Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Joulutunnelmaa Postimuseossa vapaaehtoisten voimin

15.11.2023

Postimuseo avaa jouluisen näyttelyn museokeskus Vapriikissa Tampereella 21.11.2023. Ystävien joulu. Vapaaehtoiset mukana Postimuseon kokoelmatyössä -pienoisnäyttely esittelee valikoiman jouluisia postikortteja Postimuseon laajasta kokoelmasta. Näyttely valottaa museossa tehtävää vapaaehtoistyötä – vapaaehtoiset pääsevät myös itse ääneen.

Postimuseon postikorttityöpajoissa on syksyn 2023 aikana käyty läpi museon isoa korttikokoelmaa. Vapaaehtoiset valitsivat kokoelmasta noin sata joulu- ja uudenvuodenkorttia 1900-luvun alkuvuosilta vuosisadan loppuun. Kokoelmasta on löytynyt pajojen ansiosta kiinnostavia kohteita, kuten Wivi Lönnille ja Santeri Alkiolle sekä hänen perheenjäsenilleen osoitettuja kortteja. Korttien luettelointi ja julkaisu Finna.fi-palvelussa on päässyt alkuun valikoitujen korttien myötä.

– Vapaaehtoistyö on tärkeä osa museon toimintaa. Se täydentää kokoelmatyötä, ei korvaa sitä. Vapaaehtoisten avulla on voitu ottaa käsiteltäväksi kokoelmanosia, jotka ovat aiemmin odottaneet luettelointia, kertoo tutkija, postikorttikokoelmasta vastaava Sanna Oikarinen.

Postikorttikokoelma on tästä hyvä esimerkki: Työpajoissa tehdyn korttien numeroinnin myötä kortti ja sen digitoitu kopio on helppo yhdistää toisiinsa. Näin kortti löytää helpommin takaisin oikealle paikalleen käytön jälkeen. Kokoelma pysyy järjestyksessä ja on helpommin tutkittavissa. Tämä on tärkeää, sillä Postimuseon korttikokoelma sisältää noin 220 000 korttia.

Pienoisnäyttelyssä valitsemiensa korttien lisäksi vapaaehtoiset pääsevät ääneen: Heitä on haastateltu museon toimintatavoista ja joulusta.

Vapaaehtoiset ovat mukana myös muussa museon toiminnassa, kuten tapahtumissa ja toimivat näyttelyiden vertaisihmettelijöinä. Hyvä esimerkki tapahtumasta on pian taas koittava Tampereen joululeimaus. Suurin osa vapaaehtoisista on Postimuseon ystävät ry:n jäseniä.

Postimuseon ystävät ry

Postimuseon ystävät ry on perustettu vuonna 1997. Sen tarkoitus on tukea museon toimintaa, lisätä Postimuseon tunnettuutta, edistää toimialan harrastajien välistä yhteistyötä ja syventää postihistorian tuntemusta.

Ystävien joulu. Vapaaehtoiset mukana Postimuseon kokoelmatyössä. -pienoisnäyttely 21.11.2023-14.1.2024 Postimuseon toisessa kerroksessa, museokeskus Vapriikissa, Alaverstaanraitti 5, Tampere.

Linkit

Lisätietoja

Suvi Jalli, näyttelypäällikkö, suvi.jalli@postimuseo.fi / 040 5310 388
Sanna Oikarinen, tutkija, sanna.oikarinen@postimuseo.fi / 050 430 0273

Katso kuvia

Ihmisiä juoksemassa kohti, etunenässä mies ja sivuilla naiset. Heillä on hienot vaatteet ja lasit kädessä. Lähetetty 23.12.1905. Postimuseo.
Vanha viikatemies ja lapsi kuninkaan asussa katsovat toisiaan. Uuden vuoden kortti lähetetty 30.12.1906. Postimuseo.
Vihaisen näköinen lumiukko ja pelleksi pukeutunut ihminen makaamassa sen edessä lumihangessa. Joulukortti lähetetty 24.12.1908. Postimuseo
Piirretyssä kortissa kolme tyttöä ja vaakunaleijona. Joulukortti lähetetty 24.12.1912. Postimuseo.
Postikortti jossa on mustatakkinen joulupukki kävelemässä poispäin ja jonka takana lapset keräävät pukin säkin reiästä putoavia tavaroita. Joulukortti lähetetty 24.12.1911. Kuva: Postimuseo
Hattupäinen mies ja huivipäinen nainen soutuveneessä kesäisessä maisemassa. Uuden vuoden kortti lähetetty 29.12.1923. Postimuseo.
Possut vetävät rekeä, joka on täynnä joulutähtikukkia. Vierellä tonttu. Jenny Nyströmin taiteilema kortti. Lähetetty 23.12.1925. Postimuseo.
Uuden vuoden kortissa alaston pieni enkeli ojentaa maljaa lumiukolle. Uuden vuoden kortti lähetetty 30.12.1927. Postimuseo.
Joulupukki menossa portista sisään. Lähetetty 28.12.1946. Postimuseo.
Kapaloon kääritty vauva kukkaseppeleen keskellä mustalla taustalla. Lähetetty 23.12.1934. Postimuseo.
Postikortin osoitepuoli, jossa leijona-postimerkki ja hyväntekeväisyysmerkki. Edellisen kortin osoitepuoli.
Orava kuusenoksalla syö marjoja. Lähetetty 10.12.1990. Postimuseo.
Ihmisiä juoksemassa kohti, etunenässä mies ja sivuilla naiset. Heillä on hienot vaatteet ja lasit kädessä.
Vanha viikatemies ja lapsi kuninkaan asussa katsovat toisiaan.
Vihaisen näköinen lumiukko ja pelleksi pukeutunut ihminen makaamassa sen edessä lumihangessa.
Piirretyssä kortissa kolme tyttöä ja vaakunaleijona.
Postikortti jossa on mustatakkinen joulupukki kävelemässä poispäin ja jonka takana lapset keräävät pukin säkin reiästä putoavia tavaroita.
Hattupäinen mies ja huivipäinen nainen soutuveneessä kesäisessä maisemassa.
Possut vetävät rekeä, joka on täynnä joulutähtikukkia. Vierellä tonttu.
Uuden vuoden kortissa alaston pieni enkeli ojentaa maljaa lumiukolle.
Joulupukki menossa portista sisään.
Kapaloon kääritty vauva kukkaseppeleen keskellä mustalla taustalla.
Postikortin osoitepuoli, jossa leijona-postimerkki ja hyväntekeväisyysmerkki.
Orava kuusenoksalla syö marjoja.
Takaisin ylös