Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Postin Air Mail Unit on portti maan ja ilman välissä

Essi Manner

Kun tilaat ulkomaisesta verkkokaupasta, voi pakettisi kulkea lentopostilla. Lähdin valokuvaamaan postilaisten työtä Air Mail Unit -yksikköön Helsinki-Vantaan lentokentälle. Postimuseo dokumentoi parhaillaan verkkokauppaa, jota on tallennettu niin vertaisverkkokaupan kuin Black Friday -alennuskampanjan näkökulmasta. Kiinnostuimme siitä, miten kasvava verkkokauppa ja pakettiliikenne näkyy Postin ulkomaan toiminnoissa, erityisesti lentopostin käsittelyssä.  

 Lentopostin käsittelyssä turvallisuus on tärkeää 

Tuntui jännittävältä ja ainutlaatuiselta päästä kurkistamaan kulissien taakse kansainvälisen logistiikan toimintaan. Vierailua varten piti hankkia kulku- ja kuvausluvat etukäteen Postilta ja Finavialta. Kuten lentokentällä yleensä, on myös Postin toimipisteessä toiminnot jaettu kahtia ”likaiseen” ja ”puhtaaseen” puoleen. Puhtaalle puolelle siirryttäessä kaikkien on kuljettava turvatarkastuksen läpi ja esitettävä henkilöllisyystodistus. Lentokentällä liikkumiseen tarvitaan saattaja, joka järjestyi dokumentointia varten Postilta.  

Nytkö meidät haettiin museoon? 

Vastaanotto AMU:ssa oli positiivinen ja utelias. Ilmoille hersyivät ilahtuneet kyselyt, että nytkö vihdoin meidät on tultu hakemaan museoon! Puin ylleni turvakengät, huomioliivin ja nappasin kainaloon oranssin ulkotakin. Sain lyhyen perehdytyksen yksikön toiminnasta ja valokuvauksessa huomioon otettavista asioista.  

Posti kuljetetaan lentosäkeissä 

Nykyisin noin 40 % ulkomaan postista kulkee lentoteitse ja 60 % pintateitse, pääasiassa rekoilla. AMU:ssa lentoteitse saapuva posti otetaan vastaan lehtoyhtiöiltä ja lajitellaan lähetyslajin mukaisesti kirjeinä tai paketteina. Yksittäisiä lähetyksiä kentällä ei lajitella, vaan ne käsitellään suljetuissa lentosäkeissä ja kuljetusyksiköissä. Paketit kuljetetaan edelleen Vantaan logistiikkakeskukseen, jossa lajittelu ja esimerkiksi tullaus tapahtuu.  

Lähtevän postin kuljetusyksiköt ja niiden lentolinjat on suunniteltu valmiiksi ja lähtevälle postille tehdään turvatarkastus. Finnairin lennoilla kulkevat lähetykset Posti kuljettaa suoraan lentokoneille ja samoin noutaa saapuneen postin koneilta. Muilla lentoyhtiöillä tästä vastaa oma handling-yhtiö. 

Museolainen Valtran kyydissä 

Vierailuni kohokohta oli traktoriajelu lentokentällä. Vedimme perässämme lähtevän postin kärryjonoa Postin omalla Valtralla. Irrotimme kärryt vuorotellen lähtevien lentokoneiden viereen, josta ne myöhemmin lastattiin koneisiin. Työ vaatii tarkkaa suunnittelua, jotta kaikki tapahtuu oikeassa järjestyksessä. Ajaminen lentokentällä on vaativaa ja edellyttää erillisen koulutuksen sekä kentän liikennesääntöjen tuntemisen. Paluumatkalla keräsimme ja kiinnitimme traktorin perään täydet kärryt, joissa saapunut posti jo odotti meitä. Kärryt purettiin käsittelyhihnalle puhtaalla puolella.  

Nykydokumentointi museossa 

Nykypäivän tallennus, nykydokumentointi tai museoammattilaisen tuttavallisemmin käyttämä lempinimi nykydoku, on kiehtova ja mukaansatempaava osa museoiden kokoelmatyötä. Nykydokumentoinnin tavoitteena on tutkia ja tallentaa tapahtumia sekä ajankohtaisia ilmiöitä museon omalla tallennusvastuualueella. Se antaa museon työntekijöille mahdollisuuden päästä seuraamaan tapahtumia aitiopaikalta, eläytymään, keskustelemaan ja kuuntelemaan. 

Lentopostin dokumentoinnin tuloksena saimme Postimuseon kokoelmiin kurkistuksen siitä, miltä lentopostin käsittely näyttää vuonna 2022 verkkokaupan yhä kasvaessa. Se ei näyttäydy valtavina pakettiröykkiöinä, vaan tarkkaan suunniteltuna ja automatisoituna prosessina. Suurten pakettimäärien käsittely edellyttää tehokasta järjestelmää ja kansainvälistä yhteistyöverkostoa, joka ei näy tavalliselle verkkokaupan asiakkaalle.  

Seuraavan kerran klikkaillessani tuotteita ostoskoriini, ajattelen varmasti, millaisen matkan pakettini kulkee. 

Postimuseo dokumentoi verkkokaupan ilmiöitä osana postiostamiseen ja verkkokauppaan keskittyvää hanketta. Paketoidut unelmat -näyttely avautuu 14.10.2022. 

Lue lisää:

Hymyilevä pitkä- ja tummahiuksinen nainen valkoisessa paidassa.
Essi Manner projektitutkija
työskentelee Postimuseon postiostamiseen sekä verkkokauppaan keskittyvässä hankkeessa ja on innostunut nykydokumentoinnista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Takaisin ylös