Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Paketoidut unelmat

2. kerros
15 / 10 / 7
Vanhan ajan postinjakaja ojentaa paketin nuorelle naiselle nykyaikaan.

Paketoidut unelmat -näyttelyssä sukelletaan pakettien sekaan, postimyynnin nostalgiaan ja nykyhetken verkkokaupan ilmiöihin sekä katsotaan tulevaan.

Näyttely kertoo etäkaupan kehityksestä Suomessa, kulutuskulttuurimme muutoksesta, kuljetus- ja jakelukanavien kehityksestä, etäkaupan isoista ja pienistä toimijoista niin kuluttajan, myyjän kuin logistiikan näkökulmasta. Näyttely herättää myös pohtimaan kulutustottumuksiamme, nykyajan ilmiöitä ja vastuullisuusteemoja.

Toiminnallisessa näyttelyssä voit eläytyä postimyyntiin liittyviin muistoihin, kuvata itsesi postimyyntikatalogien kannessa, tutkia vuosikymmenten suosikkituotteita ja kokeilla, miten niiden tilaaminen sujui ennen sekä ihmetellä unboxing-videoita. Näyttelyssä on Postin pakettiautomaatti, jonka lokeroita availemalla voi tutustua Postiin ja etäostamiseen liittyviin muistoihin. Virtuaalilasien ja sähkörahtiskootterin puikoissa pääset jakelukierrokselle itsekin.

Näyttelyyn liittyy laaja Postiostaminen ja verkkokauppa -hanke, jossa tutkimme, dokumentoimme, tallennamme ja esitämme kulutuskulttuurin kehitystä ja muutosta 1800-luvulta nykyhetkeen ja tulevaisuuteen. Näyttelyn aikana etämyynnin kehityksestä ilmestyy julkaisu yhteistyössä Turun yliopiston (Porin yksikkö) Digitaalisen kulttuurin, maiseman ja kulttuuriperinnön tutkinto-ohjelman kanssa.

Postimyynti toi tavarataivaan joka kotiin -podcast

Vapriikin Museojuttu-podcastissa aiheena on postimyynti. Postimyynti toi tavarataivaan suomalaisille kotiin 1950-luvulta alkaen. Millaisia muistoja postin kautta ostamiseen liittyy? Millaista oli postimyynti ennen digitalisaatiota? Postimuseon näyttelypäällikkö Suvi Jallin vieraana on Turun yliopistossa leluja ja leikkiä tutkinut taiteen tohtori Katriina Heljakka. Postimyynti toi tavarataivaan joka kotiin -podcast Spotifyssa ja Vapriikin YouTubessa.

Kuuntele podcast Spotifyssa

Katso kuvia

Vanhan ajan postinjakaja ojentaa paketin nuorelle naiselle nykyaikaan. Kuva: Wille Nyyssönen.
Paketoidut unelmat
Paketoidut unelmat
Paketoidut unelmat
Paketoidut unelmat, unboxing.
Vanhan ajan postinjakaja ojentaa paketin nuorelle naiselle nykyaikaan.
Takaisin ylös