Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Aamukahvi ja tuore lehti

2. kerros
14 / 10 / 7
Isä ja lapsi lukevat sanomalehteä keittiön pöydän ääressä aamulla.

Aamukahvi ja tuore lehti -näyttely tuo esiin aamun lehden tärkeyden ja sen digitaalisen murroksen sekä jakeluyhtiöiden ja jakajan roolin. Näyttely valaisee lehden matkan painosta postilaatikkoon ja aamukahvipöytään, päätyen siihen, miten lehteä käytetään sen jälkeen.

Suomalaisilla on ainutlaatuinen mahdollisuus saada lehti kotiin aamukahvipöytään. Useimmissa maissa lehti ostetaan irtonumerona lähikioskista. Suomessa sanomalehti kulkee pitkän matkan ja monien käsien kautta ennen kuin se päätyy aamukahvin seuraksi.

Sanomalehti ei tule, se tuodaan

Näyttely tuo sanomalehdestä näkyviin näkymätöntä, erityisesti lehden kuljetusta ja jakelua sekä näitä töitä tekeviä ihmisiä. Lehden jakajalla on tärkeä, mutta lähes näkymätön rooli. Jakaja kulkee kelissä kuin kelissä vuoden ympäri joka päivä. Lehden jakamiseen liittyy monenlaisten tekijöiden kirjo. Se on monen ensimmäinen työpaikka. Useat jakajat ovat maahanmuuttajia. Työn arvostus on matala. Varhaisjakelua Suomessa tekevät useat yhtiöt Postin lisäksi.

Digimurros muuttaa paperista lehteä

Näyttelyn keskiössä on paperinen sanomalehti. Sisällössä näkyy vahvasti myös digitaalinen murros, sanomalehden käyttötavan muutos ja tulevaisuus niin lehden kuin jakelun näkökulmasta. Kävijä voi pohtia sanomalehden käyttöään ja sitä, mitä digimurros tuo tullessaan lehden ulkomuotoon ja jakeluun.

Näyttely tarjoaa monenlaista toimintaa

Kävijä voi esimerkiksi istahtaa aamukahvipöytään eri aikakausien hahmojen kanssa, eläytyä varhaisjakajan aamuyön reitille Postin sähköskootterin ohjaimissa, kokeilla jakelupäivystäjän puhelinta ja selailla Helsingin Sanomia vuosilta 1889–2019. Sanomalehtiteema tulee näkymään vahvasti myös tapahtumatarjonnassa.

Katso näyttelyn tiedotuskuvat täältä.

Katso kuvia

Isä ja lapsi lukevat sanomalehteä keittiön pöydän ääressä aamulla. Kuva: Mielikuvittaja Tomi Aho
Isä ja lapsi lukevat sanomalehteä keittiön pöydän ääressä aamulla.
Takaisin ylös