Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Uuteen kotiin, vaikka pakolla – Karjalan evakoiden ja pakolaisten kokemuksia

14.04.2015

Postimuseo ja Mediamuseo Rupriikki Tampereella avaavat Vapriikissa 24.4. yhteisen näyttelyn Liikkeelle! – Uuteen kotiin. Näyttely kertoo inhimillisen näkökulman kodin jättämisen tuskasta sekä uuden kodin rakentamisesta. Esillä on kokemuksia Karjalan evakoilta sekä humanitäärisistä syistä Suomeen muuttaneilta pakolaisilta, joista kaikki ovat jättäneet entisen kotinsa pakon sanelemana. Näyttely on esillä 15.11.2015 saakka.

Näyttelyssä esiteltävien karjalaisten kokemukset ovat melko yhteneväisiä. Koti Karjalassa jouduttiin jättämään kahteen kertaan, ensin talvisodan aikana ja sitten sodan päätyttyä. Uuteen kotiin sopeutumista helpottivat muun muassa muiden karjalaisten sijoittuminen samalle paikkakunnalle, yhteisöllisyys, iloinen mieli, optimismi, kulttuurielämä ja talkootyöt. Kuitenkin kaikkien juuret elävät yhä edelleen vahvasti Karjalassa.

Chilestä, Irakista ja Somaliasta muuttaneiden pakolaisten tarinat ovat karua kertomaa. Pelko ja epävarmuus täyttivät kotimaassa mielen. Pakomatka oli monelle heistä vaarallinen. Myös näyttelyn pakolaisten sopeutumista uuteen kotiin helpottaa yhteisöllisyys, sosiaalinen mieli ja erilaiset harrastukset. Suomen kielen oppiminen auttaa tulevaisuuden suunnittelu. Kotiin, entisille asuinsijoille on ikävä, mutta paluuhaaveista huolimatta, kaikille se ei ole edelleenkään mahdollista.

Näyttelyyn on tuotu kaikille yhteneväisiä teemoja, jotka ovat musiikki, ruoka, käsityöt, pukeutuminen ja koristautuminen sekä viestintä. Timo Wrightin teoksessa Pitkä matka kotiin näyttelijä Vesa Vierikko lukee tarinoita pakolaisten ja evakoiden kokemuksista. Näyttely esittelee myös historiallista kuvamateriaalia Karjalan evakoista. Postimuseo avaa näyttelyn yhteydessä verkossa luovutetun alueen postitoimipaikkoja kuvaavan aineiston.

Näyttelyssä on ollut yhteistyössä muun muassa pirkanmaalaisia karjalaisseuroja sekä Tampereen yliopiston visuaalisen journalismin maisteriopiskelijoita.

Liikkeelle! – Suomi sodan jälkeen on Trafiikki-museoiden laaja verkostonäyttelyhanke, jossa yhdeksän museota käsittelee jälleenrakennuskauden Suomea kunkin museon valitsemasta näkökulmasta. Trafiikki-museot ovat liikenteen ja viestinnän erikoismuseoita.

Liikkeelle! – Uuteen kotiin -näyttely on esillä Postimuseossa, museokeskus Vapriikissa osoitteessa Alaverstaanraitti 5, Tampere 24.4.–15.11.2015. Museo on avoinna ti–su 10–18.

Näyttelyssä on 25.4. tapahtumapäivä, jossa on runsaasti aiheeseen liittyvää ohjelmaa.

Takaisin ylös