Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Postimuseon vuoden 2015 näyttelyissä on mukana tunnetta, taidetta sekä ripaus eksotiikkaa

15.01.2015

Postimuseon näyttely- ja tapahtumatarjonta on tänä vuonna vilkasta. Museo avaa neljä uutta näyttelyä ja tarjoaa monenmoisia tapahtumaelämyksiä. Vuoden päänäyttely on huhtikuussa avattava Karjalan evakoista ja Suomeen tulleista pakolaisista kertova Liikkeelle! – uuteen kotiin. Muiden näyttelyiden aiheita ovat kuvataide, postitaide sekä pääsiäinen ja kevät postikorteissa. Postimuseon tapahtumissa yhdistetään mm. musiikki ja opastuksia. Luvassa on uusien postimerkkien julkaisutapahtumia, 100-vuotisjuhliaan viettävän Toivo Kärjen musiikin konsertti, luentoja, opastuksia, työpajoja ja paljon muuta.

Postimerkin suunnittelukilpailun satoa, pupuja, tipuja ja kevättä

Vuoden aloittaa näyttely Taide elämäntyönä, joka esittelee Suomen Taiteilijaseuran 150-vuotisjuhlavuoden postimerkin suunnittelukilpailuun tulleita ehdotuksia. Postin ja Suomen Taiteilijaseuran kuvataiteilijoille järjestämä postimerkkien suunnittelukilpailu haki kuutta uutta teosta Suomen taiteilijaseuran kunniaksi 19.1.2015 ilmestyvään postimerkkijulkaisuun. Ehdotuksia esittelevä näyttely on esillä 19.1.–1.3.2015.

Maaliskuussa avattavan Pääsiäinen – kevään airut -näyttelyn Postimuseo toteuttaa yhdessä Suomen Postikorttiyhdistys Apollon kanssa. Näyttely esittelee monipuolisesti pääsiäis- ja kevätaiheisia postikortteja 19.3.–19.4.2015. Mukana on myös taiteilija Marjaliisa Pitkärannan pääsiäisaiheisia originaalitöitä. Näyttelyn aikana Vapriikissa on Postikortin päivä, joka on korttikeräilijöiden ja -harrastajien suurin yksittäinen tapahtuma Suomessa.

Uusi koti – mahdollisuus vai tragedia?

Liikkeelle! – uuteen kotiin -näyttely (24.4.–15.11.2015) kertoo uuden kodin rakentamisesta ja identiteetin säilyttämisestä karjalaisten evakoiden ja toisaalta myöhemmin humanitaarisista syistä Suomeen muuttaneiden pakolaisten näkökulmasta. Näyttely syntyy yhdessä mediamuseo Rupriikin kanssa. Yhteistyökumppaneina on myös pirkanmaalaisia karjalaisseuroja.

Oman kodin jättäminen pakotetusti ei ole helppoa. Sopeutuminen uuteen kulttuuriin ja tapoihin oli monelle evakolle henkilökohtainen tragedia ja yhä järisyttävä kokemus. Sama pätee myös nykyajan pakolaisiin. Vaikka fyysinen koti on rakennettu uudelleen, niin juuret elävät yhä vanhoilla kotiseuduilla, myös jälkipolvien mielissä. Identiteetin rakentuminen jatkuu sukupolvesta toiseen. Viestinnällä vahvistetaan yhteyksiä ja yhteistä identiteettiä.
Liikkeelle! – Suomi sodan jälkeen on Trafiikki-museoiden verkostonäyttelyhanke, jossa yhdeksän museota käsittelee jälleenrakennuskauden Suomea kunkin museon valitsemasta näkökulmasta. Trafiikki-museot ovat liikenteen ja viestinnän erikoismuseoita.

Vuoden viimeinen näyttely avautuu 27.11. ja esittelee viime vuonna Ars Fennica-kandidaattina olleen taiteilija Riitta Ikosen mail art -taidetta. Näyttelyssä on eri puolilta maailmaa lähetettyjä mail art -hengesssä valmistettuja postikortteja. Postikorttien materiaaleina on käytetty muun muassa hiusta, kaarnaa, kalan nahkaa, rikkinäistä lp-levyä ja kengänpohjia.

Opastuksia, luentoja, seminaari ja konsertti

Paitsi uusiin avattaviin niin Postimuseon jo esillä oleviin näyttelyihin liittyy oheistapahtumia. Tom of Finlandiin pääsee tutustumaan elokuvaesityksin ja Aikuiseen makuun K18 -opastuksin. Kuin silloin ennen -näyttelyyn liittyen perehdytään Rudolf Koivun elämään ja taiteeseen taidehistorioitsija Tuula Karjalaisen ja tutkija Ervo Vesterisen luennolla. Viestinviejät-näyttelyyn liittyen on asiantuntijaluentoja, niitä edeltävissä konserteissa on tarjolla eri aikakausien musiikkia.

Uusien vuonna 2015 ilmestyvien postimerkkien ensipäivätapahtumat järjestetään Vapriikissa. Maaliskuun 2. päivänä ilmestyy Toivo Kärki 100 vuotta -postimerkki. Sen kunniaksi on konsertti: Panu Savolainen Toivo esiintyy solistinaan Ninni Poijärvi. Ohjelmisto koostuu mestarisäveltäjä Toivo Kärjen sävellyksistä. Maaliskuussa on myös asiantuntijaesityksiä sisältävä Kirjeitä sodasta -seminaari, jossa julkaistaan samanniminen kirja. Katso Postimuseon kaikki tapahtumat.

Takaisin ylös