Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Kosmoksen komein kortti -kisa alkaa!

20.01.2021

Tänä vuonna juhlistetaan useita historiallisia hetkiä: ensimmäiset suomalaiset postikortit julkaistiin 150 vuotta sitten, Lenin-museon avaamisesta Tampereella tulee tänään kuluneeksi 75 vuotta ja ensimmäisestä miehitetystä avaruuslennosta ja sen sankarin Juri Gagarinin Tampereen-vierailusta tulee 60 vuotta.

Juhlien kunniaksi julistetaan alkavaksi Kosmoksen komein kortti -kisa. Tehtävänä on ideoida ja toteuttaa vapaavalintaisella tekniikalla kuva uuteen avaruusaiheiseen postikorttiin. Kilpailu on kaikille avoin ja osallistumisaikaa on maaliskuun loppuun saakka. Kisan järjestävät Lenin-museo ja Postimuseo yhteistyössä Aamulehden Moro-liitteen kanssa.

Kilpailun voittaja julkistetaan avaruuslennon vuosipäivänä 12.4.2021 koronatilanne huomioiden joko verkkolähetyksenä tai Gagarinin historiallisen vierailun jalanjäljissä Lenin-museossa pidettävässä juhlagaalassa. Voittajan valitsee raati, jossa on mukana järjestäjien lisäksi edustaja Suomen postikorttiyhdistys Apollo ry:stä ja muusikko Heikki Salo. Salon sanoittama ja säveltämä kappale Lapsuuden sankarille on eittämättä Suomen tunnetuin Juri Gagarinista kertova taideteos.

Kaksi parasta teosta palkitaan Museokortilla, joka avaa ovet yli 300 suomalaiseen museoon. Kortti on voimassa vuoden ajan. Lisäksi voittajat saavat tuotepalkintoja Lenin-museon ja Postimuseon museokaupoista. Palkituista töistä painetaan myös oikeat postikortit, joista talletetaan kappaleet myös museoiden kokoelmiin.

Lenin-museo on myös kiinnostunut tallentamaan Gagarinin vierailusta kertovia valokuvia osaksi kokoelmiansa. Kokoelmissa on nyt muun muassa Gagarinin omakätinen tervehdys Lenin-museon vieraskirjasta. Gagarin teki avaruuslentonsa jälkeen maailmankiertueen ja saapui kesällä 1961 Suomeen eri paikkakunnille, myös Tampereelle. Olitko kenties itse paikalla tai näkikö joku perheestäsi ilmielävän sankarin?

Postimuseo esittelee suomalaista postikorttihistoriaa Parhain terveisin – postikortti 150 vuotta -näyttelyssä 19.2.–28.3.2021 museokeskus Vapriikissa ja verkkonäyttelynä. Korttien kuvastoa ovat olleet muun muassa kaupungit ja arkkitehtuuri, luonto ja maisemat, tapahtumat, propaganda sekä juhlapyhien värikäs kuvasto. Avaruusaiheisia postikortteja maassamme ei kuitenkaan ole juuri julkaistu, joten nyt on oivallinen mahdollisuus korjata tilanne!

Katso osallistumisohjeet.

Lisätiedot:

Postimuseo: museolehtori Olli Nordling, olli.nordling@postimuseo.fi / 050 406 1570

Lenin-museo: Työväenmuseo Werstas, yleisöpalvelupäällikkö Anne Lahtinen, anne.lahtinen@tyovaenmuseo.fi / 050 441 8692

Katso kuvia

Kilpailun juliste, kuva-aihe neuvostoliittolaisesta Gagarin-julisteesta Lenin-museon kokoelmista.
Neuvostoliittolainen avaruusaiheinen postimerkki Postimuseon kokoelmista. Kuva: Postimuseo.
Juri Gagarin Tampereen Keskustorilla 1. heinäkuuta 1961. Kuvaaja Veikko Ruuska. Työväenmuseo Werstaan kokoelmat.
Takaisin ylös