Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Jalkapallohuumaa Postimuseossa

01.06.2021

Postimuseo avaa pienoisnäyttelyn Jalkapallohuumaa kautta aikojen jalkapallon EM-kisojen alla 8.6.2021. Näyttely nostaa esiin jalkapallokulttuuriin kuuluvat otteluohjelmat keräilijän kokoelmasta. Esillä on ohjelmien kansia menneiltä vuosikymmeniltä, niiden historiaa sekä esineitä ja joukkueiden kannatuslauluja.

Painetut otteluohjelmat kertovat joukkueiden kokoonpanon ja tarjoavat lukemista ottelua odotellessa ja puoliajalla. Näyttelyn oma ”otteluohjelma” taustoittaa otteluohjelmien kehitystä erityisesti Englannin, Euroopan ja Suomen näkökulmasta. Sarjaohjelmien lisäksi esitellään cup- ja maaottelut sekä erikoisemmat ottelut.

Otteluohjelmien historia on yhtä pitkä kuin nykymuotoisen jalkapallonkin, se ulottuu 1800-luvulle asti. Otteluohjelmat ovat muun jalkapallokulttuurin tapaan levinneet Englannista Manner-Eurooppaan ja kaikkialle maailmaan. Suomessa pienimuotoisia otteluohjelmia alkoi ilmestyä 1970-luvulla.

Otteluohjelmien keräilyssä tavallisin kohde on suosikkijoukkueen ohjelmat. Näyttely esittelee lisäksi groundhopping-harrastuksen, jossa kierretään jalkapallostadioneita eri puolilla maailmaa ostaen katsotun pelin otteluohjelma.

Digimurros vaikuttaa otteluohjelmiinkin, jotka odotettavasti pienenevät ja saattavat osin kadota. Niiden tilalle on tulossa erilaisia puhelimella toimivia sovelluksia.

– Uskoisin silti, että perinteisiä paperisia ohjelmia nähdään vielä vuosikymmenten ajan. Omalla tavallaan on pieni ihme, että aikakauslehtien myynnin laskiessa ja ilmestymistiheyden harvetessa otteluohjelmat, jotka etenkin isoilla seuroilla ovat jopa monia aikakausilehtiä tuhdimpia, ilmestyvät huomattavasti tiheämmin kuin aikakausilehdet, joskus jopa kaksi kertaa viikossa, pohtii otteluohjelmien keräilijä Jukka Junttila.

Näyttelyssä voi kuunnella joukkueiden kannatuslauluja ja muuta jalkapalloaiheista musiikkia.

Näyttelyn, musiikin ja otteluohjelman sisällön on koonnut ja valinnut omasta laajasta kokoelmastaan jalkapalloromantikko Jukka Junttila. Suomen Jalkapallomuseo on lainannut näyttelyyn esille pelivälineitä.

Jalkapallohuumaa kautta aikojen -pienoisnäyttely on esillä 8.6.-29.8.2021 museokeskus Vapriikin 2. kerroksessa, Alaverstaanraitti 5, Tampere.

Lisätietoja:
Näyttelypäällikkö Suvi Jalli 040 531 0388 / suvi.jalli@postimuseo.fi
Jukka Junttila 040 709 2070 / jukka@hiljaisetlevyt.com

Katso kuvia

Sinivalkoisella pohjalla piirroskuva otteluohjelman tiedoin varustettuna, keskellä kuva jalkapallostadionista ja ylhäällä pelaaja jalkapallo kainalossaan. Blackburn Rovers F. C. joukkueen otteluohjelma vuosilta 1964-65.
Piirroskuva, jossa jalkapallo vihreällä taustalla, alhaalla suomeksi ja ruotsiksi Suomi-Tanska sekä tekstit Pallo pyörii, Stadion, numeroin kuudestoista yhdeksättä 1959 kello 14. Otteluohjelma Suomi-Tanska Pohjoismaiden-mestaruusturnauksesta. Ottelu pelattiin Helsingin Olympiastadionilla vuonna 1956 ja päättyi 0-4 Tanskalle. Katsojia oli 14 914.
Sinivalkoisella pohjalla piirroskuva otteluohjelman tiedoin varustettuna, keskellä kuva jalkapallostadionista ja ylhäällä pelaaja jalkapallo kainalossaan.
Piirroskuva, jossa jalkapallo vihreällä taustalla, alhaalla suomeksi ja ruotsiksi Suomi-Tanska sekä tekstit Pallo pyörii, Stadion, numeroin kuudestoista yhdeksättä 1959 kello 14.
Nippukuva jalkapallon otteluohjelmista, neljä erilaista otteluohjelman kantta.
Takaisin ylös