Digitaalisen kulttuuriperinnön ylläpitäjä ja yhteiskunnallisen keskustelukulttuurin tukija
Postimuseo ja Tampereen historialliset museot saivat vuoden 2024 alussa opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän valtakunnallisen vastuumuseotehtävän. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun kaksi erillistä museota pelimuseo saivat valtakunnallisen vastuumuseotehtävän yhdessä hoidettavakseen. Tehtävästä on vastuussa Tampereen historiallisten museoiden puolelta Mediamuseo Rupriikki ja Suomen pelimuseo.
Uutena valtakunnallisena vastuumuseotehtävänä on erityisesti postiin, peleihin, viestintään ja digitaaliseen elämään liittyvät teemat. Toiminnan keskeisiksi tavoitteiksi museot ottivat syntysähköisten aineistojen tallentamisen, yhteiskunnallisen vuoropuhelun lisäämisen ja keskustelukulttuurin tukemisen. Lisäksi digitaalisten palveluiden kehittäminen sekä yksilöiden ja yhteisöjen osallisuuden lisääminen kulttuuriperintötyössä on nähty tärkeinä tavoitteina. Yhtenä tavoitteena on myös yritysten, erityisesti pelialaan ja viestintään liittyvien yritysten, tukeminen heidän oman historiatietoisuuden lisäämisessä. Uusi valtakunnallinen vastuumuseotehtävä tulee kulkemaan nimellä Logi. Näiden rinnalla Postimuseo ja Vapriikki niminä jatkavat niiden vanhoissa yhteyksissä organisaatioiden omissa toimissa.
Ensimmäisen vuoden aikana digitaalista tallentamista ja uutta ydinnäyttelyä
Login työtä on tehty ensimmäisen vuoden aikana tarmokkaasti. Logille tämä tarkoitti digitaalisen kulttuuriperinnön asiantuntijan tehtävän perustamista. Tähän työhön palkattiin digitaalisen kulttuuriperinnön asiantuntijaksi Tuuli Ahlgren.
Olemme olleet Logi-työssä aktiivisesti mukana Digime-verkostossa ja edistäneet Postimuseon aineistojen pitkäaikaissäilytystä. Viime vuonna aloitimme kansallisen pitkäaikaissäilytyksen eli PAS-palvelun käyttöönoton valmistelun. Ensimmäisenä säilöön siirrämme filateelisten kokoelmien digitoidut aineistot. Siirtoa varten on selvitetty muun muassa siirrettävien tiedostopakettien luonne ja rakenne. Ne on muunnettu niiden rinnalla kulkevien tärkeimpien metatietojen kanssa kokoelmanhallintajärjestelmästä pitkäaikaissäilytykseen sopivaan muotoon. Ensimmäiset siirrot PAS-palveluun teemme alkuvuodesta 2025.
Demoskene talteen -yhteishankkeessa digitoimme demoskenen historiaa ja nykyisyyttä sekä teimme ilmiöstä dokumenttielokuvan Hands deep ― matka demoskeneen. Demoskene on yksi tietokoneharrastajien alakulttuuri, jossa pyritään luomaan kooltaan rajoitettuja tietokoneohjelmia, joissa yhdistyy näyttävä grafiikka ja musiikki. Hanke edisti demoskenen tunnettavuutta ja kulttuuriperintöaineiston saatavuutta ja saavutettavuutta. Saimme hankkeelle rahoitusta opetus- ja kulttuuriministeriön digitaalisen kulttuuriperinnön saatavuuden ja säilyttämisen erityisavustuksesta.

Valtakunnallista vastuumuseotyötä tehtiin myös Assembly Summer 2024 -tapahtumassa.
Olemme aloittaneet yhdessä Tampereen historiallisten museoiden kanssa suunnittelemaan uutta yhteistä ydinnäyttelyä viestivästä Suomesta. Tähän työhön on palkattu näyttelytutkija Seija-Leena Nevala. Yhteinen ydinnäyttely avautuu museokeskus Vapriikissa kesäkautena 2026.
Rakentavia keskusteluja museossa
Olemme tarttuneet museoiden demokratiatyöhön järjestämällä kansalaiskeskusteluja Erätauko-metodilla digitaalisesta elämästä. Viime vuonna Sitran kanssa käynnissä olleessa hankkeessa loimme turvallisen tilan rohkealle keskustelulle. Tarkoituksena oli luoda museoympäristöstä neutraali paikka, jossa ihmiset voivat jakaa kokemuksiaan ja keskustella ilman vaaraa keskustelun polarisoitumisesta. Olemme järjestäneet keskusteluja niin Vapriikkiin luodussa kohtaamispaikka Kuplassa kuin verkossa sekä myös ulkomailla museoalan konferensseissa.

