Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Uudenlaista postitaidetta esillä Postimuseossa

28.03.2022

Mail Art re-designed -pienoisnäyttely avartaa näkemystä postitaiteesta. Postimuseossa 12.4. – 29.5.2022 esillä olevassa näyttelyssä Pirkanmaan muotoilu- ja taideteollisuusyhdistys Modus ry:n taiteilijat ovat luoneet postitaidetta uusista materiaaleista. Samalla muotoilijat ja taidekäsityöläiset tuodaan postitaiteen piiriin. Postimuseolla on kokoelmissaan perinteistä postitaidetta ja se antaa nyt tilan uudenlaiselle postitaiteelle ja sen yhdessä luomiselle.

Pienoisnäyttelyn postitaiteessa vain luovuus on rajana. Nahka, kierrätetty farkkukangas, kirjontalangat, villa, vanhat suomalaiset kolikot ja peurankarva taipuvat uniikeiksi, postitettaviksi taideteoksiksi. Näyttelyssä on mukana viidentoista Modus ry:n jäsenen töitä.

Postitaiteessa taiteilijat lähettävät toisilleen viestejä, pieniä taideteoksia, piirustuksia, kannanottoja ja kuvia. Kaikki kulkee postin kautta. Alun alkaen periaatteena oli, ettei lähetetty teos saanut olla arvokkaampi kuin kirjekuori, jossa teos kulki. Usein teos oli taiteilijan tekemä ja postimerkillä varustettu postikortti. Nykyisin sekä teoksissa että toimitustavassa sovelletaan myös nykytekniikkaa.

Postitaide sai alkunsa 1960-luvun alussa Keski-Euroopassa, jossa oli syntynyt kokeilevan taiteen Fluxus-liike. Postitaide on saanut vaikutteita myös dadaismista ja surrealismista. Suomeen postitaide saapui 1960- ja 1970-lukujen taitteessa. Postitaiteen pioneereja Suomessa olivat mm. Ilkka-Juhani Takalo-Eskola, Arto Kytöhonka ja J.O. Mallander.

Postimuseolla on kokoelmissaan postitaidetta. Lue lisää Paul Tiililän (1931–2020) lahjoittamasta postitaidekokoelmasta sivuiltamme.

Modus ry

Pirkanmaan muotoilu- ja taideteollisuusyhdistys Modus ry on muotoilijoiden, taidekäsityöläisten ja taideteollisuusalojen ammattilaisten yhdistys. Se on perustettu Tampereella vuonna 2001. Pienoisnäyttely on osa kansainvälistä MailArt4Seniors-hanketta, jota rahoittaa Erasmus+. Lue lisää hankkeesta Modus ry:n sivuilta.

Postitaide-työpajoja ja -videoita

Modus ry järjestää kaikille avoimia postitaide-työpajoja näyttelyn aikana. Lisätietoja Postimuseon tapahtumat-sivuilta.

Postitaidetta tehdään tunnetuksi myös videoilla, jotka esittelevät näyttelyn taiteilijoita ja Postimuseon kokoelmien postitaidetta. Videot tulevat Postimuseon Youtube-kanavalle.

Mail Art re-designed -pienoisnäyttely 12.4. – 29.5.2022 Postimuseossa, museokeskus Vapriikin 2. krs. Yhteistyössä Pirkanmaan muotoilu- ja taideteollisuusyhdistys Modus ry.

Lisätietoja

  • Modus ry toiminnanjohtaja Kaisa Iivonen modusryinfo@gmail.com / 050 336 0236
  • Postimuseon näyttelypäällikkö Suvi Jalli 040 531 0388 / suvi.jalli@postimuseo.fi

Katso kuvia

Kuva, jossa pieniä lankakeriä, luonnosmaalaushahmotelma ja keskellä ommeltu teos. Sirpa Mörskyn Greetings from Pispala työn alla. Kuva: Modus ry.
Kankaalle toteutettu ommeltu postikortti Sirpa Mörskyn Greetings from Pispala. Kuva: Modus ry.
Kuva, jossa pieniä lankakeriä, luonnosmaalaushahmotelma ja keskellä ommeltu teos.
Kankaalle toteutettu ommeltu postikortti
Logo, jossa teksti modus design I craft, o punaisella isolla erottuen.
Logokuva, jossa kirjekuoresta lähtevät kaarella väriviivat keltainen, oranssi ja pinkki, Tekstinä alapuolella MailArt 4 Seniors.
Takaisin ylös