Hillittömät underground-sarjakuvat
Näyttelyssä on sarjakuvamaailman 1960-luvulla mullistaneita underground-sarjakuvien kansia ja pienesineitä Yhdysvalloista ja Suomesta 2000-luvulle saakka keräilijä Kari Elkelän kokoelmista.
Underground-sarjakuvista tuli suosittuja 1960-luvun loppupuolella USA:ssa osana nuorison vastakulttuuria. Lehdissä mässäiltiin sarjakuvayhtiöiden itsesensuurin kieltämillä aiheilla kuten seksillä, huumeilla ja väkivallalla. Lisäksi pilkattiin vallanpitäjiä ja vakiintuneita organisaatioita.
Pienkustantajien underground-sarjakuvan kultakautena 1967–1974 USA:ssa julkaistiin yli 800 underground-sarjakuvalehteä. Underground on elänyt nykypäiviin genrenä, jota kannattelevat tähtiartistit kuten Robert Crumb ja Gilbert Shelton.
Sarjakuvamaailman mullistus rantautui myös Suomeen. Underground-sarjakuvia julkaistiin pienissä piireissä jo 1960-luvun lopulla. Yleisempään tietoisuuteen ne toi 1973 Jymy-lehti ja 1976 sen seuraaja Huuli-lehti. Huulen päätoimittajana toiminut Juho Juntunen on tehnyt underground-henkistä taidetta nykypäivään asti ja on myös hyvin esillä näyttelyssä.
Kohtaamispaikka Kuplan näyttelyt ovat kantaaottavia ja pohtivat viestinnän, pelin, postin ja digitaalisen elämän ilmiöitä eri näkökulmista.
Artikkelikuva: Juho Juntunen