Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Postimuseon ja Werstaan kokoelmahalli valmistunut – tänään otetaan käyttöön hallin aurinkovoimala

13.05.2019

Postimuseon ja Työväenmuseo Werstaan mittava yhteishanke kokoelmahalli Tampereen Ruskoon (Kauhakorvenkatu 58) on valmistunut. Rakennus turvaa pitkäaikaisen ja turvallisen säilytyksen kansallisesti merkittäville kokoelmille. Lisäksi se tarjoaa säilytyspalveluita vieressä sijaitsevalle Tampereen museoiden kokoelmakeskukselle. Samalla on syntynyt Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen museokokoelmien säilyttämiseen ja hoitoon keskittyvä kokonaisuus.

Kokoelmahalli valmistui aikataulun mukaisesti tammikuun alussa ja kevään aikana sinne on muutettu jo mittava määrä museokokoelmia useasta eri varastosta. Postimuseon kirjelaatikot, postikonttoreiden kalusteet, mittava leimasinkokoelma, miekat, aseet, kirjasto- ja arkistokokoelmat, Työväenmuseo Werstaan mielenosoituskyltit, teatterikulissit, Finlaysonin portinvartijan koppi sekä Tampereen museoiden viestintäkokoelma ja muut tuhannet esineet ovat saaneet uuden turvallisen kodin.

– Museokokoelmien säilyttämiselle on omat tarkoin määritellyt olosuhteet. Muun muassa ilmankosteuden ja sisäilman lämmön pitää olla juuri oikeanlaiset kaikkina vuodenaikoina kesähelteistä talvipakkasiin. Olosuhteiden tulee sopia mitä erilaisimmille materiaaleille, hanketta vetänyt Postimuseon johtaja Kimmo Antila sanoo.

Rakennuksessa on huomioitu kestävän kehityksen vaatimukset ja energiatehokkuus. Kokoelmahalli lämpiää maalämmöllä ja sen katolla sähköä tuottaa 81 aurinkopaneelia. Aurinkovoimalan sähköntuotto-odotus on vuodessa 19 MWh, eli noin 15 prosenttia koko hallin energiatarpeesta. Aurinkoenergia on kokoelmahallille oiva valinta, sillä kesällä kokoelmavarastossa kuluu sähköä ilmanvaihdossa ja tilojen jäähdytyksessä. Kokoelmien säilytystila on valoisien kesäkuukausien ajan lähes omavarainen tarvitsemansa sähkön suhteen.

Kokoelmahallin (2 228 m2) kokonaiskustannukset ovat noin 2.7 miljoonaa euroa. Opetus- ja kulttuuriministeriö antoi hankkeelle 940 000 euron avustuksen, mikä on noin 35 prosenttia rakennuskustannuksista.

Rakennusta varten on perustettu museoiden yhteinen kiinteistöosakeyhtiö Tampereen kokoelmahalli Oy. Hankkeen pääurakoitsija oli Tikirak Oy Kangasalta ja arkkitehtisuunnittelusta vastasi arkkitehti (SAFA) Sami Tuuhea Q´Ark arkkitehdeiltä. Hankkeen rakennuttajakonsulttina toimi Hannu Järvinen A-insinööreiltä. Aurinkovoimalan toimitti lahtelainen Lem-Kem Oy.

Hankkeesta antaa lisätietoja: Museonjohtaja Kimmo Antila, Postimuseo puh. 050 563 9070, kimmo.antila@postimuseo.fi

Katso kuvia

Ulkokuva Postimuseon kokoelmahallista. Rakennus on 70 metriä pitkä ja sen runkosyvyys eli vastakkaisten julkisivujen keskinäinen etäisyys on 30 metriä. Kuva: Postimuseo, Jarmo Niinimäki
Ulkopintaan haluttiin voimakas väri, joksi valikoitui tumma hopea. Väri muuttaa sävyään riippuen siitä, mistä suunnasta esimerkiksi aurinko paistaa rakennukseen. Kuva: Postimuseo, Jarmo Niinimäki
Raittiin ilman sisäänottoa varten suodatukset ovat niin tiheät, että siitepölyhiukkasetkaan eivät pääse sisäilmaan. Hallissa on käytössä myös esimerkiksi hyönteisansoja. Kuva: Postimuseo, Jarmo Niinimäki
Rakennuksessa käytetään energiantuotantoon maalämpöä ja aurinkopaneeleita. Kuva: Postimuseo, Jarmo Niinimäki
Aurinkopaneelien asennusta. Aurinkovoimalan sähköntuotto-odotus on vuodessa 19 MWh, eli noin 15 prosenttia koko hallin energiatarpeesta. Kuva: Jarmo Niinimäki, Postimuseo
Kokoelmahallissa varastoituna olevia huonekaluja: Kuva: Postimuseo, Jarmo Niinimäki
Takaisin ylös