Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Oma ääni kuuluviin somessa – mediakasvatusta senioreille ja nuorille

20.02.2024

Postimuseon hanke ”Oma ääni kuuluviin somessa!” kutsuu seniorit ja nuoret mediakasvatus-työpajoihin kohtaamispaikka Kuplaan Tampereelle ja Museo Merkkiin Helsinkiin keväällä 2024. Hankkeessa tuotetaan ja testataan uusia toimintamalleja museoiden mediakasvatustyöhön.

Työpajoissa harjoitellaan mediataitoja ja niissä yhdistyvät historia, nykyaika ja tulevaisuus. Osallistujat pääsevät toimimaan kehittäjinä ja oppimaan kestävyys-, kiertotalous-, digi- ja mediataitoja.

Testattavia toimintamalleja on kolme. Kestävyys- ja Digimentorit -mallissa seniorit opettavat omia kestävyys- ja kiertotaloustaitojaan nuorille. Nuoret toimivat seniorien digimentoreina. He opettavat senioreita perustamaan sosiaalisen median tilin. Sen avulla seniori voi kertoa omasta taidostaan tai harrastuksestaan. AuerVAARA -paja liittyy nykyään sosiaalisen median kautta leviäviin rakkaushuijauksiin. Paja on saanut idean romanssihuijari R. O. Auervaarasta (1906–1964). Kolmannessa pajassa hyödynnetään Sitran kehittämää Erätauko-keskustelua. Ryhmät valitsevat itselleen tärkeän keskusteluaiheen.

– Hankkeessa seniorit nähdään positiivisena voimavarana pitkän elämänkokemuksensa kautta, eikä taakkana, joille pitää opettaa digitaitoja. Painotamme ylisukupolvista oppimista ja kohtaamista, kertoo hankkeen koordinaattori Laura Häkkinen.

Seminaari Tampereella

Hankkeessa järjestetään dis- ja misinformaatioon sekä mediakritiikkiin liittyvä seminaari Tampereella syyskuussa 2024. Seminaarissa esitellään hankkeen tuloksia ja toimintamallia. Sisällöstä tiedotetaan tarkemmin myöhemmin. Seminaari on laajalle yleisölle suunnattu ja sinne on vapaa pääsy.

Oma ääni kuuluviin somessa -hankkeen päätoteuttajina ovat Postimuseo ja Tampereen historiallisten museoiden Suomen Pelimuseo ja Mediamuseo Rupriikki. Kumppaneina hankkeessa ovat Museo Merkki, Mediakasvatusseura, Tampereen yliopiston mediakasvatuksen oppiaine sekä Eläkeliitto.

Hankkeen sivusto: https://www.postimuseo.fi/mediakasvatushanke/

Lisätietoja:

Laura Häkkinen, hankekoordinaattori, laura.hakkinen(at)postimuseo.fi, 050 551 7669
Tiia Tiainen, kehittämispäällikkö, tiia.tiainen(at)postimuseo.fi, 050 552 8667

Katso kuvia

Kuva: Laura Häkkinen
Nuori ja vanhempi ihminen ovat tietokoneen ääressä piirretyssä kuvassa. Kuva: Laura Häkkinen
Piirretty henkilö parsii pöydän ääressä. Kuva: Laura Häkkinen
Piirretyssä kuvassa vanhahko nainen kerää villiyrttejä. Kuva: Laura Häkkinen
Piirretyssä kuvassa mies on kerännyt sienen ja hänellä on kori kädessä. Kuva: Laura Häkkinen
Ihmisiä istuu tuoleilla ringissä. Erätauko-keskusteluja järjestetään Postimuseon kohtaamispaikka Kuplassa museokeskus Vapriikissa Tampereella. Kuva: Wille Nyyssönen
Nuori ja vanhempi ihminen ovat tietokoneen ääressä piirretyssä kuvassa.
Piirretty henkilö parsii pöydän ääressä.
Piirretyssä kuvassa vanhahko nainen kerää villiyrttejä.
Piirretyssä kuvassa mies on kerännyt sienen ja hänellä on kori kädessä.
Ihmisiä istuu tuoleilla ringissä.
Takaisin ylös