Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Osallistu Kosmoksen komein kortti -kilpailuun ja voita museokortti!

Vostok 3 ja Vostok 4 -avaruuslentoja muistava postimerkki

Postimuseo ja Lenin-museo järjestävät Juri Gagarinin avaruuslennon ja Gagarinin Tampereella vierailun 60-vuotismuiston kunniaksi kaikille avoimen avaruusaiheisen postikorttikilpailun ”Kosmoksen komein kortti” 20.1.–31.3.2021. Kilpailu juhlistaa myös suomalaisen postikortin 150-vuotista historiaa.

Voittajatyöt palkitaan Museokortilla, jolla pääsee maksuttomalle kulttuurimatkalle yli 300 suomalaiseen museoon. Voittajatyöt myös painetaan postikorteiksi, ja niistä otetaan kappaleet museoiden kokoelmiin. Lisäksi voittajille on luvassa tuotepalkintoja Lenin-museon ja Postimuseon valikoimista.

Näin osallistut

Kilpailussa on tehtävänä ideoida ja toteuttaa kuva uuteen avaruusaiheiseen postikorttiin. Kuvan voi piirtää, maalata, toteuttaa tietokoneella tai kollaasina – tyyli on siis vapaa! Inspiraatiota kosmoksen komeimpaan korttiin saat Postimuseon ja Lenin-museon -kilpailusivuilta tai vaikkapa avaruusaiheisia kuvia internetistä etsimällä. Kaikille avoin kilpailu sopii paitsi yksittäisten henkilöiden taideprojektiksi, myös koulujen kuvataiteen opetuksessa toteutettavaksi. Kilpailuun voi osallistua vain yhdellä työllä/osallistuja.

Valmiin kilpailutyön voi lähettää postitse tai sähköpostilla. Postitse kilpailutyö lähetetään osoitteeseen ”Kosmoksen komein kortti” Lenin-museo, Hämeenpuisto 28, 33200 Tampere. Kilpailutyön oheen tulee liittää työn tekijän nimi, puhelinnumero sekä posti- ja sähköpostiosoite. Lähetettyjä töitä ei palauteta kilpailijoille.

Sähköpostitse työn voi lähettää osoitteeseen kamilla.kajander@tyovaenmuseo.fi. Sähköpostin otsikoksi tulee kirjoittaa ”Kosmoksen komein kortti”. Sähköpostiin tulee liittää kilpailutyön tekijän nimi, puhelinnumero sekä posti- ja sähköpostiosoite. Hyväksyttyjä tiedostomuotoja ovat .jpg, .png, ja .pdf.

Raati valitsee voittajat

Kosmoksen komein kortti -kilpailussa palkitaan kaksi parasta työtä. Kilpailun raadin muodostavat Lenin-museon ja Postimuseon edustajat, Moro-lehden edustaja, Suomen postikorttiyhdistys Apollon edustaja sekä muusikko Heikki Salo, jonka kappale Lapsuuden sankarille kertoo Juri Gagarinin avaruuslennosta. Raati valitsee kilpailuun osallistujien joukosta voittajatyöt, ja julkistaa ne Gagarinin avaruuslennon vuosipäivänä 12.4.2021.

Vuonna 2021 tulee kuluneeksi 60 vuotta ensimmäisestä miehitetystä avaruuslennosta. Neuvostoliittolainen Juri Gagarin oli ensimmäinen ihminen avaruudessa. Hän vieraili myös Tampereella avaruuslentonsa jälkeen vuonna 1961. Tällöin Gagarin kävi myös Lenin-museolla, joka täyttää tänä vuonna kunnioitettavat 75 vuotta. Vuonna 2021 tulee myös kuluneeksi 150 vuotta ensimmäisten suomalaisten postikorttien julkaisusta. Kosmoksen komein kortti -kilpailulla juhlistetaan näitä merkkivuosia, ja kutsutaan kaikki osallistumaan avaruuslennon juhlavuoteen ja kartuttamaan museoiden kokoelmia.

Inspiroivia kuvia

Avaruudenvalloitus oli näkyvä osa neuvostoliittolaista viestintää ja propagandaa. Kosmonauttien urotekoja esiteltiin omille kansalaisille ja ulkomaisille kontakteille muun muassa postimerkkien välityksellä. Kylmän sodan epävarmassa maailmassa  avaruus näyttäytyi mielikuvituksellisena edistyksen ja loputtomien mahdollisuuksien tilana.  Tyyliltään moninaista  neuvostoliittolaista avaruustaidetta yhdistivätkin tekniikan, sankaruuden ja tulevaisuuteen katsomisen teemat.

Alle on koottu avaruusaihetta käsittelevien neuvostoliittolaisten postimerkkien kuvastoa kilpailutöitä innoittamaan.
Voit suurentaa kuvaa klikkaamalla sitä.

Takaisin ylös