Kohtaamispaikka Kuplassa tehtiin Erätauko-keskustelumetodilla pidetystä ”Saavutettavuus digitaalisilla alustoilla” keskustelun livestriimaus Yle Areenaan.
Hankkeessa totesimme, että museon ja keskustelun yhdistäminen toimii. Museonäyttelyissä esillä olevat teemat ja aiheet voivat toimia keskustelujen alustuksena. Museon erikoispiirre, eli tapa kertoa nykyhetkestä menneisyyttä ja tulevaisuudesta unohtamatta, lisää keskusteluihin syvyyttä.
Hanke osoitti myös, että rakentava keskustelu museoissa ei ole vain mahdollisuus, vaan myös tarpeellinen lisä museoiden toimintaan. Toivomme, että yhä useampi museo rohkaistuu järjestämään dialogia tukevia tapahtumia ja tarjoamaan tiloja yhteiskunnalliselle keskustelulle.
Kansainvälisyyttä ja kotimaan yhteistyötä konferenssein
Pohjoismaisen pelihistorian tallentamiseen keskittyvä hanke on saanut hienosti tuulta purjeisiinsa. Olemme kokoontuneet alan pohjoismaisten kollegoiden kesken etänä jo viime vuonna, mutta maaliskuussa 2025 järjestimme hankkeen jäsenille live-tapaamisen Tampereella. Tapaaminen oli erittäin onnistunut ja saimme sovittua hankkeen jatkoaskelia tulevaisuuteen.
Vuoden 2024 aikana olemme olleet seminaareissa ja webinaareissa mukana kertomassa työstämme muun muassa TAKO Techin ja Espoon kaupunginmuseon järjestämässä digipolitiikan webinaareissa. Toimimme myös puheenjohtajaroolissa TAKO Techissa, joka on viime vuonna perustettu ryhmä TAKO yhteistyöhön.
Kansainvälisyys näkyi vuoden 2024 aikana monessa kohtaa työssämme. Vuoden 2024 IATM-konferenssi, International Association of Transport and Communications Museums, järjestettiin osin Tampereella ja olimme sitä isännöimässä. Kävimme myös ulkomailla tutustumassa museotyöhön Erasmus+-ohjelman avulla: Postimuseon viestintäsuunnittelija Mirka Ylä-Mattila kävi tutustumassa hollantilaiseen Beeld N Geluid-museoon, jolla on taustallaan yhdistyminen viestinnän museoksi. Pelimuseon tutkija Niklas Nylund kävi tutustumassa Slovenian Komputerhistory Museumin toimintaan. Postimuseon digitaalisen kulttuuriperinnön asiantuntija Olli Nordling vieraili ICOM, International Council of Museums, Cimuset-konferenssissa Wienissä, joka keskittyi tieteen ja teknologian esittelemiseen museoissa ja tiedekeskuksissa. Sitra x Postimuseo -hankkeen Asla Heikkari piti esitelmiä ja työajoja sekä EMYA konferenssissa Portugalissa että NEMOn, Network of European Museum Organisations, konferenssissa Romaniassa.
Museopedagoginen ohjelma vahvistamaan toiminnan tavoitteita
Vuoden 2024 aikana teimme museopedagogisen ohjelman, joka ohjaa työtämme kaikilla eri museotyön sektoreilla. Museopedagogisen ohjelman kärjiksi valitsimme ylisukupolvisen vuorovaikutuksen, oivaltavuuden ja monimuotoisuuden. Ohjelma löytyy Postimuseon verkkosivuilta: Opi meillä – Postimuseo.
Ylisukupolvinen oppiminen oli tavoitteena viime vuonna käynnissä olleessa Oma ääni kuuluviin somessa -hankkeessa, jossa nuoret ja seniorit oppivat toisiltaan uusia mediataitoja. Tästä ja muista hankkeista löytyy lisää tietoa Hankkeet-sivulta.

”Hurut, gurut vai hurmaavat huijarit?” -yleisötapahtumassa Vapriikin auditoriossa tehtiin ylisukupolvista työtä tuomalla nuoria ja senioreita yhteen oppimaan mediataidoista toisiltaan.
Kokoelmien saatavuus
Uuden valtakunnallisen vastuumuseon työ näkyy myös kirjastojen, arkistojen ja museoiden yhteisessä digitaalisessa Finna-palvelussa. Teimme viime vuonna sinne Postimuseon ja Tampereen historiallisten museoiden kanssa yhteisen Postia ja bittejä -näkymän, jonka alle on koottu viestintään, peleihin, Postiin ja digitaaliseen elämään liittyviä kokoelmia. Näihin voi tutustua omalta kotisohvalta.
Miltä vuosi 2025 näyttää?
Vuosi 2025 on käynnistynyt vauhdikkaasti. Toivotamme koko kulttuuriperintökentän, niin ammatilliset museot, kirjastot, arkistot kuin yhteisöt, tekemään kanssamme laadukasta työtä erityisesti digitaalisen kulttuuriperinnön parissa. Kutsumme työhön mukaan myös harrastajavetoiset museot ja museoasiakkaat!
Lue lisää