Siirry suoraan sisältöön Siirry etusivulle

Jääkärit marssivat Postimuseoon ensi vuonna

17.11.2015

Postimuseon näyttely- ja tapahtumavuosi 2016 Vapriikissa on vilkas. Museo järjestää kolme uutta näyttelyä ja jatkaa marraskuun 27. päivänä avattavaa Riitta Ikosen Mail Art – Art Mail -näyttelyä. Vuoden kohokohta on ”Salaista jääkäripostia” -näyttely ja Jääkärit Saksan tiellä -kirja.

Salaista jääkäripostia -näyttely ja Jääkärit Saksan tiellä -kirja valottavat jääkärihistoriaa aivan uudesta näkökulmasta, kirjeiden ja päiväkirjojen avulla. Tutkija, filosofian tohtori Tuomas Hoppu on tehnyt valtavan työn kartoittaessaan ja tutkiessaan aineistoa. Nuorten sotilaiden syvimmät tunnot kuten toivo, pettymys, ilo, epävarmuus, huoli, koti-ikävä ja nälkä avautuvat jääkärien omien kokemuksien kautta.

Lähes 1900 suomalaista sai Saksassa sotilaskoulutusta vuosina 1915–1918. Kirjasta välittyy aikalaistunnelmia joukon mielialoista koulutuksessa, rintamalla ja vapaa-aikana. Näyttely nostaa esiin elämyksellisellä tavalla lähdön syitä, leirielämää, rintamalla oloa sekä kertoo salaisesta kirjeenvaihdosta jääkärien ja läheisten välillä. Esillä on myös harvinaista esineistöä yksityiskokoelmista. Kirja Jääkärit Saksan tiellä julkaistaan 25.2.2016. Näyttely on esillä 18.3.2016–19.3.2017.

Postitaidetta, sarjakuvataidetta ja joulupostimerkkejä

Riitta Ikosen Mail Art – Art Mail -näyttely 27.11.2016 – 28.2.2017 sisältää eri puolilta maailmaa postitse lähetettyjä postikortin kokoisia taideteoksia. Ars Fennica ehdokkaana vuonna 2013 olleen taiteilijan postitaidenäyttely on nyt ensi kertaa esillä Suomessa. Ikonen on käyttänyt teoksissaan hyvin eksoottisia materiaaleja, kuten syömäpuikkoja, kaarnaa, rapylää, linnunpesiä, puhelinlankaa, pesukoneen nukkaa ja niin edelleen.

Postimuseo ja Mediamuseo Rupriikki avaavat Vapriikin galleriatilassa Pahkasika – kymmenen kirjainta joihin voit luottaa -näyttelyn 19.2.2016. 40-vuotias Pahkasika on suomalaisen huumorin klassikko. Näyttelyssä on esillä mm. sarjakuvia, jotka ovat olleet koko Pahkasian ilmestymisajan lehden keskeistä sisältöä. Lisäksi esillä on Pahkasika-teemaista esineistöä yksityisistä kokoelmista ja lehden ensimmäinen painokone. Näyttelyn käsikirjoituksesta vastaa sarjakuvantekijä Timo Kokkila. Näyttely on esillä 29.5.2016 saakka.

Vuoden 2016 viimeinen näyttely Vapriikin galleriatilassa on 10.11.2016–10.1.2017 Joulun merkit, joka esittelee kaikki Suomessa ilmestyneet joulupostimerkit. Esillä on myös vuoden 2016 joulupostimerkkien suunnittelun pohjana olleen Postin Kuvasto ry:n jäsenille järjestämän kilpailun ehdotuksia. Vuoden 2016 aikana Postimuseo järjestää näyttelyiden yhteyteen myös runsaasti oheistapahtumia.

Postimuseo sijaitsee Tampereella museokeskus Vapriikissa, Alaverstaanraitti 5.

Takaisin ylös