Vauvan kanssa Vapriikissa – vinkkejä viihtyisään museovierailuun
Museot ovat oivallisia vierailukohteita pienen lapsen kanssa. Viileät näyttelytilat tuovat helpotusta hellekelillä ja sadesäällä museoissa riittää tutkimista. Vierailemme usein 8 kk ikäisen Eliaksen kanssa museokeskus Vapriikissa Tampereella. Tässä vinkkini museovierailuun ja Vapriikin palveluiden hyödyntämiseen.
Postimuseon tuottajana tunnen Vapriikin hyvin, mutta vanhempainvapaalla opin katsomaan museokeskusta uudesta näkökulmasta.
Kun saavutte Vapriikkiin, ulkovaatteet ja ylimääräiset tavarat kannattaa jättää aulan naulakkoon tai lukolliseen lokeroon. Et tarvitse polettia lokeron käyttämiseen. Vaatesäilytys on ilmaista, mutta toimii omalla vastuulla. Aulassa sijaitsevat myös isommat wc-tilat ja lastenhoitohuone.
Jos olet ehtinyt kierrellä kaupungilla ennen museoon menoa, kannattaa ensin suunnata lastenhoitohuoneelle. Tila on viihtyisä ja vaunutkin mahtuvat sisään. Wc:tä tilassa ei ole, mutta käsienpesuallas löytyy. Vaihtopöytä on iso ja tukeva, joten liikkuvaisen vauvan hoito onnistuu helposti ja hoitolaukku tavaroineen mahtuu pöydälle hyvin. Vaihtopöydällä on pehmoleluja ja kattoa koristavat hauskat lehtiasetelmat. Nämä yksityiskohdat kiinnostavat vauvaa ja vaipanvaihto onnistuu usein vaivatta.
Tämä on museokeskuksen ainoa varsinainen lastenhoitotila, lisäksi sen vierestä inva-wc:n puolelta löytyy pieni vaihtopöytä. Suosituimpina vierailuaikoina, kuten koulujen loma-aikoina voi joutua jonottamaan lastenhoitohuoneelle. Kannattaa suosia arkipäiviä, jolloin museossa on väljää ja rauhallista.
Aikuisen pääsymaksu on 14 €. Suosittelen vierailemaan museossa perjantaisin, sillä klo 15 alkaen ei peritä sisäänpääsymaksuja (paitsi ensimmäisen kerroksen iso vaihtuva näyttely on aina maksullinen). Alle 7-vuotiaille sisäänpääsy on aina ilmainen.
Vaunutellen näyttelyihin
Kaikki Vapriikin näyttelyt ovat esteettömiä ja saavutettavissa lastenvaunujen kanssa. Hissit kulkevat rakennuksen kaikkiin kerroksiin ja ne löytyvät aulasta, Postimuseosta ja Luonnontieteellisestä museosta. Vapriikista voi myös lainata lastenrattaita.
Vapriikki on monipuolinen museokeskus, josta löytyy kiinnostavaa tutkittavaa jokaiseen makuun. Uusimmat näyttelyt kertovat keskiajan ritareista ja sanomalehden merkityksestä suomalaisille. Vauvan kannalta mielenkiintoisin paikka on kuitenkin Luonnontieteellinen museo. Näyttelystä löytyy viihtyisä ja rauhallinen matolla päällystetty soppi, jossa vauva voi itsenäisesti tutkia ympäristöään.
Vapriikissa on toiminnallinen leikkialue hieman vanhemmille lapsille. Se sijaitsee museoravintolan ruokasalin vieressä ja tarjoaa tekemistä leikki-ikäisille. Leikkien lomassa lapset voivat tutustua vanhaan Rollikkaan eli johdinautoon.
Pidä taukoja ja muista syödä
Museokeskuksessa on yli 10 näyttelyä, joten ahkerinkin museovierailija tarvitsee taukoja ja tankkausta tutkimisen välillä. Aulan läheisyydessä on museoravintola Valssi, jossa voit lämmittää soseen mikrossa vauvalle. Ruokailu sujuu sujuvasti syöttötuolissa, joita on ravintolassa reilusti tarjolla. Omasta ruokahuollosta kannattaa myös pitää huolta. Ravintolasta voit ostaa lounaan tai kahvilasta pikkupurtavaa pienempään nälkään.
Jos vauva on rintaruokinnassa, lastenhoitohuoneesta löytyy tuoli rauhallista imettämistä varten. Lisäksi kahvilassa on mukavia sohvia, jos vauva on tottunut hieman hälyisempään tilaan. Vauvalle voi iskeä nälkä kesken kiertelyn, joten näyttelytiloissa voi myös imettää. Esimerkiksi Postimuseosta ja Luonnontieteellisen museon läheisyydestä löytyvät sohvat sopivat tähän hyvin.
Suosittelen hyödyntämään museoita ajanviettopaikkoina. Museoissa on väljää, mielenkiintoisia näyttelyitä ja tiloja tutkia sekä hyvät palvelut vauvan kanssa liikkuessa. Entä jos sopisit seuraavat vauvatreffit museoon?
Museokeskus Vapriikki
- avoinna ti-su klo 10–18.
- Lisätietoa näyttelyistä ja tapahtumista löytyy Vapriikin nettisivuilta.
- Museoravintola Valssi tarjoilee lounasta arkisin klo 10.45–14 ja viikonloppuisin klo 11–15.
- Kahvila palvelee asiakkaita ti-su klo 10–17.30 ja maanantaisin klo 10.45–14.
Vastaa