Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Tietopaketti – Kirjeen matka

Miten kirje löytää perille?

Mustavalkoisessa kuvassa hiekkaisen tien varrella on aitta- ja muita ulko- sekä asuinrakennuksia. Kaksi lasta, isompi ja pienempi, seisovat tien varressa. Keskellä tietä on silta. Mustavalkoiseen kuvaan on kirjoitettu käsin eri puolille tekstit J, Hlasten kohdalle, Päijälä alas ja Meijän aitta reunalla olevan hirsirakennuksen seinään. Kuhmoisten kylänraitti 1900-luvun alussa. Harvaan asuituilla alueilla posti löysi tiensä helposti perille.
Posti löytää perille

Posti on löytänyt perille eri aikoina hyvin vaihtelevilla tiedoilla, postinkantajien hyvällä paikallistuntemuksella ja joskus varmasti myös sinnikkäillä salapoliisitaidoilla.

Kolme kirjekuorta 1950- ja 60-luvuilta, joissa osoitetiedot eivät ole täydelliset. Posti pyrkii toimittamaan vajavaisillakin tiedoilla merkityt lähetykset oikealle vastaanottajalle.
Osoitteet voivat aiheuttaa päänvaivaa

Suomessa on aina liikkunut kirjeitä tai kortteja, joiden osoite- tai nimitiedot on merkitty väärin. Vajavaisin tiedon varustettu kirje ei välttämättä löydä perille. Puutteelliset osoitetiedot työllistävät postia, jonka tehtäviin kuuluu jokaisen lähetyksen toimitusosoitteen selvittäminen. Osaltaan osoitetietojen kirjaamista on saattanut hankaloittaa sekin, että osoitteen kirjoittamisen käytännöt ovat muuttuneet ajan saatossa useaan otteeseen.

Venäjänkieliseen kirjekuoreen merkitty osoitteeksi K. K. Herra Koulun johtaja Selina Koskinen Täällä. 1900-luvun alussa osoitteellista postia oli vähän ja lähetykset saapuivat perille usein vajavaisillakin tiedoilla.
Ohjeet osoitteen kirjoittamiseen laadittiin 1898

Vuonna 1898 julkaistiin ohjekirja ”Määräyksiä 2:sen luokan postitoimituksia varten”, joka antoi ohjeet osoitteen kirjoittamisesta. Kirjan mukaan lähetyksen vastaanottaja ja määräpaikka tuli ilmoittaa niin selvästi, että epätietoisuutta ei synny. Sääntö tarkoitti siihen aikaan vallan muuta kuin nykyään.

Joskus jopa pelkkä vastaanottajan nimi tai ammattinimike ja asuinkunta eli osoitetoimipaikka riitti vastaanottajatiedoksi! Osoitepaikkatietona saatettiin käyttää myös talon nimeä, jos varsinaista katuosoitetta ei ollut. Käytäntö toimi, koska osoitteellista postia oli vähän. Epäilemättä postinkantajat myös tunsivat oman alueensa talot ja ihmiset ulkomuistista – varsinkin maaseudulla.

Suorakaiteenmuotoinen pahvilevy, jonka alareunassa nelikulmainen, yläreunasta avoin metallikehys. Kehykseen pujotettu kahden kokoisia nelikulmaisia pahvilappuja. Pienemmissä lapuissa numerot 1-31, päivämäärä. Isommissa lapuissa kuukaudet, yksi lappu puuttuu. Päivyrin taustalevy väriltään vaaleansininen. Sen yläosassa tummemman sininen neliö, jonka sisällä kuva postiluukusta ja kahdesta kirjekuoresta. Kirjeet päivätty 16.5.54 ja 7.6.54. Taustassa teksti Osoite oikein - jakelu joutuin adressen rätt - gör utdelningen lätt käytä postiautoa använd postbuss käytä korusähkösanomia använd lyxtelegram. "Osoite oikein - jakelu joutuin" valisti Postin seinäkalenteri 1950-luvulla.
Katujen tuntemus on postinjakajan ammattitaitoa

Sotien jälkeen teollistumisen ja liike-elämän vilkastumisen myötä kirjepostin määrä kasvoi hurjaa tahtia etenkin pääkaupunkiseudulla. Lähetykset lajiteltiin käsin, ja esimerkiksi Helsingissä oli 1960-luvulla 3500 katua, jotka lajittelijan oli tunnettava, jotta hän osasi osoittaa lähetyksen oikeaan paikkaan.

Nainen lajittelee kirjeitä kirjehyllyihin, joissa on paikkakuntien nimiä. Kirjepostin lajittelua Helsingissä 1964.
Ensimmäiset postinumerot käyttöön Helsingissä

Helsinki oli postinkulun pullonkaula, ja se vaikutti koko maahan. Syksyllä 1964 Helsingissä ehdotettiin käyttöön otettavaksi eräänlaista postinumerojärjestelmää, joka perustuisi toimipaikkojen numerointiin välillä Helsinki 10 ja Helsinki 101. Kaksinumeroiset postinumerot tulivat käyttöön Helsingin sisällä osassa jakelualueita jo 1965.

Vanhempi lapsi nostaa nuorempaa hattupäistä lasta, joka laittaa kirjekuoren kirjelaatikkoon mustavalkoisessa kuvassa. Postinumero joudutti postin kulkua. Oman tai läheisen postinumeron opettelusta tuli osa jokaisen suomalaisen arkea.
Postinumerot järkevöittivät lajittelutyötä

Postinumero on ensisijainen tekijä lähetyksen perillemenon kannalta. Mikäli postinumero on merkitty lähetykseen väärin, päätyy se silloin väärään paikkaan, muista osoitetiedoista riippumatta. Tällaisessa tilanteessa oikea osoite joudutaan selvittämään Postissa manuaalisesti

Postinumerojärjestelmä tuli käyttöön koko Suomessa ensin kokeiluna vuoden 1971 alusta. Postinumeroiden käyttöönotto onnistui hyvin, ja jo syyskuussa 1971 postinumerot oli merkitty noin 60 %:in lähetyksistä. Järjestelmä mahdollisti sen, että osa postista voitiin lajitella jo lähtötoimipaikoissa. Postinumerojärjestelmä on siis helpottanut etenkin lajittelutyötä ja vähentänyt työvaiheita.

Postinumeron kaksi ensimmäistä numeroa kertovat, mille alueelle kirje on matkalla. Kolme viimeistä numeroa osoittavat postitoimipaikan. Viimeinen numero kertoo, onko lähetys matkalla katuosoitteeseen vai postilokeroon.

 

Postinjakaja kurkottelee ikkunasta ja laittaa punaiseen postilaatikkoon postia. Taustalla keltainen iso asuinrakennus ja pieni punainen rakennus. Kesällä 1995 jokaisella asumuksella oli jo nimiuudistuksen mukainen täsmällinen osoite.
Nimiuudistus toi jokaisella asumukselle oman osoitteen

Osoitteissa riitti edelleen tarkennettavaa. Vuonna 1992 Suomessa tuli voimaan nimiuudistus, jonka mukaan jokaiselle asumukselle piti saada täsmällinen osoite. Hankkeen alullepanijana oli Posti, mutta saman vaatimuksen oli esittänyt myös aluehälytysorganisaatio. Täsmällinen osoite on myös turvallisuuskysymys, sillä se auttaa viranomaisia löytämään hälytystilaanteessa perille kohteeseen.

Takaisin ylös