Siirry suoraan sisältöön Till huvudsida

Paketerade drömmar

2. våningen
14 / 10 / 7

Utställningen Paketerade drömmar bjuder på glimtar från paketens värld, den nostalgiska postorderförsäljningen, dagens näthandel och framtiden.

Utställningen berättar om distanshandelns utveckling i Finland, förändringen av vår konsumtionskultur, transport- och distributionskanalernas utveckling och om stora och små aktörer inom distanshandeln i såväl konsumentens som i säljarens och logistikens perspektiv. Utställningen uppmuntrar oss att tänka på våra konsumtionsvanor, dagens fenomen och teman kring hållbarhet.

I den aktiverande utställningen kan du försjunka i minnen om postorderförsäljningen, ta foton på dig själv på omslaget till postorderkataloger, studera favoritprodukter från olika årtionden, pröva på hur det var att beställa dem, och titta på unboxing-videor. Du kan bekanta dig med Posti och minnen om distansköp genom att öppna fack i Postis paketautomat som finns på utställningen. Med hjälp av virtualglasögon kan du sätta dig i en elskoter och göra en egen utdelningsrunda.

Utställningen anknyter till ett omfattande projekt som handlar om postorderköp och näthandel. I projektet undersöker, dokumenterar, bevarar och presenterar vi konsumtionskulturens utveckling och förändring från 1800-talet till vår tid och i framtiden. En publikation om distansförsäljningens utveckling kommer att ges ut medan utställningen pågår. Publikationen har utarbetats i samarbete med magisterprogrammet inom den digitala kulturen, landskapet och kulturarvet vid Turun yliopisto, enheten i Björneborg.

Takaisin ylös