Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Postimuseon ensi vuoden päänäyttely kertoo valokuvapostikorttien merkityksestä tiedon ja tunnelmien välittäjinä  

06.11.2024

Postimuseo avaa tammikuussa laajan Kuvan vallankumous -näyttelyn, joka kertoo miten valokuvasta tuli olennainen osa postikorttia ja uudenlaista viestintää.  Vuonna 2025 museo keskittyy uuden ydinnäyttelyn suunnitteluun, jossa paneudutaan Postin ja viestivän suomalaisen tarinaan monella eri tavalla. Kohtaamispaikka Kuplassa avautuu kaksi näyttelyä.

Kuvan vallankumous esittelee, kuinka valokuvapostikortit mullistivat viestinvälitystä 1800- ja 1900-lukujen taitteessa, kun kamerat, valokuvaus ja uudet painomenetelmät yleistyivät.  Tämä mahdollisti myös uutiskuvien nopean levityksen yhä useammalle aikana, jolloin sanomalehdissä ei vielä ollut kuvia.

Valokuvapostikortit kertoivat paitsi merkittävistä tapahtumista kuten sodista ja luonnonkatastrofeista, niin ne välittivät myös kuvaa suomalaisesta luonnosta, maisemista ja kaupungeista. Kävijää aktivoidaan näyttelyssä pohtimaan, mikä kuvan merkitys on meille nykyään ja vertailemaan entisten ja nykyisten viestintävälineiden eroja.

Kuvan vallankumous -näyttely on tuotettu Olavi Hankimon laajan valokuvapostikorttikokoelman ja siihen liittyvän tutkimuksen pohjalta.

Ensi vuonna Postimuseo keskittyy vuonna 2026 avautuvan uuden ydinnäyttelyn suunnitteluun, joka toteutetaan yhdessä Tampereen historiallisten museoiden mediamuseo Rupriikin ja Suomen pelimuseon kanssa. – Saimme valtakunnallisen vastuumuseotehtävän vuoden 2024 alussa. Se tarkoittaa, että toimimme oman erikoisalamme, viestinnän, pelin, postin ja digitaalisen elämän kulttuuriperinnön valtakunnallisena asiantuntijana, toteaa Postimuseon johtaja Sami Louekari.

Kohtaamispaikka Kuplan näyttelyt esittelevät Postin virka- ja työvaatteita ja kulkuvälineitä.

  • Kuvan vallankumous -näyttely 17.1. –31.12.2025
  • Postin puvut kautta aikojen -näyttely 24.1.–31.8.2025
  • Aina liikkeellä – Postin kulkuneuvot -näyttely 6.9.2025–1.2.2026

Postimuseo sijaitsee museokeskus Vapriikissa osoitteessa Alaverstaanraitti 5, Tampere.

Lisätietoja antaa museonjohtaja Sami Louekari, sami.louekari@postimuseo.fi, 050 530 5887 tai näyttelypäällikkö Suvi Jalli, suvi.jalli(at)postimuseo, 040 531 0388

Katso kuvia

Museokeskus Vapriikki. Kuva: Saarni Säilynoja/Vapriikin kuva-arkisto.
Eiffel-torni-postikortti ja kortin päällä kirjoitusta. Vuoden 1889 Pariisin maailmanäyttelyn Eiffel-tornia esittävä kuvapostikortti tunnetaan Ranskan ensimmäisenä kuvapostikorttina. Kuva: Olavi Hankimon kokoelmat
Kaksi kirkkoa Helsingistä ja näkymä palotorinista ja Eteläsatamasta. Luultavasti ensimmäinen Suomessa vuonna 1893 painettu valokuvapostikortti esittelee neljä näkymää Helsingistä. Kirkot ovat Karl Emil Ståhlbergin kuvaamia, Daniel Nyblin puolestaan kuvasi näkymät palotornista (1891) ja Eteläsatamasta. Kuva: Olavi Hankimon kokoelmat
Eiffel-torni-postikortti ja kortin päällä kirjoitusta.
Kaksi kirkkoa Helsingistä ja näkymä palotorinista ja Eteläsatamasta.
Takaisin ylös