Siirry suoraan sisältöön Till huvudsida

Morgonkaffe och färsk tidning

2. våningen
14 / 10 / 7
Isä ja lapsi lukevat sanomalehteä keittiön pöydän ääressä aamulla.

Utställningen Morgonkaffe och färsk tidning berättar om hur viktig morgontidningen är, den digitala omvälvningen av tidningen samt utdelningen av tidningen förr och nu. Utställningen berättar om tidningens resa från tryckeriet till postlådan och finländarnas frukostbord, och avslutar med hur tidningen används efter det.

Finländarna har den unika möjligheten att få den dagsfärska tidningen hemburen under morgonens tidiga timmar, till och med sju dagar i veckan. I de flesta länder köps tidningen som lösnummer i en kiosk i närheten.

Tidningen kommer inte av sig själv, den bärs hem

I utställningens centrum står papperstidningen. De som arbetar inom den tidiga utdelningen har en viktig men nästan osynlig roll. Tidningen delas ut oavsett vädret året runt. Den tidiga utdelningen är för många det första jobbet. Många tidningsutdelare är invandrare. Utöver Posti sköter också flera andra bolag den tidiga utdelningen i Finland.

Den digitala omvälvningen utmanar papperstidningen

Digitaliseringen förändrar mycket vårt sätt att använda medier. Utställningen lyfter starkt fram den förändrade rollen för papperstidningar och utmanar besökaren att fundera på sitt förhållande till tidningen, såväl i pappersform som i digital form.

Utställningen bjuder på många slags aktiviteter

På utställningen kan du sätta dig vid ett frukostbord med dagens tidning tillsammans med gestalter från olika perioder, leva dig in i tidningsutdelarens rutt på morgonnatten körande en Postis elskoter, svara på samtal i utdelningsjouren, få idéer om hur tidningar kan återvinnas och närmare läsa Helsingin Sanomats tidningar mellan 1889 och 2019. Tidningstemat kommer att synas starkt också i evenemangsutbudet.

 

Titta bilderna

En man och en flicka läser en tidning vid köksbordet.
En man och en flicka läser en tidning vid köksbordet.
Takaisin ylös