Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Kuningatar Elisabet II:n postimerkkiaarteita ensi vuonna Postimuseossa

29.11.2016

Postimerkkiaarteet valtaavat Postimuseon Vapriikissa huhtikuun lopussa. Suomeen saadaan ensimmäistä kertaa näytille maailman ensimmäiset postimerkit kuningatar Elisabet II:n kokoelmasta.

Postimuseo avaa Vapriikissa 28.4. näyttelyn, joka esittelee ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa maailman ensimmäiset postimerkit kuningatar Elisabet II:n kokoelmasta sekä filateelisia aarteita Postimuseon omasta kokoelmasta. Näyttely on esimakua kansainväliselle Finlandia 2017 -postimerkkinäyttelylle, joka järjestetään Tampere-talossa toukokuun lopussa.

Lisäksi Tampere-talossa ja Postimuseon omissa tiloissa 9.6. lähtien pyörii lapsille ja perheille suunnattu toiminnallinen Merkillinen seikkailu -näyttely. Marraskuussa avautuu Pienlehtiä ja punkpostia -näyttely sen kunniaksi, että punkin tulosta Suomeen tulee kuluneeksi ensi vuonna 40 vuotta.

Ensi vuonna Postimuseo toteuttaa myös kiertävän 100 Wishes from Finland -näyttelyn Suomen edustoissa maailmalla. Näyttely esittelee postimerkkien avulla suomalaista tiedettä, taidetta ja kulttuuria ja se on osa valtioneuvoston Suomi 100 -ohjelmaa.

Ensimmäiset postimerkit. Helmiä kuningatar Elisabet II:n ja Postimuseon kokoelmista

Kuningatar Elisabet II:n kokoelman (The Royal Philatelic Collection) harvinaisuuksia ei ole aiemmin nähty Pohjoismaissa. Esillä on maailman ensimmäisten postimerkkien ja ehiöiden (1840) valmisteluun liittyviä ainutlaatuisia kohteita, kuten ehdotuksia ja koevedoksia sekä ensimmäisen päivän lähetyksiä. Mukana on myös Brittiläisen kansainyhteisön maiden, muun muassa Mauritiuksen ja Brittiläisen Guianan, kuuluisia ensimmäisiä julkaisuja,kuten sininen Mauritius Post Office -merkki, joka on yksi maailman arvokkaimpia yksittäisiä postimerkkejä.

Postimuseo esittelee omista kokoelmistaan harvinaisuuksia Suomen ensimmäisistä vuonna 1856 julkaistuista 5 ja 10 kopeekan postimerkeistä sekä vuoden 1845 ehiöistä. Ehiöissä postimaksu on valmiiksi maksettu. Osa näyttelyn kohteista on ainutlaatuisia tai niitä tunnetaan maailmalla vain muutamia kappaleita.
Ensimmäiset postimerkit. Helmiä kuningatar Elisabet II:n ja Postimuseon kokoelmista on esillä Postimuseossa 28.4.–28.5.2017.

Merkillinen seikkailu

Toukokuussa 24.–28.5.2017 järjestetään Tampere-talossa kansainvälinen postimerkkinäyttely Finlandia 2017, joka on valtioneuvoston Suomi 100 vuotta -hankkeita. Postimuseo tuottaa näyttelyn yhteyteen lapsille ja perheille suunnatun toiminnallisen näyttelykokonaisuuden Merkillinen seikkailu. Näyttely siirtyy Tampere-talolta Postimuseoon museokeskus Vapriikkiin ja on siellä esillä 9.6.–29.10.2017.

Merkillinen seikkailu -näyttely innostaa 5–12 -vuotiaita lapsia postimerkkien keräilyyn tekemisen ja osallistumisen kautta. Näyttelyn eri toiminnot hyödyntävät suomalaisten postimerkkien kuvamaailmaa, kuten eläimiä, kulkuvälineitä, urheilua ja sarjakuvia. Mukana on myös kineettinen postimerkkipeli, jossa pelaaja ohjaa peliä oman vartalonsa liikkeillä.

Näyttelyssä lapset voivat harjoitella filatelian eri taitoja, kuten kokoelman rakentamista, merkin julkaisijamaan tunnistamista, postimerkkien oikeaoppista irrottamista postilähetyksiltä, erilaisten virheiden löytämistä ja postimerkkien tutkimista ultraviolettivalon avulla.
Esillä on myös lasten Pikku Kakkosen Postille tekemiä postimerkkiluonnoksia, joista yksi julkaistaan Finlandia 2017 -postimerkkinäyttelyn yhteydessä ikimerkkinä.

Pienlehtiä ja punkpostia

Punkin tulosta Suomeen tulee ensi vuonna kuluneeksi 40 vuotta. Pienlehtiä ja punkpostia -näyttely esittelee punkin mukanaan tuomia ilmiöitä. Vuonna 1977 alkoi vaihtoehtolehtien vyöry ja samalla syntyi itse tekemisen kulttuuri, jonka elinvoima on säilynyt tähän päivään asti. Punk muutti monien pikkukaupunkien sekä maalaistyttöjen ja poikien maailman, eikä ollut Suomessa mitenkään leimallisesti urbaani ilmiö.

Punk ja itse tekemisen kulttuuri ovat toimineet lähtökohtana monen ihmisen uralle esimerkiksi tiedotusvälineissä tai kulttuurialalla. Näyttelyssä ovat esillä monet mielenkiintoiset lehdentekijät ja punkkarit ennen ja nyt Miettisestä Arto Nybergiin. Punk-kirjeet ja levyjen vaihto muun muassa Yhdysvaltoihin ja Isoon-Britanniaan olivat osa nuorison kansainvälistymistä. Kirjeet tekivät samalla suomalaisia punk-bändejä tunnetuksi maailmalla.

Näyttelyssä on esillä ja luettavana pienlehtiä, valokuvia, singlelevyjä ja c-kasetteja, punk-kirjeitä ja muuta punkiin liittyvää materiaalia.
Näyttelyn yhteistyökumppaneina ovat Oranssi ry ja Musiikkiarkisto JAPA. Pienlehtiä ja punkpostia Postimuseossa 17.11. 2017–4.11.2018

Lisätietoja antaa Postimuseon johtaja Kimmo Antila puh. 050 563 9070, kimmo.antila@postimuseo.fi tai Postimuseon projektipäällikkö Suvi Jalli puh. 040 5310 388, suvi.jalli@postimuseo.fi

Takaisin ylös