Saavutettavuuden ja yhdenvertaisuuden huomioiminen on tärkeää Postimuseolle
Tässä kuussa on vietetty vammaishistoriakuukautta. Sen tarkoituksena on nostaa esille vammaisuuden sosiaalisia ja kulttuurisia merkityksiä vammaisuuden historiassa. Näin teemakuukauden lopussa on hyvä hetki kuvata myös saavutettavuuden ja yhdenvertaisuuden eri puolia. Nämä ovat tärkeitä huomioida joka päivä. Työskentelen Postimuseossa saavutettavuuden ja yhdenvertaisuuden parissa. Olen myös kehittämässä museoiden yhteiskuntavastuullisuuden toimia ammatillisten museoiden tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO:n Moninaisuustyöryhmän pienryhmässä.
Erityisesti saavutettavuus ja yhdenvertaisuus tulevat näkyviin asiakaskokemuksena, kun ihminen, jolla on jokin huomioitava ominaisuus, tuntee tulleensa huomioiduksi ja pääsee osalliseksi vaikkapa näyttelystä.
Saavutettavuus ja yhdenvertaisuus vaikuttavat muun muassa osallisuuteen. Ne liittyvät toisiinsa sekä konkreettisesti museotyön eri puoliin. Erityisesti saavutettavuus ja yhdenvertaisuus tulevat näkyviin asiakaskokemuksena, kun ihminen, jolla on jokin huomioitava ominaisuus, tuntee tulleensa huomioiduksi ja pääsee osalliseksi vaikkapa näyttelystä. Esimerkiksi ensi vuoden alussa avautuvassa näyttelyssämme Kuvan vallankumous saavutettavuus ja yhdenvertaisuus konkretisoituvat kuvailutulkkeina näyttelysisällöstä.
Saavutettavuus on 2020-luvulla monipuolista
Jo pitkään on huomioitu rakennetun ympäristön ja tilojen esteettömyys sekä verkkosivuston saavutettavuus. Nykyään näitä ei eritellä, sillä saavutettavuus on muutakin.
Saavutettavuuteen 2020-luvulla liittyy muun muassa esteettömyyteen, palveluihin, asenteisiin ja viestintään. Museotyössä siihen kuuluvat myös yleisötyö ja vuorovaikutus. Esteettömyyteen kuuluvat tänä päivänä liikkumis-, näkemis- ja kuulemisympäristön saavutettavuudet, ymmärtämisen keinot sekä aistiystävällisyys.
Meillä Postimuseossa nämä on huomioitu niin kohtaamispaikka Kuplassa kuin tulevassa näyttelyssämme. Myös viestinnässä panostamme saavutettavuuteen eri keinoin.
Yhdenvertaisuuden edistäminen lisää osallisuutta
Saavutettavuuteen ja yhdenvertaisuuteen liittyy myös kuuluminen eli mukaan ottaminen, osallisuus. Se on kokemus yhteenkuuluvuudesta sekä omasta arvosta ja toiminnan mahdollisuuksista osana yhteisöä. Osallisuus mahdollistaa yhdessä saavutettavuuden kanssa yhdenvertaisuuden. Jokaisella toimintaan osallistuvalla on tällöin yhtäläiset mahdollisuudet osallistua ja tulla kohdelluksi riippumatta hänen taustastaan ja ominaisuuksistaan. Postimuseossa suunnittelemme uuteen näyttelyymme muun muassa saavutettavia opastuksia.
Kuvailutulkkeita Kuvan vallankumouksesta
Uuden tulevan näyttelymme Kuvan vallankumous suunnittelussa olemme huomioineet fyysisen saavutettavuuden mahdollisimman hyvin. Lisäksi näyttelysisältöihin voi tutustua kuvailutulkattujen kohteiden kautta. Kuvailutulkkaus on visuaalisuuden sanallistamista. Näyttelyssämme kuvailutulkkeet ovat kuunneltavissa kuulokkeilla. Kuvailutulkkeet toteuttaa Tampereen yliopiston Kuvailutulkkauksen käsikirja -hanke. Sen tavoitteena on edistää kuvailutulkkauksen saatavuutta koko Suomessa pitkällä aikavälillä, käyttäjäkeskeisesti.
Kuvan vallankumous -näyttely esittelee, miten valokuvasta tuli olennainen osa postikorttia ja uudenlaista viestintää. Se on hyvin visuaalinen. Näin kuvailutulkkeet sopivat juuri Kuvan vallankumoukseen hyvin. Olenkin onnellinen, että kuvailutulkkeiden kautta näyttely avautuu myös henkilöille, jotka eivät voi tukeutua näköaistiin. Suosittelen myös muita nostamaan kuulokkeen, sillä siten kuvaan saa uudenlaisen ulottuvuuden.
- Kuvan vallankumous -näyttely avautuu 17. tammikuuta 2025 museokeskus Vapriikin ensimmäisessä kerroksessa. Lisätietoa Näyttelyt-sivuiltamme: https://www.postimuseo.fi/nayttely/kuvan-vallankumous/.
Vammaishistoriakuukausi
Vammaishistoriakuukausi on vuosittain syyskuussa toistuva tapahtumakokonaisuus, jonka tavoitteena on kannustaa yksilöitä, yhteisöjä ja eri organisaatioita tarkastelemaan yhteistä historiaamme vammaisuuden näkökulmasta. Vammaishistoria on vammaisten ihmisten ja vammaisuuden historiaa. Vammaishistoriassa tarkastellaan erityisesti vammaisuuden sosiaalisia ja kulttuurisia merkityksiä.
- Lisätietoa vammaishistoriakuukaudesta https://vammaishistoria.info/
Vastaa