Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Tampere vanhoissa postikorteissa

Vapriikin Museojuttu-podcastin postikortit

Vapriikin Museojuttu-podcastin kuudennessa jaksossa sukelletaan vanhojen postikorttien maailmaan. Postimuseon tutkija Mirka Ylä-Mattila ja Tampere-aiheisten korttien keräilijä Kari Salonen hullaantuvat korteista. Miksi Tampere-kortissa on kuvattu Oulussa sijaitseva torni? Miksi postikorteissa on ruumiita?

Kuuntele Museojuttu-podcast Vapriikin sivuilta tai Podplaysta. Löydät Museojutun myös Spotifysta.

Alla olevassa kuvagalleriassa näet keskustelussa mukana olleet postikortit.

Postimuseon näyttely Parhain terveisin – postikortti 150 vuotta on esillä museokeskus Vapriikissa Tampereella 19.2.-2.5.2021. Tutustu näyttelyyn.

Tampere-postikortteja

Vaakatasoinen piirrospostikortti, jossa on kolme maisemakuva Tampereesta sekä kaunolla tervehdysteksti: Tampereelta Rakkaalle Ida-serkulleni Jumalan siunausta 2 Tess. 2:16-17. A-av Tervehdys Juliukselle. Varhainen maisemakortti Tampereelta. Tunnistatko Tamperetta?
Pystytasoinen piirrospostikortti, jossa on kivinen kirkko ja lumessa liikkuvia erinäköisiä ja -kokoisia tonttuja. Tekstinä yläpuolella Tampere Johanneksen kirkko Tammerfors Johanneskyrkan. Tonttukortti. Kari Salosen kokoelma
Postikortin vaakatasoinen taustapuoli, jossa on punainen postimerkki Tampereen leimalla ja päivättynä Tampere 30.12.1908 Toveroi Roberd Mäntyselle Helsinkiin. Edellisen tonttu-kortin viestipuoli. Kari Salosen kokoelma
Talvimaisemapiirrospostikortti, jossa on kallioinen ranta, lumisia pensaita ja puita täysikuun ja tähtien alla. Kotka-patsas näkyy puiden yläpuolella. Tekstinä kortissa on Tampere Tammerfors sekä ruotsiksi käsinkirjoitettu tervehdys. Kortissa näkyy Tampereen vanhin julkinen veistos, kotka-patsas Venäjän keisarin Aleksanteri I lahjoittamana. Kari Salosen kokoelma
Talvimaisemapiirrospostikortti, jossa on kallioinen ranta, lumisia pensaita ja puita täysikuun ja tähtien alla. Tekstinä kortissa on Tampere Kotkankallio Tammerfors Örklippan Suomi Finland. Kortista on poistettu edellisessä kortissa näkyvä Tampereen vanhin julkinen veistos, Venäjän keisarin Aleksanteri I lahjoittama kotka-patsas mielenilmauksena. Kari Salosen kokoelma.
Vaakatasoinen postikortti tuhoutuneesta ja osin raunioituneesta rakennuksista mukulakivikadun varrella. Korttiin merkattuna rastilla sodassa menetetty koti. Seuraavassa kortissa viestipuoli. Kari Salosen kokoelma.
Postikortin taustapuoli, joka on osoitettu Herra Viljo Nurmelalle Lammintehtaalle ja päivätty Tampere 6.11.1918. Edellisen kortin viesti. "Tässä on minun entinen asuntoni." Kari Salosen kokoelma.
Vaakatasoinen postikortti, jossa on mustavalkoisessa kuvassa mukulakivikaturisteyksessä hevonen kuolleena maassa ja taustalla tuhoutunut rakennus sekä muutamia ihmisiä. Alhaalla teksti Tampere Hämeenk. Kuollut hevonen, 1918-kortti.
Vaakamallinen postikortti, jossa vierivieressä menehtyneitä ihmisiä makaamassa maassa. Vasemmassa alakulmassa teksti Punaisen ristin sairaalan piha Tampere. 1918-kortti. Kari Salosen kokoelma.
Vaakamallinen postikortti, jossa mustavalkoinen kuva kaatuneista ihmisistä kalliolla, järvimaisema taustalla. Vasemmassa reunassa kirjoitettuna 1918 Tampere Mustalahden kallio Tampereen Mustanlahden kallio 1918. Kari Salosen kokoelma.
