Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Tampereen talojen tarinoita Postimuseon näyttelyssä

12.08.2019

Postimuseo esittelee pienoisnäyttelyssään Talojen tarinoita Tampereelta 13.8.–3.11.2019 postikortteja, joihin on kuvattu Tampereen vanhoja rakennuksia 1500-luvulta 1900-luvun alkuun. Näyttely on osa arkkitehti, emeritusprofessori Kari Salosen laajaa Tampere-postikorttikokoelmaa.

Tampereen kaupunkikuva on ollut jatkuvassa muutoksessa. Sadassa vuodessa kasvavassa kaupungissa on purettu vanhaa ja rakennettu paljon uutta. Näyttelyn vanhin postikortissa esiintyvä rakennus on Messukylän vanha kirkko 1500-luvun alusta ja uusin Teknillinen opisto vuodelta 1915. Monet rakennukset liittyvät kiinteästi sekä Tampereen kaupungin historiaan että kaupunkilaisten henkilökohtaisiin muistoihin. Rakennuksista osa on purettu ja osa seisoo paikallaan, kenties hieman alkuperäisestä muuttuneena.

Valtaosin näyttelyn kortit ovat yli sata vuotta vanhoja ja osaan niistä liittyy Salosen omia muistoja. ”Kun vierailin Messukylän vanhassa kirkossa alle kouluikäisenä, pelkäsin kävellä paksulla lattialla. Olin kuullut, että sen alle oli haudattu vainajia”.

Postikorttien lähetysmäärät alkoivat kasvaa 1800-luvun lopulta alkaen. Samoihin aikoihin valokuvien ottaminen yleistyi. Kaupunkimaisemista ja nähtävyyksistä tuli pian suosittuja korttien aiheita. Kortista muodostui aikansa pikaviestin. Myös painotekniikan kehitys ja postimaksujen halpeneminen lisäsivät kuvapostikorttien suosiota. Näyttelyn kortit ovat kaikki postin mukana kulkeneita. Kuvapuolen merkinnät ja käsialat kuvaavat omaa aikaansa.

Kari Salonen esittelee näyttelyä yleisölle perjantaisin 30.8., 20.9., 4.10. ja 1.11. kello 17. Perjantaisin kello 15–18 Vapriikkiin on vapaa pääsy. Postimuseo sijaitsee museokeskus Vapriikissa, osoitteessa Alaverstaanraitti 5.

Lisätietoja antaa arkkitehti, emeritusprofessori Kari Salonen puh. 0500 634 765, ksalonen.kari@gmail.com ja Postimuseon projektipäällikkö Suvi Jalli puh. 040 531 0388, suvi.jalli@postimuseo.fi.

Katso kuvia

Pyynikin vesikioski. Kioski sijaitsi Pyynikin näköalapaikalla Palomäellä ja se palveli kävijöitä vuosikymmeniä kunnes se purettiin vuonna 1953.
Ruuskasen palatsi Hämeensillan yli kuvattuna. Talon rakennutti kauppias Kaarlo Ruuskasen Hämeenkadulle. Sen ensimmäiset osat valmistuivat vuonna 1892 ja viimeinen osa 1901. Talo vaurioitui talvisodan pommituksissa. Hämeenkadun puoleista osaa korotettiin 1941 yhdellä kerroksella ja Pellavatehtaankadun puolelle valmistui 1942 funkistyylinen laajennusosa.
Takaisin ylös