Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Ammattilaisen tunnistaa työvaatteista

Suvi Jalli

Miten sinä pukeudut töihin? Itse pyrin valitsemaan vaatekaapista perussiistejä ja mukavia vaatteita päivän tekemiset ja tapaamiset huomioiden. Joskus aamukiireessä kuitenkin toivoisi, että olisipa valmis, selkeä työvaate, johon voisi pukeutua ilman sen kummempia pohdintoja. Työvaatetus on kuitenkin paljon muutakin kuin ratkaisu pukeutumispulmiin.

Työvaatetus on monessa työpaikassa iso osa yrityskuvaa, niin myös Postissa. Posti muuttui viranomaisesta ensin valtion liikelaitokseksi, sitten osakeyhtiöksi 1990-luvulla. Virkapukujen tilalle tuli käytännöllisempi ja monipuolisempi työvaatemallisto, joka viesti yrityksen uutta ilmettä ja arvoja.

Suunnittelija Sirpa Rahtu ja tekstiili-insinööri Kati Kullberg olivat Postin vuoden 2003 työvaatemalliston takana. Mallistossa oli työvaatteita niin jakajille kuin asiakaspalveluhenkilöstölle. Kuva: Tapio Mustasaari.

Suunnitteluaineistoja museon kokoelmiin

Toukokuussa 2021 Postimuseossa vieraili suunnittelija Sirpa Rahtu, joka oli mukana Postin 1990-luvun puolivälin ja erityisesti vuoden 2003 työvaatemallistojen suunnittelussa. Kuinka mielenkiintoista olikaan kuulla prosessista suoraan suunnittelijalta itseltään ja tarkastella alkuperäisiä suunnitteluaineistoja, jotka Rahtu lahjoitti Postimuseon kokoelmiin.

Suunnittelija Sirpa Rahtu lahjoitti suunnitteluaineistoja Postimuseon kokoelmiin. Kuva: Suvi Jalli.

Kutsukilpailun kautta tuotantoon

Vuoden 2003 työvaatemalliston toteuttajiksi valikoituvat kutsukilpailun kautta suunnittelija Sirpa Rahtu ja tekstiili-insinööri Kati Kullberg, joiden aiempi kokemus Postin työvaatteista sekä parin vuosikymmenen ajalta hankittu osaaminen ja näkemys suomalaisen työ- ja ammattipukeutumisesta vakuuttivat.

Todellisen ammattilaisen otetta kilpailun aikataulu vaatikin, sillä vain kuukaudessa keväällä 2002 Rahtu ja Kullberg suunnittelivat materiaalimalleineen kaksi vaihtoehtoista mallistoa. Näistä toinen valikoitui toteutukseen. Tiivis tahti jatkui, sillä työvaatemallisto oli koekäytössä jo lokakuussa 2002!

Työvaatteiden suunnittelukilpailuun lähetetty ehdotus sisälsi väri- ja materiaalimallit havainnekuvien lisäksi.

Testikäytön ja käyttökokemusten perusteella 53 erillisestä tuotteesta koostuneeseen mallistoon tehtiin vielä hienoisia muutoksia, jonka jälkeen tuotanto kilpailutettiin ja eri vaatekappaleet päätyivät valmistukseen. Mallisto sai myös valtakunnallista huomiota, kun se esiteltiin yleisölle vaatetusalan Vateva-messuilla tammikuussa 2003. Kesämallisto oli 23.000 postilaisen käytettävissä huhti-toukokuussa 2003, talvimallisto samana syksynä.

Työvaatteiden suunnittelu on haastava kokonaisuus

Työvaatetussuunnittelun parissa pitkän työuran tehnyt Rahtu kertoi, että nykyaikaisten työ- ja suojavaatteiden suunnittelu on hyvin lähellä esimerkiksi urheiluvaatteiden tekemistä. Työasujen tarkoitus on paitsi viestiä yrityksen ulkoasua, niin myös parantaa ja tukea itse työsuoritusta aivan kuten urheiluvaatteidenkin. Molemmissa myös kestävyys, helppohoitoisuus ja turvallisuus ovat tärkeitä ominaisuuksia. Lisäksi pitää huomioida se tavalliselle käyttäjälle kaikkein tärkein juttu: vaatteen pitäisi istua ja tuntua mukavalta kaiken kokoisten käyttäjien päällä!

Postin vuoden 2003 malliston suunnittelu oli Sirpalle yksi työuran mieluisimpia töitä, mutta tiukasta aikataulusta huolimatta ei kuitenkaan haastavin. Haasteellisinta oli suunnitella yhtenäinen viiden vaatekappaleen työvaatemallisto 8000 eri kokoiselle pankkivirkailijalle!

Viestinviejät-näyttelyssä Postin työvaatteita voi myös kokeilla. Kuva: Juha Valkeajoki.

Postin virka- ja työvaatetukseen 1600-luvulta nykypäivään voit tutustua Postin puvut kautta aikojen -verkkonäyttelyssä. Monia Postin työvaatteita on esillä Postimuseon Viestinviejät-näyttelyssä museokeskus Vapriikissa Tampereella. Muutamia pukuja voi näyttelyssä testata itsekin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hymyilevä silmälasipäinen nainen puolipitkissä tummissa hiuksissaan, vihreässä puserossaan ja värikkäässä huivissaan.
Suvi Jalli näyttelypäällikkö
Suvi Jalli, näyttelypäällikkö. Pitkän linjan postilainen ja museolainen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Takaisin ylös