Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Suomen tunnetuimmassa partisaani-iskussa postiautoon kuoli piispa Wallinmaa – historiantutkija Jalovaara kertoo tapauksesta Postimuseon luennolla

06.09.2021

Jatkosodan aikana siviilejä kuljettanut postiauto ei ollut turvassa sodan julmuudelta. Neuvostoliiton partisaanit hyökkäsivät postiautoon kesällä 1943 Saariselällä. Harvinaisessa iskussa kuoli Tampereella syntyneen piispa Wallinmaan lisäksi postilaitoksen palveluksessa ollut kuljettaja ja kaksi muuta siviiliä. Isku postiautoon on luultavasti ainoa lajissaan.

Dosentti, historiantutkija Ville Jalovaara kertoo juuri ilmestyneestä kirjastaan Piispa Wallinmaan surma — Partisaani-isku Saariselällä 1943 (SKS 2021) museokeskus Vapriikin auditoriossa to 16.9.2021. Hän käy läpi yksityiskohtaisesti partisaanihyökkäyksen ja sen laajemman historiallisen taustan. Teoksessa on käytetty Postimuseon lähteitä.

Rovaniemeltä matkaan lähtenyt postiauto joutui 4.7.1943 aamuyöllä kulkiessaan kohti Inarin Laanilaa partisaani-iskun kohteeksi. Tien varressa väijyneet partisaanit alkoivat tulittaa bussia konepistooleilla ja räjäyttivät edessä olevan sillan. Postisäkeistä ei ollut suojaksi ja monet haavoittuivat, mutta kuolonuhreja oli lopulta vain neljä: Oulun juuri virkaansa valittu piispa Yrjö Wallinmaa, Rovaniemi-Petsamo -linjaa ajanut kokenut postiautonkuljettaja Paavo Nyqvist ja kaksi muuta siviilihenkilöä. Wallinmaa syntyi Tampereella vuonna 1892.

Iskua ei saatu salattua yrityksistä huolimatta

Viestintä iskusta yritettiin salata sotasensuurin takia, mutta piispan mukana olo nosti tapauksen julkisuuteen. Lopulta iskua käytettiin propagandana. Itä-Lapin teillä postiautot kulkivat jatkossa aseistetuissa saattueissa. Sodan jälkeen partisaani-iskut olivat kielletty aihe. Jatkosodan alkamisesta on tullut tänä vuonna kuluneeksi 80 vuotta.

Neuvostopartisaanit tekivät sodan aikana kymmeniä hyökkäyksiä suomalaisiin siviilikohteisiin. Kuolonuhrien lisäksi iskut aiheuttivat suurta pelkoa ja epävarmuutta rajaseuduilla.

To 16.9.2021, klo 17  luento: Postiauton tuho Jäämerentiellä — Partisaani-isku Saariselällä 1943, Ville Jalovaara.
Museokeskus Vapriikin auditorio, Alaverstaanraitti 5, Tampere. Vapaa pääsy.

Kirja saatavilla Vapriikin museokaupasta. Ville Jalovaara signeeraa museokaupasta ostettuja kirjoja ennen luentoa ja sen jälkeen. Museokauppa on avoinna klo 18 asti.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt: ville.jalovaara@helsinki.fi / p. 044 0114803

Katso kuvia

Historiantutkirja Ville Jalovaara partisaani-iskun muistomerkillä. Kuva: Ville Jalovaara
Historiantutkirja Ville Jalovaara sillalla, jonka hyökkääjät tuhosivat. Kuva: Ville Jalovaara
Takaisin ylös