Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Kirjeiden Tom of Finland esittäytyy verkossa

03.06.2020

Postimuseon Unohtumattomia kirjeitä Suomesta -näyttelyn teema jatkuu verkossa Tom of Finlandin, taiteilija Touko Laaksosen kirjeenvaihdon esittelyllä. Kirjeet tulkitsee näyttelijä Ville Virtanen.

Laaksosen (1920–1991) homoeroottinen taide on saanut maailmanlaajuista huomiota, mutta hänen elämänsä nimimerkin Tom of Finland takana on säilynyt monille arvoituksellisena. Laaksosen kirjeenvaihtoa on säilynyt runsaasti kuudelta eri vuosikymmeneltä. Kirjeenvaihto esittelee Laaksosen nuorena miehenä, jatkosodan sotilaana, muusikkona, mainospiirtäjänä, veljenä, rakkaana enona, ystävänä ja lopulta sairaana vanhana miehenä.

– Näin monelle vuosikymmenelle ulottuva kirjeenvaihto tarjoaa ainutlaatuisen näkökulman Tomin persoonaan ja tietysti ajankuvaan. Minulle avain miehen henkilön ymmärtämiseen on ollut hänen monet kokemukset: jatkosota, opiskeluvuodet Sibelius-Akatemiassa, matkat ja viime kädessä muistot, jotka innoittivat häntä kuvailemaan niitä kirjeissä uskotulleen eli vanhemmalle sisarelleen Helylle. Hänen kirjeitään värittää humaani ja sivistynyt henki, sanoo Susanna Luoto.

– Sukuaan rakastavan, taitavasti kirjoittavan Touko Laaksosen kirjeiden takaa paljastuu vaatimaton, humaani ja huumorintajuinen mies, joka rakasti musiikkia. Myöhemmin taide nousi etusijalle ja sen vaikutus on muodostunut suuremmaksi kuin hän osasi ikinä uneksiakaan.

Kirjeiden Tom of Finland -verkkonäyttelystä valmistuva englanninkielinen toteutus avataan 10.6.2020.

Kirjeiden Tom of Finland Postimuseon verkkosivulla HUOM! lisää osoite

Susanna Luodon haastattelu 

Näyttely Unohtumattomia kirjeitä Suomessa 31.1.2021 saakka. Postimuseo museokeskus Vapriikissa, Alaverstaanraitti 5, Tampere.

Lisätietoja antaa Postimuseon projektipäällikkö Suvi Jalli, puh. 040 531 0388, suvi.jalli@postimuseo.fi

Takaisin ylös