Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Marjaliisa Pitkärannan viimeisiksi jääneet taideteokset esillä ensimmäistä kertaa

22.02.2023

Postimuseon Voimaa taiteesta – Marjaliisa Pitkärannan viimeiset kuvitukset -pienoisnäyttelyssä on esillä pirkanmaalaisen taiteilija, kuvittaja Marjaliisa Pitkärannan taideteoksia syöpäkamppailun varrelta. Työt ovat julkisesti esillä ensimmäistä kertaa.

Marjaliisa Pitkäranta (1941–2003) menehtyi nopeasti edenneeseen syöpään tammikuussa 2003. Viimeiset 20 kuvitusta syntyivät sairaalajaksojen aikana. Ne kuvastavat nimiä myöten sairauden eri vaiheita ja sen etenemistä. Vaikeasta tilanteesta huolimatta työt ovat pääosin valoisia ja toiveikkaita. Pitkärannan tuotannolle luonteenomaiset luonto ja eläinhahmot ovat läsnä loppuun asti.

Marjaliisa Pitkäranta tunnetaan satu- ja oppikirjakuvittajana, mutta erityisesti postikorttitaiteilijana. Hänen erilaisia postikorttejaan on julkaistu yli 2500. Pitkärannan kuvituksille tunnusomaista ovat elämänmyönteisyys ja runsaat yksityiskohdat. Lisäksi ne kertovat usein pieniä tarinoita. Metsäneläimet, puut, kukat ja metsän näkymättömät asukkaat, kuten tontut ja keijut, seikkailevat lähes kaikissa Pitkärannan kuvituksissa. Sadut ja luonto olivat hänelle rakkaita lapsuudesta lähtien.

Marjaliisa Pitkärannan Fan Club ry täyttää 25 vuotta

Tänä vuonna MLP-Fanit ry, Marjaliisa Pitkärannan Fan Club ry, viettää toimintansa 25-vuotisjuhlavuotta. Pitkärannan kuvitustuotannosta innostuneet ovat perustaneet yhdistyksen Lempäälässä vuonna 1998. Kerhon tehtävä on tehdä Pitkärannan kuvitustuotantoa tunnetuksi ja auttaa keräilijöitä harrastuksessaan. Yhdistys on myös kerännyt ja luetteloinut Pitkärannan runsasta tuotantoa ja julkaisee jäsentiedotetta ja -lehteä sekä postikortteja.

MLP-Fanit esittelevät näyttelyä ja kertovat Pitkärannan tuotannosta pe 17.3. klo 16 ja pe 14.4. klo 16.

Voimaa taiteesta – Marjaliisa Pitkärannan viimeiset kuvitukset 7.3.-7.5.2023 Postimuseo, museokeskus Vapriikki 2 krs. kokouskäytävä, Alaverstaanraitti 5, Tampere.

Lisätietoja

Suvi Jalli, näyttelypäällikkö, 040 531 0388, suvi.jalli@postimuseo.fi
Jorma Peltomaa, puheenjohtaja, MLP-Fanit ry, 040 037 2575, jorma2.peltomaa@gmail.com
Mirka Ylä-Mattila, viestintäsuunnittelija, 041 507 5150, mirka.yla-mattila@postimuseo.fi

Katso kuvia

Pieni ihminen pitää isoa kukkaa kädessään kesäisessä maisemassa. Rukouksen ja toivon kukkia. Kuva: Marjaliisa Pitkärannan Fan Club ry
Piirroskuvassa valkoinen leijonankaltainen otus ottaa kynsillä kiinni jostain ruskeasta. Hurja taistelu. Kuva: Marjaliisa Pitkärannan Fan Club ry
Pieni ihminen pitää isoa kukkaa kädessään kesäisessä maisemassa.
Piirroskuvassa valkoinen leijonankaltainen otus ottaa kynsillä kiinni jostain ruskeasta.
Takaisin ylös