Pystymallinen postikortti, jossa on keskellä mustavalkoinen kaupunkikatukuva. Sen ympärillä on kukkapiirroksia ja tekstinä Tampere Kauppiaskatu. Korttiin on kirjoitettu käsin viestiä ensin ylälaidasta äännettynä ja alapuolella kortin suuntaisesti vaakatasossa. Kari Salosen kokoelma.
Vaakamallinen piirrospostikortti, jossa on järvimaisema, kansallispukuinen neito, Suomen leijonavaakuna sekä alla pyöreä piirros purjelaivoista isossa aallokossa. Tekstinä kortissa on Onnellista uutta vuotta 1899 Suomi Pohjola Kullervo G. W. Osonen Tampere Kari Salosen kokoelma.
Vaakatasoinen postikortti, jossa on mustavalkoinen kuva kivi- ja puutaloista sekä mukulakivikadusta. Kadunreunamalla valjakkovaunussa mies ohjaamassa hevosta. Alapuolella tekstinä: Tampere Seurahuone Tammerfors Societetshuset. Kari Salosen kokoelma.
Vaakatasoinen postikortti, jossa on mustavalkoinen kuva kivi- ja puutaloista sekä mukulakivikadusta. Kadunreunamalla valjakkovaunussa mies ohjaamassa hevosta. Alapuolella tekstinä: Tampere Seurahuone Tammerfors Societetshuset. Kari Salosen kokoelma.
Vaakatasoinen piirrospostikortti, jossa on talvinen puutaloalue sekä tonttuja hiihtämässä. Tekstinä Tampere Tammerfors Nokia Joulutervehdys Tampereelta. Tampereelta-teksti on yliviivattu kahdesti ja käsin kirjoitettu Nokiasta! sekä allekirjoitus. Kari Salosen kokoelma.
Vaakatasoinen postikortti, jossa on lumen peittämä puu piirrettynä sekä kaksi mustavalkoista kuvaa rakennuksista. Tekstinä Tampere - Tammerfors sekä kirjoitettuna kaunolla Onnitellen! 14/9 05 Maria Hakala.
Vaakamallinen postikortti, jossa on tuohinen pohja. Kuvassa piirrettynä yölliseen talvimaisemaan poika ratsailla sekä tekstinä on 1911 Onnellista Uutta Vuotta! Isak Julin. Tuohikortti. Kari Salosen kokoelma.
Pystymallisessa postikortissa nainen sulkahatussa ja hameessaan on painamassa kameran laukaisinta kädessään. Jalustakameran etuosa on muutettu ja siinä lukee Tampereelta. Kamerasta lähtee kuvasarja Tampereen eri rakennuksista mustavalkoisena. Kortin yläreunassa teksti Tervehdys. Kari Salosen kokoelma.
Vaakatasoinen postikortti, jossa on maalauspaletin muotoisessa kuvassa järvi siintäen edessä olevien puiden takana. Paletin reiästä tulee kolme maalisutia. Muu kortti on sininen, yläpuolella on teksti Pitkäniemi. Oikeassa alalaidassa on vinosti käsinkirjoitettu kaunolla Hauskaa ja onnellista uuttavuotta! Toivoo ystävyydellä M.H. Kari Salosen kokoelma.
Vaakatasoinen piirrospostikortti, jossa on kolme maisemakuva Tampereesta sekä kaunolla tervehdysteksti: Tampereelta Rakkaalle Ida-serkulleni Jumalan siunausta 2 Tess. 2:16-17. A-av Tervehdys Juliukselle.
Pystytasoinen piirrospostikortti, jossa on kivinen kirkko ja lumessa liikkuvia erinäköisiä ja -kokoisia tonttuja. Tekstinä yläpuolella Tampere Johanneksen kirkko Tammerfors Johanneskyrkan.
Postikortin vaakatasoinen taustapuoli, jossa on punainen postimerkki Tampereen leimalla ja päivättynä Tampere 30.12.1908 Toveroi Roberd Mäntyselle Helsinkiin.
Talvimaisemapiirrospostikortti, jossa on kallioinen ranta, lumisia pensaita ja puita täysikuun ja tähtien alla. Kotka-patsas näkyy puiden yläpuolella. Tekstinä kortissa on Tampere Tammerfors sekä ruotsiksi käsinkirjoitettu tervehdys.
