Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Rockadillo 50 vuotta -näyttely esittelee uraauurtavan musiikkiyhtiön ja miehen sen takana

08.04.2021

Postimuseo avaa Vapriikissa Rockadillo – 50 vuotta kaikkiin suuntiin -näyttelyn 10.9.2021. Ruohonjuuritasolta ponnistanut ohjelma- ja manageritoimisto on tuonut Suomeen satoja bändejä yli 40 maasta ja vienyt suomalaista musiikkia yhtä moneen maahan. Tänä aikana yhtiön viestintä on muuttunut radikaalisti.

Musiikkialan monitoimimies Tapio Korjus perusti ohjelma- ja konserttitoimiston opiskelija-asunnossa Tampereella 1971. Se alkoi ensimmäisenä järjestää mm. Wigwamin ja useiden ulkomaisten bändien laajoja konserttikiertueita ympäri Suomea. Kevin Coynen, Patti Smithin, J. J. Calen, Roy Harperin, Manin ja Camelin ensimmäiset Suomen konsertit ovat nousseet musiikinharrastajien keskuudessa lähes tarunhohtoiseen asemaan. Ramonesin Helsingin ja Tampereen keikat 1977 vaikuttivat ratkaisevasti Suomi-punkin syntyyn. Rockadillo oli taustalla myös The Clashin ja The Smithsin legendaarisissa, ainoiksi jääneissä Suomen keikoissa.

1980-luvulla Rockadillo alkoi erikoistua ei-anglosaksisiin artisteihin ja toi maahan mm. lukuisia reggaen ja afrikkalaisen musiikin isoimpia tähtiä Burning Spearista Gregory Isaacsiin ja Youssou N’Dourista Fela Kutiin. Hollantilaisen The Nitsin kanssa yhteistyö on jatkunut jo kohta 40 vuotta.

Kotimaisista artisteista Rockadillo on työskennellyt mm. Hectorin, Juicen, Lapinlahden lintujen, Dave Lindholmin ja Trio Töykeiden kanssa. Pekka Pohjolan toiveesta Rockadillo alkoi julkaista myös levyjä. Sen pitkäaikaisimpia artisteja ovat mm. Piirpauke, M.A. Numminen, Kumma Heppu & Lopunajan voidellut, RinneRadio ja Wimme.

Rockadillo Records on maan vanhin edelleen toimiva, yksityinen levy-yhtiö. Rockadillo muodostuu kolmesta eri yhtiöstä, jotka toimivat musiikin tuottamisen, kustantamisen ja julkaisemisen, artistimanageroinnin ja keikkamyynnin sekä konsertti- ja tapahtumatuotannon parissa.

Näyttely luo kuvaa musiikkialasta 1970–80-luvuilta alkaen. Rockadillo on pyrkinyt sopeutumaan musiikkialan ja viestintäteknologian kehitykseen. Näyttelyn keikkajulisteet ja kirjeenvaihdot kertovat viestinnästä ja keikkojen markkinoinnista ennen sähköpostia ja sosiaalista mediaa. Esillä on myös levyjen äänittämiseen ja tuotantoon liittyvää aineistoa, kuten levynkansitaidetta.

Näyttelyn kuraattori on tamperelainen indie-levymoguli Jukka Junttila. Näyttelyyn liittyy monipuolista ohjelmaa, kuten artistivierailuja, keikkoja ja haastatteluja.

Näyttely on osa Postimuseon muutosmatkaa kohti uutta viestinnän valtakunnallista museota vuosina 2021–2023.

Rockadillo – 50 vuotta kaikkiin suuntiin on esillä 10.9.–5.12.2021 museokeskus Vapriikin Galleriassa (2. krs), Alaverstaanraitti 5, Tampere.

Lisätiedot
Kimmo Antila, museonjohtaja, 050 5639 070, kimmo.antila@postimuseo.fi

Katso kuvia

Wigwamin kanssa Rockadillo otti ensimmäiset askeleensa suomalaisen musiikin viennissä maailmalle. Tapio Korjuksen kokoelma, kuva Postimuseo.
Kevin Coynen kiertue 1976 alussa oli uraauurtava – koskaan aikaisemmin ei ulkomainen rock-yhtye ollut kiertänyt Suomen konserttisaleja yhtä laajasti. Tapio Korjuksen kokoelma, kuva Postimuseo.
Hollantilaisyhtye Nitsin kanssa Rockadillon yhteistyö on jatkunut jo vuodesta 1982. Kuvan juliste liittyy kevään 2008 Doing The Dishes -keikkoihin. Tapio Korjuksen kokoelma, kuva Postimuseo.
Takaisin ylös