Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Jääkärit Saksan tiellä -kirja

25.02.2016

Postimuseo julkaisi tutkija, filosofian tohtori Tuomas Hopun kirjoittaman kirjan Jääkärit Saksan tiellä. Kirja tarjoaa uuteen lähdemateriaaliin, kirjeisiin ja päiväkirjoihin, pohjautuvan näkökulman jääkärien historiaan. Kirja liittyy Postimuseossa Tampereella 18.3. avattavaan Salaista jääkäripostia-näyttelyyn.

Lähes 1900 suomalaista sai Saksassa sotilaskoulutusta vuosina 1915–1918, samalla kun Venäjän keisarikunta kävi sotaa Saksaa vastaan. Jääkäriliikkeen tavoitteena oli irrottaa Suomi Venäjästä. Se oli uhkayritys, jonka kohtalo riippui maailmansodan lopputuloksesta. Mitä pidempään sodittiin, sitä raskaampi taakka painoi jääkäreiden hartioita.

Kirja kertoo jääkäreiden vaiheista ja keskittyy heidän henkilökohtaisiin kokemuksiinsa Saksan vuosien aikana. Nuoret sotilaat kirjoittavat syvimmistä tunnoistaan, toivosta ja epätoivosta, pettymyksestä ja ilon hetkistä. Päiväkirjoista ja kirjeistä välittyy joukon tunnelmia ja mielialoja koulutuksessa, rintamalla ja vapaa-aikana. Jääkärit olivat huolissaan kotiväestä ja omaisten kohtalosta. Ilman yhteyttä kotiin moni jääkäri ei olisi jaksanut. Kotiväelle oli tärkeää saada tieto, että lähettäjä oli vielä elossa. Kirjeet kulkivat Saksan ja Suomen välillä salaisten postijärjestelyjen avulla.

Kirja kertoo myös venäläisten jääkäriliikkeeseen kohdistamista vastatoimista sekä jääkäreiden asemasta Suomessa maaliskuun 1917 vallankumouksen jälkeen. Venäläisittäin tarkasteltuna jääkäriliikkeen toiminta oli maanpetoksellista toimintaa, mutta kotimaan viranomaisten mielestä tuossa vaiheessa jo puolilaillista. Pfadfinder-kurssilaisten hajaantumisen, Saksassa vankileireille joutuneiden jääkäreiden ja viimeisenä kotiin palanneiden miesten osalta kirja sisältää myös historiantutkimukselle uutta tietoa.

Jääkäripalvelus oli raskasta. Rintamalla kärsityt tappiot ja epäily siitä, taisteltiinko lopulta Saksan vai Suomen puolesta vaikuttivat siihen, että kaikki jääkärit eivät kestäneet henkistä painetta.

Kovakantinen, runsaasti kuvia sisältävä kirja, on ostettavissa Trafiikki-museoiden verkkokaupasta sekä Vapriikin museokaupasta hintaan 49 euroa.

Jääkärit Saksan tiellä – Jääkäreiden tarina kirjeiden ja päiväkirjojen valossa, 265 sivua.
Julkaisija: Postimuseo. Tampere 2016.
ISBN 978-952-5249-31-6.

Postimuseossa on esillä Salaista jääkäripostia -näyttely 18.3.2016–19.3.2017. Näyttely nostaa esiin elämyksellisellä tavalla jääkäriksi lähdön syitä, leirielämää, rintamalla oloa sekä kertoo salaisesta kirjeenvaihdosta jääkärien ja läheisten välillä.

Takaisin ylös