Kuvan vallankumous

Kuvan vallankumous -näyttely esittelee, miten valokuvasta tuli olennainen osa postikorttia ja uudenlaista viestintää.
Kamerat, valokuvaus ja postikortti mullistivat kuvallisen viestinnän 1800–1900-lukujen vaihteessa. Älypuhelinten kamerat, pikaviestisovellukset, sosiaalinen media ja tekoäly mullistivat saman asian sata vuotta myöhemmin uudelleen.
1890-luvun lopulla miljoonat edulliset valokuvapostikortit tulivat kaikkien ulottuville ja niitä ryhdyttiin hyödyntämään viestinnässä. Postikorttien kuvissa alettiin esittää kaikenlaisia aiheita: onnettomuuksia, tulipaloja, maanjäristyksiä, mielenosoituksia ja sotaa. Kuvapostikorttien avulla valokuvat kiinnittyivät tiiviisti osaksi elämäämme ja alkoivat vaikuttaa mielipiteisiimme. Valokuva sai meistä tiukan otteen.
Näyttely esittelee valokuvan syntyä ja käyttökulttuuria niin kuvajournalismin, maisemakuvauksen kuin postikortin käytön näkökulmista. Näyttely nostaa esiin myös valokuvaajia linssin takaa ja johdattaa kävijän pohtimaan, mikä kuvan merkitys on meille nykyään ja mihin suuntaan kuvallisuus on menossa. Lisäksi näyttelyn lopussa kävijä voi verrata nykyisen visuaalisen kulttuuria ilmiöitä 1800-lopun tilanteeseen.
Osana näyttelyä on myös taiteilija Sami Lukkarisen ja tulevaisuustutkija Roope Mokan tekoälyllä tuotettuja kuvia tutkiskeleva teos. Unpublished on taiteilija Sami Lukkarisen ja tulevaisuustutkija Roope Mokan taideprojekti, joka tutkii, työstää ja esittää nykyhetken kuvakulttuurin yleisimmin käytettyjä valokuvia, omakuvia eli selfietä, ja erityisesti sitä, miksi suurin osa otetuista kuvista jää julkaisematta. Millaiset ilmeet, tunteet ja kontekstit karsimme pois ja jäävät lähettämättä tai jakamatta erityisesti sosiaalisessa mediassa.
Unpublished pohjautuu vapaaehtoisesti lahjoitettuihin julkaisemattomiin omakuviin eli selfieisiin, jotka muodostavat suljetun tietokannan, jolla kuvia tuottava StyleGAN 3 -neuroverkko opetetaan. Tekoälyn opetusprosessi kestää 2–3 kuukautta ja sen tuloksena syntyy loputtomasti uusia kuvia tuottava tekoälyalgoritmi.
Sami Lukkarinen hyödyntää tekoälyn tuottamia kuvia maalaustaiteessa.
Näyttely perustuu Olavi Hankimon keräämään laajaan kansainväliseen postikorttiaineistoon ja sen analyysiin. Postimuseon julkaisema, Olavi Hankimon kirjoittama teos Isänmaan yö – Vastarintaa ja uutiskuvia postikorteilla keskittyy kuvajournalismiin ja täydentää näyttelyä. Saatavilla Vapriikin museokaupasta.
Näyttelyssä on osio, jossa on esillä kolonialismin ajan postikortteja, joissa on kuvattu muun muassa teloitusnäytöksiä, vankeja ja lapsityövoimaa. Kuvat saattavat järkyttää lapsia ja herkimpiä kävijöitä.
Katso myös Postimuseoen kokoelmissa olevia kortteja Finnasta.
Näyttelyn saavutettavuus
Näyttelyssä kiinnitetään erityistä huomioita saavutettavuuteen. Näyttelysisältöihin voi tutustua kuvailutulkkeiden avulla, jotka toteutetaan yhteistyössä Tampereen yliopiston Kuvailutulkkauksen käsikirja -hankkeen kanssa.
Näyttelystä on olemassa sanakartta, jossa on myös kuvia näyttelyn kulun hahmottamiseksi: Näyttelyn sanakarttaan.
Löydät sivuiltamme myös sanakartan saapumisesta näyttelytilaan museokeskus Vapriikin pihasta: Saapumisen sanakarttaan.