Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Joulun taikaa -näyttely Postimuseossa

08.11.2018

Postimuseo avaa taiteilija Marjaliisa Pitkärannan lämminhenkisen joulukuvituksia esittelevän näyttelyn Joulun taikaa perjantaina 16.11. Esillä on Pitkärannan piirtämiä originaaleja ja joulupostikortteja. Lisäksi näyttely esittelee lasten kirjoittamia kirjeitä joulupukille.

Marjaliisa Pitkäranta (1941 – 2003) rakasti luontoa, eläimiä ja satumaailmaa. Hänen kuvituksensa pursuavat yksityiskohtia, elämänmyönteisyyttä, hyväntuulisuutta ja pieniä tarinoita. Useista kuvituksista välittyy joulun kiihkeä odotus, lasten jännittyneet ilmeet ja loistavat silmät, kuusen koristelu ja haku, kirkkoon meno, pulleat joulupukit, kiireiset tontut sekä metsän sympaattisten eläinten ja tonttujen kirmailu.

– Luontoa rakastava Pitkäranta keskittyi tarkasti jokaiseen kuvittamaansa hahmoon. Kaikille eläimillekin hän piirsi oman yksilöllisen, persoonallisen ilmeensä, kertoo Postimuseon projektipäällikkö Suvi Jalli

Näyttelyssä on myös toiminnallisia osia. Kävijä voi kirjoittaa joulupukille, pukeutua ja hypätä osaksi jouluista kuvaa tai istahtaa lukemaan Pitkärannan kuvittamia joulutarinoita. Esillä ja selailtavana on myös lasten eri vuosilta joulupukille lähettämiä kirjeitä.

Marjaliisa Pitkäranta on tunnettu erityisesti postikorttikuvituksistaan. Erilaisia postikortteja on julkaistu noin 2500. Hän on myös kuvittanut postimerkkejä, puhelukortteja, julisteita, kirjankansia, esitteitä, kalentereja, muovikasseja ja kirjoja.

Näyttely on koottu pääasiassa Postimuseon kokoelmissa olevista alkuperäisistä piirroksista ja Marjaliisa Pitkärannan tuotantoa vaalivan MLP-Fanit ry:n kokoelmista. MLP-fanit viettää tänä vuonna 20-vuotisjuhlavuottaan. Näyttelyssä on runsaasti jouluista oheisohjelmaa kuten joulupukin vierailuja ja perhekierroksia.

Joulun taikaa – Marjaliisa Pitkärannan joulukuvituksia -näyttely Postimuseossa, museokeskus Vapriikissa 16.11.2018–13.1.2019. Vapriikki sijaitsee osoitteessa Alaverstaanraitti 5, Tampere.

Lisätietoja antaa Postimuseon projektipäällikkö Suvi Jalli puh. 040 5310388, suvi.jalli@postimuseo.fi.

 

Takaisin ylös