Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Postia ensimmäisen maailmansodan pyörteissä

20.11.2018

Postimuseon vuoden 2019 päänäyttely Transit – rajapostia kertoo ensimmäisen maailmansodan aikaisesta rajat ylittävästä yhteistyöstä Tornion ja Haaparannan välillä. Näyttelyssä korostuu viestintä- ja kulkuyhteyksien merkitys vuosina 1914–1918. Näyttely, joka on esillä 8.2.2019–5.1.2020, esittelee myös kaupunkien välisen maailman ainoan posti-ilmaradan.

Torniosta ja Haaparannasta muodostui sodan sytyttyä merkittävä kauttakulkuliikenteen polttopiste. Rajasta tuli ihmisten, tavaroiden ja valuutan kauttakulku- ja vaihtopaikka. Aikaa leimasivat paitsi lähimmäisenrakkaus ja auttamisenhalu, myös kiskonta, salakuljetus, bisnes- ja rikastumismahdollisuudet.

Näyttelyn pääosaa esittää sekä Suomen että Ruotsin postilaitosten henkilökunta, tavalliset virkamiehet ja kaupunkilaiset. Kaikkien vahva ja sitoutunut työpanos mahdollistivat ihmisten välisen yhteydenpidon ja liikkumisen vaikeista olosuhteista huolimatta. Valtavien pakettimäärien kuljetusta varten rakennettiin myös maailman ainoa postin kuljetukseen tarkoitettu posti-ilmarata. Sodan jälkeen rata purettiin ja myytiin huutokaupalla maanviljelijä ja liikemies Kalle Alastalolle, joka pystytti sen sahansa tarpeisiin Nokian Siuroon.

Näyttelyssä liikutaan molemmin puolin rajaa. Kävijöitä aktivoidaan myös Kovaa peliä rajalla -pelillä, jossa kaupunkien arkeen ja jännittäviin tilanteisiin voi eläytyä niin postivirkailijan, juoksupojan kuin salakuljettajankin näkökulmasta.

Postimuseo tuottaa näyttelyn yhteistyössä Ruotsin Postimuseon ja Tornion maakuntamuseon kanssa. Näyttelyyn liittyy paljon erilaista oheisohjelmaa, kuten asiantuntijaluentoja.

Vapriikin kokouskäytävälle on tulossa ensi vuonna lisäksi lyhytkestoisia pienoisnäyttelyitä, esimerkkinä Nostalgiset romanssisarjikset 22.1.-24.3.2019
Postimuseo museokeskus Vapriikissa, Alaverstaanraitti 5.

Lisätietoja antaa projektipäällikkö Suvi Jalli, puh. 040 531 0388, suvi.jalli@postimuseo.fi

Takaisin ylös