Muistojen joululehdet -näyttely
Vapriikin kokouskäytävällä on esillä 13.1.2019 saakka pienoisnäyttely Muistojen joululehdet. Näyttely valottaa joululehtien upeita, tunnettujen taiteilijoiden piirtämiä kansikuvia. Näyttelyn on koonnut tamperelainen keräilijä, FT Kari Elkelä.
Ensimmäinen suomenkielinen joululehti Betlehemin tähti julkaistiin 1879. Näyttelyn vanhin lehti on lyhytikäiseksi jääneen uskonnollisen Kansan Lehden joulunumero vuodelta 1893. Ensimmäiset joululehdet olivatkin hyvin uskonnollisia. Joululehtiä on julkaistu Suomessa tuhansia sekä jouluaiheisina erillisjulkaisuina että säännöllisesti ilmestyvien lehtien joulunumeroina.
Joululehtien kulta-aikaa elettiin 1900-luvun alkupuoliskolla, jolloin joululehdet erosivat monista muista lehdistä edukseen värikkäillä piirros- ja maalauskansillaan. Nostalgisimpia ovat lastenlehdet, joissa kansien lisäksi myös sisäsivujen sadut ja tarinat ovat värikkäästi kuvitettuja.
Joululehtien kuninkaana voidaan pitää Joulupukkia. Lehden suosiota siivittivät 1930–40-luvuilla mestarikuvittaja Rudolf Koivun satukuvitukset. Joulupukin hän piirsi harmahtavaan palttooseen sonnustautuneeksi partaukkeliksi.
Ajan toinen suuri kuvittaja Martta Wendelin teki kansikuvan useana vuonna Joululahja-lehteen. Säästöpankkien asiakaslehti Säästäjä oli osittain myös lastenlehti. Sen moniin joulunumeroihin Wendelin piirsi maalaisromanttisen kannen, jossa perhe karautti hevosten vetämällä reellä joulukirkkoon.
Säästäjä-lehden pääkuvittajaksi tuli 1940-luvun lopulla Toivo Fahlenius, joka piirsi kannet myös Säästäjän tilalle perustetun kokonaan lapsille suunnatun Lipas-lehden joulunumeroihin. Muita merkittäviä joululehtien kuvittajia näyttelyssä ovat muiden muassa Eeli Jaatinen ja Maija Karma.
Lisätietoja antaa Kari Elkelä, karielk@sci.fi, puh. 0400 406822.