Postimuseon uusi julkaisu käsittelee Postin teknologisia murroksia osana yhteiskunnan muutosta
Postimuseon uusi julkaisu käsittelee Suomen postin teknologista murrosta, joka alkoi 1960-luvun puolivälissä. Paperilta pilveen – julkaisussa tarkastellaan postia yhteiskunnallisena teknologiajärjestelmänä, jossa kehitystä ovat ohjanneet paitsi teknologiset ja taloudelliset tekijät, myös poliittiset päätökset ja yhteiskunnallinen tarve.
Paperilta pilveen -julkaisu on filosofian tohtori Panu Nykäsen tutkimukseen perustuva julkaisu Postin teknologisesta murroksesta 1960-luvulta alkaen. Postin toimintaan vaikuttivat suuresti toisen maailmansodan jälkeen kehitetyt uudet teknologiat, kuten automaattinen tietojenkäsittely ja elektroniikka, jotka johtivat aiemmin käsityönä tehdyn työn automatisointiin. Muutos oli seurausta viestiliikenteen nopeasta kasvusta, erityisesti kirjepostin ja sanomalehtien jakelun osalta, mikä vaati postiorganisaatiolta mittavia rakenteellisia ja teknologisia uudistuksia.
Julkaisussa Nykänen tarkastelee postia yhteiskunnallisena teknologiajärjestelmänä, jossa kehitystä ovat ohjanneet paitsi teknologiset ja taloudelliset tekijät, myös poliittiset päätökset ja yhteiskunnallinen tarve. Postin kehityksessä on jatkuvasti tasapainoiltu liiketaloudellisen toiminnan ja yleishyödyllisen palvelun välillä. Sähköisten viestintävälineiden yleistyminen 2000-luvulle tultaessa on muuttanut viestiliikenteen rakennetta dramaattisesti, mutta perinteiset viestintätavat, kuten kirjeet ja postikortit, ovat säilyttäneet osan merkityksestään, eivätkä ole kadonneet kokonaan.
Tutkimus päättyy 2010–2020-lukujen vaihteeseen ja tuo esiin postilaitoksen kyvyn sopeutua digitaalisen viestinnän aikaan sekä siihen liittyvät haasteet ja jatkotutkimuksen tarpeet.
Paperilta pilveen -julkaisu löytyy Postimuseon sivuilta pdf-tiedostona: https://www.postimuseo.fi/julkaisut/
Lisätietoja:
Maria Pietilä
tietopalvelupäällikkö
Postimuseo
050 546 0124
maria.pietila(at)postimuseo.fi