Talvimaisemapiirrospostikortti, jossa on kallioinen ranta, lumisia pensaita ja puita täysikuun ja tähtien alla. Tekstinä kortissa on Tampere Kotkankallio Tammerfors Örklippan Suomi Finland.
Vaakatasoinen postikortti tuhoutuneesta ja osin raunioituneesta rakennuksista mukulakivikadun varrella.
Postikortin taustapuoli, joka on osoitettu Herra Viljo Nurmelalle Lammintehtaalle ja päivätty Tampere 6.11.1918.
Vaakatasoinen postikortti, jossa on mustavalkoisessa kuvassa mukulakivikaturisteyksessä hevonen kuolleena maassa ja taustalla tuhoutunut rakennus sekä muutamia ihmisiä. Alhaalla teksti Tampere Hämeenk.
Vaakamallinen postikortti, jossa vierivieressä menehtyneitä ihmisiä makaamassa maassa. Vasemmassa alakulmassa teksti Punaisen ristin sairaalan piha Tampere.
Vaakamallinen postikortti, jossa mustavalkoinen kuva kaatuneista ihmisistä kalliolla, järvimaisema taustalla. Vasemmassa reunassa kirjoitettuna 1918 Tampere Mustalahden kallio
Pystymallinen postikortti, jossa on keskellä mustavalkoinen kaupunkikatukuva. Sen ympärillä on kukkapiirroksia ja tekstinä Tampere Kauppiaskatu. Korttiin on kirjoitettu käsin viestiä ensin ylälaidasta äännettynä ja alapuolella kortin suuntaisesti vaakatasossa.
Vaakamallinen piirrospostikortti, jossa on järvimaisema, kansallispukuinen neito, Suomen leijonavaakuna sekä alla pyöreä piirros purjelaivoista isossa aallokossa. Tekstinä kortissa on Onnellista uutta vuotta 1899 Suomi Pohjola Kullervo G. W. Osonen Tampere
Vaakatasoinen postikortti, jossa on mustavalkoinen kuva kivi- ja puutaloista sekä mukulakivikadusta. Kadunreunamalla valjakkovaunussa mies ohjaamassa hevosta. Alapuolella tekstinä: Tampere Seurahuone Tammerfors Societetshuset.
Vaakatasoinen postikortti, jossa on mustavalkoinen kuva kivi- ja puutaloista sekä mukulakivikadusta. Kadunreunamalla valjakkovaunussa mies ohjaamassa hevosta. Alapuolella tekstinä: Tampere Seurahuone Tammerfors Societetshuset.
Vaakatasoinen piirrospostikortti, jossa on talvinen puutaloalue sekä tonttuja hiihtämässä. Tekstinä Tampere Tammerfors Nokia Joulutervehdys Tampereelta. Tampereelta-teksti on yliviivattu kahdesti ja käsin kirjoitettu Nokiasta! sekä allekirjoitus.
Vaakatasoinen postikortti, jossa on lumen peittämä puu piirrettynä sekä kaksi mustavalkoista kuvaa rakennuksista. Tekstinä Tampere - Tammerfors sekä kirjoitettuna kaunolla Onnitellen! 14/9 05 Maria Hakala.
Vaakamallinen postikortti, jossa on tuohinen pohja. Kuvassa piirrettynä yölliseen talvimaisemaan poika ratsailla sekä tekstinä on 1911 Onnellista Uutta Vuotta! Isak Julin.
Pystymallisessa postikortissa nainen sulkahatussa ja hameessaan on painamassa kameran laukaisinta kädessään. Jalustakameran etuosa on muutettu ja siinä lukee Tampereelta. Kamerasta lähtee kuvasarja Tampereen eri rakennuksista mustavalkoisena. Kortin yläreunassa teksti Tervehdys.
Vaakatasoinen postikortti, jossa on maalauspaletin muotoisessa kuvassa järvi siintäen edessä olevien puiden takana. Paletin reiästä tulee kolme maalisutia. Muu kortti on sininen, yläpuolella on teksti Pitkäniemi. Oikeassa alalaidassa on vinosti käsinkirjoitettu kaunolla Hauskaa ja onnellista uuttavuotta! Toivoo ystävyydellä M.H.
Takaisin ylös