kattavasta kokoelmasta 1800-luvun lopulta nykypäivään. Näyttelyssä on katsottavissa myös kuusi postikortin historiasta kertovaa videota.

Postikorttiharrastus on näyttelyssä esillä Postikorttiyhdistys Apollon jäsenten kokoelmien kautta. Kokoelmat esittelevät mm. Tampere- ja Päijänne -aiheita, saunaa, Kalevalaa, onnittelu- ja tervehdyskortteja, jugend-tyylisiä vuosilukukortteja sekä yhdelle lapselle lähetettyjä somia lapsiaiheisia kortteja 1900-luvun alusta.

Parhain terveisin – postikortti 150 vuotta on esillä 19.2. – 28.3.2021 Postimuseossa museokeskus Vapriikin 2. kerroksessa, Alaverstaanraitti 5, Tampere. Keväällä ja syksyllä näyttely on esillä eri puolella Suomea. Postikorttiyhdistys Apollon jäsenten kokoelmat ovat esillä vain Tampereella.

Katso kuvia

Kenttäpostia sodan ajalta.