Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Uusi teos kokoaa Suomen varhaispostin laajan historian yhteen

03.04.2024

Postimuseon julkaisema teos Suomen varhaisposti – kuriiriposti, kruununposti ja varhainen yleinen posti esittelee Suomen varhaispostin kirjeiden eri tyypit ja niillä esiintyvät mustemerkinnät. Yli sadan kuvan avulla esitellään aikakautensa elämästä kertovia kirjeitä vuosilta 1580–1870. Kirja palvelee Suomen filatelian ja historian tutkimusta sekä varhaispostin keräilyä. Teoksesta on iloa myös yleisesti historiasta ja esimerkiksi vanhoista käsialoista kiinnostuneille.

Kirjan tavoitteena on auttaa varhaisimpien kirjeidemme tyypin määrittämisessä ja mustemerkintöjen ymmärtämisessä. Lisäksi kirja käsittelee vanhan paperin vesileimoja ja vanhoja käsialoja. Teos kertoo myös museoiden ja arkistojen näkökulman kirjeistä historiantutkimuksen lähteinä.

Filatelia on muutakin kuin postimerkkejä

Filatelia yhdistetään yleisesti postimerkkeihin, mutta kirjeitä kulki jo ennen niiden keksimistä. Suomen yleinen posti aloitti toimintansa vuonna 1638. Ennen tätä kirjeet toimitettiin kuriirin välityksellä. Lisäksi kirkkokuulutuksia ja virkakirjeitä kannettiin niin kutsuttuna kruununpostina 1600–1800-luvuilla.

Vanhat kirjeet ovat mielenkiintoisia muutenkin kuin filateelisten piirteidensä puolesta. Ne on kirjoitettu sulkakynällä vanhalle paperille, jolla saattaa esiintyä vesileimoja. Kirjoittajina voivat olla historian tunnetut henkilöt, ja kirjeiden sisällöt kertovat menneen ajan elämästä.

Kirjoittajilla kiinnostus vanhaan postiin tai vanhoihin kirjeisiin

Werner Filmer on kerännyt Suomen esifilateliaa jo vuosikymmeniä. Hänellä on Suomessa ja kansainvälisesti palkittu kokoelma ”FINLAND – Postal History from the Swedish Period up to the first stamp issues”.

Risto Pitkänen on kerännyt Suomessa ja kansainvälisesti palkitun Suomen esifilatelian kokoelman, ”The postal history of Finland prior to the UPU”.

Atte Moilanen on kirjoittanut Filatelisti-lehteen artikkelisarjan Suomen varhaispostista ja sen mustemitätöinneistä vuosina 2020‒2022. Myös hänen kokoelmansa ”The Earliest Forms of Postal Delivery in Finland with focus on manuscript markings” on palkittu sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Tuula Hockman on Tampereen yliopiston ammattihistorioitsija (emerita), joka on erikoistunut keskiaikatutkimukseen sekä vanhoihin käsialoihin ja kieleen. Hän on kirjoittanut useita Suomen sukututkimuksen keskeisiä teoksia.

Postimuseo ja Postimuseon kirjasto ovat alusta alkaen tukeneet kirjahanketta. Postimuseon tutkija Sanna Oikarinen on tehnyt kirjaa parantanutta tutkimustyötä sekä huolehtinut kirjan toimituksesta yhdessä Atte Moilasen kanssa.

Kirjan julkaisutilaisuus

Kirjan julkaisutilaisuus on JOEX24-postimerkkinäyttelyssä Joensuussa lauantaina 13.4.2024 kello 13 alkaen näyttelyn välittömässä yhteydessä olevalla kahvitorilla. Kirjaa voi ostaa julkaisutilaisuudesta ainoastaan korttimaksulla (ei käteisellä). Paikalla ovat Risto Pitkänen, Sanna Oikarinen ja Atte Moilanen sekä Werner Filmer.

Kirja tulee myyntiin museokeskus Vapriikin museokauppaan, Trafiikki-museoiden verkkokauppaan ja Käpylän merkin verkkokauppaan 16.4.2024.

Kirjan sähköisen arvostelukappaleen tilaus: Sanna Oikarinen 050 430 0273, sanna.oikarinen@postimuseo.fi

Suomen varhaisposti -kuriiriposti, kruununposti ja varhainen yleinen posti
Atte Moilanen, Werner Filmer, Tuula Hockman, Sanna Oikarinen ja Risto Pitkänen
224 sivua, kovakantinen, runsas nelivärikuvitus
ISBN 978-952-5249-47-7
Ilmestymisaika: huhtikuu 2024

Lisätietoja

Atte Moilanen, kirjoittaja, atte.moilanen@elisanet.fi
Sanna Oikarinen, Postimuseon tutkija, 050 430 0273, sanna.oikarinen@postimuseo.fi

Katso kuvia

Suomen varhaisposti kirja kannessa kirjan tiedot ja vanha sulkakirje. Suomen varhaisposti kirjan kansi.
Vanha kirje jossa vanhaa käsialaa ja punainen sinetti. Pietari Brahen sinetillä varustettu kirjekuori vuodelta 1636 Kenraali Jacobus De La Gardielle Tukholmaan. Vastaanottajan tittelit on kirjoitettu kahdeksalle riville. Kuva: Atte Moilanen
Vanha kirje, jossa vanhaa käsialaa osoitepuolella. Erittäin harvinainen nyrkkiposti, joka on päivätty Etelä-Amerikassa Colombia _ Provincia de Antiguio – Rionegro Oct: 23 de 1832 ja osoitettu Finlandia en Europa sekä Finlandia en Åbo. Kirjeen on täytynyt kulkea laivalla, koska muuta tapaa päästä Kolumbiasta Suomeen ei tuolloin ollut. Koska laivaa ei ole merkattu kirjeen etusivulle, ei kyseessä ole laivakirje, vaan kirje lienee kulkenut nyrkkipostissa luotetun kulkijan matkassa. Kuva: Atte Moilanen
Suomen varhaisposti kirja kannessa kirjan tiedot ja vanha sulkakirje.
Vanha kirje jossa vanhaa käsialaa ja punainen sinetti.
Vanha kirje, jossa vanhaa käsialaa osoitepuolella.
Takaisin ylös