Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Joulun merkit -näyttely Postimuseossa Vapriikissa

02.11.2016

Suomalaiset joulupostimerkit luovat joulun tunnelmaa

Postimuseo museokeskus Vapriikissa esittelee jouluisessa näyttelyssään ”Joulun merkit” 10.11.2016–8.1.2017 kaikki Suomessa ilmestyneet joulupostimerkit ja niiden alkuperäiset taiteilijoiden piirtämät luonnokset. Lisäksi esillä on vuoden 2016 joulupostimerkkejä varten Postin ja Kuvittajat ry:n järjestämään suunnittelukilpailuun tulleita ehdotuksia.

Suomessa ensimmäinen joulupostimerkki ilmestyi 1973. Merkissä joulupukki kiitää lumisissa maisemissa poron vetämässä ahkiossa lahjasäkki mukanaan. Tämän vuoden 10.11. ilmestyvät joulupostimerkit syntyivät Postin ja Kuvittajat ry:n suunnittelukilpailun tuloksena. Kotimaan joulutervehdyksiin tarkoitettu Juokse porosein –postimerkki on helsinkiläisen Sari Airolan käsialaa ja 1. luokan postimerkin Tyttö ja orava on suunnitellut espoolainen Sini Ezer.

Joulupostimerkkien kuva-aiheet liittyvät perinteiseen suomalaiseen jouluun liittyviin uskomuksiin ja joulunviettotapoihin. Nostalginen kuvamaailma on saanut vaikutteita talonpoikaisista, kristillisistä ja kaupunkilaisista juhlatavoista. Noin puolet ilmestyneistä suomalaisista joulupostimerkeistä kuvaa maaseudun joulua ja sen lumivalkoista idylliä. Monet taiteilijat ovat saaneet luoda omat hahmonsa niin joulupukille, tontulle kuin porollekin. Merkkiaiheiksi on valittu myös joulukuusen hakeminen metsästä, joulusaunan lämmitys, lintujen jouluruokinta tai kodin joulukoristeet.

Suomen tuotteliain joulupostimerkkitaiteilija on taiteilija Pirkko Vahtero. Hän on suunnitellut 17 joulupostimerkkiä ja lisäksi vastannut kuuden postimerkin graafisesta ulkoasusta. Hänen suunnittelutyönsä tuloksia ovat kaikki suomalaiset joulupostimerkit vuodesta 1973 vuoteen 1982.

Uusien postimerkien ensipäivää vietetään Postimuseossa museokeskus Vapriikissa 10.11., jolloin merkkejä leimataan ja signeerataan. Näyttelyyn liittyy runsaasti oheisohjelmaa, kuten opastuksia ja Joulun eläimet -joulukorttityöpajoja. Keskiviikkona 16.11. teatterineuvos, näyttelijä Eila Roine muistelee omia lapsuutensa jouluja ja seuraavana keskiviikkona 23.11. lastenkirjallisuuden tutkija ja kriitikko Päivi Heikkilä-Halttunen kertoo aiheesta: Lastenkirjoissa joulu on kerran vuodessa todeksi tuleva satu.

Postimuseo, museokeskus Vapriikissa, Alaverstaanraitti 5. Avoinna ti–su 10–18. Vapriikki on suljettu joulun aikaan seuraavina päivinä: 6.12. ja 24.–26.12.

Lisätietoja: Postimuseon projektipäällikkö Suvi Jalli, puh. 040 531 0388, suvi.jalli@postimuseo.fi.

Takaisin ylös